TEB: MEDULA sistemi çöktü

Türk Eczacılar Birliği (TEB), MEDULA sisteminin teknik arıza nedeniyle bugün itibariyle çöktüğünü, hastaların ilaca erişebilmek için uzun süre beklemek zorunda kaldığını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türk Eczacıları Birliği (TEB), MEDULA Provizyon Sistemi'nde yaşanan sorun nedeniyle, hastaların ilaca erişebilmek için uzun süre beklemek zorunda kaldığını açıkladı.

TEB'den yapılan yazılı açıklamada, sistemdeki sıkıntının teknik arızadan kaynaklandığı bilgisi alındığına yer verildi. 

Yaklaşık 1 haftadır yaşanan sıkıntı nedeniyle hastaların ilaca ulaşmak için ya uzun süre eczanelerde beklediği ya da ilacını alamadığı öne sürülen açıklamada, şu görüşlere yer verildi: 

"Sosyal Güvenlik Kurumu'nu günlerdir uyarmamıza rağmen, 7 gündür sistem (MEDULA Provizyon Sistemi) önce ağır aksak çalışsa da şu anda tamamen çökmüş durumda. Kurumun konuyla ilgili yeterli bir bilgilendirme yapmıyor olması da bizleri eczanelerimizde zor durumda bırakıyor. 

2010 yılından bu yana sürekli yaşadığımız bu sorun karşısında, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun sistemin altyapısını güçlendirmek adına herhangi bir çalışma yapmaması, eczanelerimizde sistemin açılmasını bekleyen binlerce hastalarımızın ilaçlarına ulaşamamasına ya da ilaçlarını ceplerinden ödeyerek almalarına neden olmaktadır. 

Mevcut sistemin yerine bütün ihtiyaçları belirlenmiş, altyapısı tamamlanmış, vatandaşa günün gereklerine göre hizmet verebilecek yeni bir sistem oluşturulmalı." 

SGK: Kısmi bir aksaklık yaşandı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ise bugün son işlem günü olan e-bildirge uygulamasına olan aşırı talepten dolayı kısmi bir aksaklık yaşandığını belirterek, MEDULA uygulamasının hiçbir zaman yüzde 100 hizmet veremez duruma gelmediğini bildirdi. 

SGK'dan yapılan yazılı açıklamada, 1 Ekim 2014'den itibaren vatandaşların sigorta borçlarına ilişkin yapılandırma başvurularının alınmaya başlandığı ve başvuruların SGK sistemine normalin çok üzerinde yük getirdiği vurgulandı. 

Borç yapılandırma uygulamalarının getirdiği yükün yanı sıra, vatandaşların son başvuru gününde yoğun işlem yapmaları sonucunda sisteme aşırı yüklenmenin gözlemlendiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi: 

"Bugün son işlem günü olan e-bildirge uygulamasına olan aşırı talepten dolayı kısmi bir aksaklık yaşanmıştır. 77 milyon vatandaşımıza sağlık alanında hizmet eden MEDULA uygulaması hiçbir zaman yüzde 100 hizmet veremez duruma gelmemiştir. MEDULA aşırı yüklenmeden dolayı hizmet sınır limitlerine ulaşmış, bu limitin üzerinde kalan kesim için kısmi ve geçici olarak hizmet sağlanamamıştır. 420'den fazla uygulamaya sahip kurumumuzun en öncelikli uygulaması MEDULA'dır. Sistemde yoğunluk yaşandığında sistem kaynaklarının tümü MEDULA uygulamasının hizmetine tahsis edilmektedir. SGK Bilgi Sistem alt yapısı ve uygulamaları hizmet vermeye devam etmektedir." 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir