TAYSAD, 'Bakım çalışma grubu' kuruyor

TAYSAD, sanayi tesislerinde teknik sorunlardan dolayı yaşanan üretimin durdurulmasının büyük maddi kayıplar oluşturması nedeniyle 'Bakım çalışma grubu' kurulması için çalışmalara başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) açıklamasına göre, sanayi tesislerinde malzeme kalitesinden üretimde kullanılan yağ cinsine ve aşırı yüklenmeye kadar birçok nedenle üretim durabiliyor. Bu gibi sorunlar ülke ekonomilerine büyük maddi kayıplar verirken, firmaların üretim ve kalite problemi yaşamalarına, dolayısıyla zamanında teslim edilemeyen ürünler nedeniyle güven kaybına uğramalarına sebep olabiliyor. 

Sanayinin bu sorununu gören TAYSAD, üyeleri arasında "Bakım çalışma grubu" kurulması için çalışmalara başladı. 

TAYSAD tarafından düzenlenen "Üretim Sürekliliğinin İhmal Edilen Faktörü: Bakım" konferansında konuşan TAYSAD Başkanvekili Alper Kanca, tedarik zinciri denilen sistemin binlerce dişliden oluştuğunu belirtti. 

Herkesin işini zamanında yapacağının varsayıldığını, hızlı balıkların önem kazandığı bu dönemde olası bir arıza sebebiyle birkaç saat duran bir makinenin büyük sıkıntılar oluşturabileceğini vurgulayan Kanca, hiçbir müşterinin beklemeye tahammülü olmadığının altını çizdi. 

Bazı firmaların tezgahlarında oluşacak arıza sebebiyle ikinci bir tezgah yatırımı yaparak yedeklemeyle riskini azalttığına işaret eden Kanca, şunları kaydetti: 

"Başka bir ifadeyle bakım konusundaki yanlışlarını ilave finansman ayırarak kapatmaya çalışıyorlar. Tabii ki bu da maliyetleri artırıyor. Makinelerimizi, tesislerimizi yeterince yüksek kapasite ile kullanamıyoruz. Milyarlarca avro ya da dolar ödeyerek ithal ettiğimiz makinelerden yeterince verim alamıyoruz. Başka bir önemli konu ise, enerji israfı. İşletmelerimizde hala enerji verimliliği düşük seviyede. Bunda bazen eski araç-gereç, makine kullanımı önemli oluyor; bazen ise kullanıcıların yeterince bilinçli olmaması. 

Bakım ve Yardımcı İşletmeler yöneticilerinin eski alışkanlıklarından kurtulmaları, gittikçe daha pahalı hala gelen kaynakları daha verimli kullanmaya yönelik çalışmaları yapması gerekiyor. Tüm bu sorunları tartışmak, çözüm aramak için bakım çalışma grubu kuralım, üyeler arası fabrika ziyaretleri organize edelim, bakım kıyaslama çalışması yapalım, tedarikçi havuzu oluşturalım." 

Solving Efeso Başkan Yardımcısı Virginio Peluzzi ise "Sorun anında, tesis ne kadar üretimi durdurabilir? Bu planlanamıyor. Bu anda oluşacak maliyetler var. Duruşun süresine odaklanmak yerine, duruşun önüne geçmeye ve duruş adedini minimuma indirmeye odaklanmalıyız. Bunu gerçekleştirdiğimizde başarılı oluruz. Sanayi tesislerinin durmasının önüne geçmek için de planlı bakım tercih edilmelidir" ifadelerini kullandı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir