Çağlayan Zeybekçi

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan Bakanlar Kurulu’ndan ayrıldı. Yerine Nihat Zeybekçi atandı.

Bakanlar Kurulu’ndaki 10 sandalye değişikliğinden büyük sermaye çevrelerini, KOBİ’cileri, ihracatçıları en fazla ilgilendiren Çağlayan’ın gitmesi, Zeybekçi’nin gelmesi oldu.

Zafer Çağlayan geçmişi, deneyimi, politikaya girmeden önce işin içinde olması nedeniyle bu çevrelerle iyi diyalog kurabildi. Bu çevrelerin bir ölçüde Bakanlar Kurulu’ndaki temsilcisi oldu.

Hızlı büyümenin, ihracatı artırmanın, teşvik tedbirlerinde düzenlemeler ile yatırımların Doğu’ya yönelmesinin avukatı oldu. Sonuç olarak iş çevrelerine en yakın bakan idi.

İşte bu nedenle Çağlayan’ın yerine gelen Zeybekçi’ye büyük sorumluluk düşüyor.

Ne var ki, Zeybekçi’nin geçmişi, birikimleri de Çağlayan’ınkine benziyor.

Daha önce yayınlanan haberlere göre, Nihat Zeybekçi, 1 Ocak 1961’de Denizli Tavas İlçesi Pınarlar beldesinde doğdu.

Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü’nü bitirdi. Yüksek lisansını İstanbul Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde tamamladı. İngiltere South London College’de ekonomi eğitimi aldı. İstanbul’da bazı şirketlerde yöneticilik yaptı. Daha sonra memleketi Denizli’ye yerleşti. 1994 yılında Turkuaz Tekstil’i kurdu. Ev tekstili üretti.İhracat yaptı... Bu şirketi, altı firma daha izledi.

Denizli Sanayi Odası Meslek Grubu üyeliğinde bulundu. İki dönem Denizli Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçılar Birliği Başkanlığını yürüttü. 2004-2011 tarihleri arasında Denizli Belediye Başkanlığı ile Avrupa Konseyi Yerel Yönetimler Kongresi Türkiye Heyeti Başkanlığı, 2005-2011 tarihleri arasında Türkiye Belediyeler Birliği Başkan Vekilliği yaptı. 2009-2012 yılları arasında Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkanlığı görevinde bulundu. İngilizce ve Almanca bilen Zeybekçi, evli ve 4 çocuk babası.

Zafer Çağlayan’ın yerine Ekonomi Bakanlığı görevine getirilen Denizli Milletvekili ve MKYK Üyesi Nihat Zeybekçi, bakan olduğunu Denizli’deki evinde öğrendi.

Başbakan Erdoğan’a kendisine duyduğu güvenden dolayı teşekkür eden ve kararın kendisi için sürpriz olduğunu belirten Zeybekçi, “Aktif hizmette yer almak herkesin hayalidir. Öyle bir hayalimiz vardı. Tabii böyle beklentimiz de yoktu. Sürpriz oldu sayılır. Zor bir dönemde değiliz. Türkiye şu anda dünyanın en güçlü ekonomilerinden birine sahip. Geçici, hafif böyle esintiler olur. Türkiye’nin çok güçlenerek çıkacağına inanıyorum. Düzleme diyelim biz buna yukarı doğru çıkışta nefesleme, yenileme diyelim. İnşallah bundan sonra hızlı bir şekilde Sayın Başbakanımızın liderliğinde ülkemiz, ekonomimiz çok daha güzel olacak diyorum” diyor.

Özetle Zeybekçi’nin eğitimi, birikimi çok iyi. Üstleneceği sorumluluklarla ilgili olanı, biteni, olacakları, bitecekleri biliyor. Rol modeli Çağlayan’dan daha da başarılı olmasını beklemek gerekir.  Güreş meydanında ne derler? “Pelivan, pelivan... İşte meydan... Göster kendini.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018