Tebliğ yürürlüğe girdi, borsadan çıkmak isteyenler düğmeye bastı

SPK'nın 1 Temmuz'da yürürlüğe giren ve hakim ortağa makul fiyat düzeyinden çıkma imkanı veren Ortaklıktan Çıkarma ve Satma Hakları Tebliği, halka açıklık oranı yüzde 5'in altında olan şirketlere borsadan çıkma yolunu açtı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) borsa kotundan çıkma ile ilgili düzenlemesinin 1 Temmuz'da yürürlüğe girmesinin ardından iki firma Borsa İstanbul kotundan çıkmak için adım attı. 

SPK'nın "Ortaklıktan Çıkarma ve Satma Hakları Tebliği"nin 1 Temmuz'da yürürlüğe girmesinin ardından Türk Demir Döküm'ün hakim ortağı Valliant ve OMV Petrol Ofisi'nin hakim ortağı OMV Aktiengesellschaft borsa kotundan çıkmak için ilk adımı attı. 

Türk Demir Döküm Fabrikalar AŞ'nin hakim ortağı Valliant, 2 Temmuz'da yaptığı açıklama ile diğer ortaklarla ilgili olarak ortaklıktan çıkarma hakkını kullanacağını duyurmuştu. Valliant'ın ardından Petrol Ofisi AŞ'nin hakim ortağı konumunda olan OMV de 10 Temmuz'da OMV Petrol Ofisi AŞ ile ilgili olarak diğer ortaklar için ortaklıktan çıkarma hakkını kullanacağını açıkladı. 

Tebliğ, hakim ortağa fiyat anlamında avantaj sağlıyor 

SPK'nın 2 Ocak'ta Resmi Gazete'de yayımlanan ve 1 Temmuz'da yürürlüğe giren "Ortaklıktan Çıkarma ve Satma Hakları Tebliği" ile, sahip olunan payların ortaklığın oy haklarının en az yüzde 95'ine ulaşması durumunda, hakim ortak açısından diğer pay sahiplerinin tamamını ortaklıktan çıkarma hakkı verilmişti.  

Tebliğde, ortaklıktan çıkarma hakkının kullanım bedelinin ise, hakim ortak konumunun kazanıldığının veya hakim ortak konumunda bulunup ek pay alındığının kamuya açıklandığı tarihten önceki otuz gün içinde borsada oluşan ağırlıklı ortalama fiyatların aritmetik ortalamasının belirleneceği ifade ediliyor. 

Uzmanlar, yabancı hakimiyetindeki bu şirketlerin halka açıklık oranlarının çok düşük olduğunu ve bunun da pazarda sağlıklı fiyat oluşumunu engellediğini, bu yüzden de bir süredir borsa kotundan çıkmayı düşündüklerinin bilindiğini aktarıyor. Konuya ilişkin Tebliğin yürürlüğe girmesi ile ortaklıktan çıkarma hakkını kullanmak üzere harekete geçen iki şirketin, yeni tebliğ ile fiyat tespitinde bazı avantajlar elde ettiklerini ifade eden uzmanlar, daha önce hak bedeli hesaplanmasında uygulanabilecek farklı modeller  yeni tebliğ ile sadece "açıklamadan önceki son 30 günlük aritmetik ortalama" modeli ile hakim ortağa bir avantaj ve belirlilik sağlamış olduğunu aktarıyor.  

Halka açıklık oranı yüzde 5'in altında yaklaşık 25 şirket daha var 

Halka açıklığı zaten düşük olan bu paylarda 30 günlük ortalama fiyatı hakim ortak için makul seviyelerde olduğu anda ortağın ilave pay alarak bunu kamuya duyurması diğer ortakların paylarını makul bulduğu bu fiyattan alma hakkını veriyor. 

Uzmanlar halka açıklık oranı çok düşük olan bu ve bunun gibi payların eğer ikincil halka arz düşünmüyorlarsa borsa kotundan çıkmalarının borsa için iyi olduğunu belirterek, şu anda halka açıklık oranı yüzde 5'in altında olan başta Denizbank, Alternatifbank ve Türk Ekonomi Bankası, Carrefour, Tuborg ve Boyner olmak üzere yaklaşık 25 şirket paylarının Borsa İstanbul'da işlem gördüğünü kaydediyor. 

Öte yandan 8 Temmuz'da yayımlanan SPK haftalık bülteninde, Alternatif Yatırım Ortaklığı AŞ'nin de tasfiye ve buna paralel olarak borsa kotundan çıkmak için yaptığı başvurunun Kurul tarafından onaylandığı bildirildi. Kurul şirketin diğer ortakları için doğan ayrılma hakkı bedeli olarak, tasfiyeye ilişkin kararın ilk kez kamuya duyurulduğu 17 Mart tarihinden önceki 30 günlük ağırlıklı ortalama fiyatının belirlendiğini kaydetti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir