TCMB ve siyasetin gölgesi bu hafta kalkıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Üzeyir DOĞAN / MARBAŞ Menkul Değerler

 
Yurtdışında endeksler rekorlarını tazelerken, içeride dikkatler TCMB’nin faiz kararına ve yeni kabineye kesilmiş durumda. Son dönemde TCMB’nin faiz indirimleriyle artan bağımsızlık tartışmaları ve yeni hükümetle birlikte ekonomi kabinesinde hangi isimlerin daha doğrusu hangi görüşün yer alacağı yönündeki tartışmalar, yurtdışından negatif ayrışmamıza neden olmuştu. Geçtiğimiz haftalarda TCMB’nin likidite yönetimiyle faizlerde yaptığı örtülü artış, TCMB’nin bugünkü toplantıda faiz indirmeyeceği beklentisini kuvvetlendirdi. Diğer yandan da Ali Babacan’ın öncülük ettiği görüşün yeni kabinede yer bulacağı beklentisinin güçlenmeye başladı. Bu iki neden endekste yeniden toparlanma sürecine girilmesine, TL’nin de değer kaybının durmasına ve hatta hafif de olsa değerlenmesine neden oldu. 
 
TCMB’nin bugünkü toplantıda faiz indirimi yapmasını biz de beklemiyoruz. Teknik olarak, en azından 12 aylık enflasyon beklentilerini baz aldığımızda TCMB’nin ölçülü bir faiz indirimi yapmak için yeri olduğunu düşünüyoruz. Buna karşın kurun 2,15 üzerinde tutunması, siyaseten az da olsa belirsizliğin bulunması TCMB’nin temkinli durmasına neden olacaktır. Son dönemde piyasadaki TL likiditenin kısılmasıyla faizlerin az da olsa yükseltilmiş olması da, TCMB’nin faiz indirimi yapma niyetinin azaldığını gösteriyor. Bununla birlikte, ekonomik nedenlerle açıklamaya çalışsak da piyasada bugünkü faiz kararı siyasi olarak yorumlanmaya daha yakın. Faiz indirimi yapılmaması yeni kabineyle birlikte TCMB’nin üzerindeki baskının azalacağı şeklinde yorumlanabilir. 
 
Kabine tarafında ise piyasa açık bir şekilde, TCMB başta olmak üzere ekonomi kurum ve kurulların üzerindeki siyasi baskının azalmasını istiyor. Ali ;Babacan başta olmak üzere ortaya atılan isimler de bilgi ve tecrübeleriyle bu sistemin sigortası olarak görülüyor. Bu nedenle piyasa tanıdığı, güvendiği bu isimleri kabinede görecek olursa buna olumlu reaksiyon vermeye hazırlanıyor. 
 
Neticede gerek TCMB kanadında gerekse siyasi tarafta bu süreç önemli bir sıkıntı olmadan atlatılabilirse, piyasalarımız son dönemdeki negatif ayrışma nedeniyle oluşan farkı kapatmak için bir atak yapabilir.