TEFAS, 9 Ocak'ta başlıyor

Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu bazı yatırımcı kuruluşların teknik altyapılarını tamamlayamamaları nedeniyle 9 Ocak'ta uygulamaya geçecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SAKARYA - Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş, Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu'nun (TEFAS) bazı yatırımcı kuruluşların teknik altyapılarını tamamlayamamaları nedeniyle 9 Ocak'ta uygulamaya geçeceğini belirterek, "Bu, artık son tarihtir. Bundan sonra erteleme olmayacak. 9 Ocak'ta yetişenler bu sisteme dahil olacak, yetişemeyenler için tasfiye sürecini başlatacağız" dedi.  

Ertaş, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliğince (TSPB) Sapanca'daki bir otelde düzenlenen arama konferansında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin son 10 yılda ekonomide büyük hamle gerçekleştirdiğini ancak aynı gelişmeyi sermaye piyasalarında göremediklerini söyledi. 

Sermaye piyasalarının bir zincirin halkası gibi olduğuna işaret eden Ertaş, "Borsası, takası, aracı kurumu, yatırımcılarından hemen hemen toplumun tüm kesimlerini içine alan bir paydaşlar silsilesi. Burada herhangi birimizin yapacağı hata, tüm sistemin performansını doğrudan etkiliyor. Dolayısıyla bundan sonraki süreçte hepimizin kalitesini daha yukarı çıkarma ihtiyacıyla karşı karşıyayız" ifadesini kullandı.  

Ertaş, sektörün geçmişte sıkıntılı dönemler yaşadığını, o nedenle güven eksikliği problemi yaşadıklarını vurgulayarak, aynı hataların bir daha yaşanmaması için burada istişarede bulunacaklarını kaydetti. 

Kamuda iletişim problemi yaşadıklarına işaret eden Ertaş, eğitici, yön gösterici programların sayısının daha fazla artırılması gerektiğini, finansal okur-yazarlık seferberliğini bu konuda bir hamle olarak değerlendirdiklerini belirtti.  

"Vergi rejimine ihtiyacımız var" 

Ertaş, Türkiye'nin 2023 hedefiyle yola çıktığını anımsatarak, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Bu konuda bizi dünya vitrinine çıkaracak, rekabet avantajı sağlayacak, yenilikleri teşvik edici, farklılıkları ortaya koyan, tasarrufları özendiren, yatırımların vadesini orta ve uzun vadeye taşıyan vergi rejimine ihtiyacımız var. Yıllardır bu konuyu tartışıyoruz ama artık tartışmanın ötesinde bu konuyu gündemimizden çıkarmamız gerekiyor. Biliyorsunuz bu konu, İstanbul Finans Merkezi Projesi arasında eylem planlarından bir tanesi kapsamlı bir vergi rejimi. Bunu, bu dönemde yapabilirsek hedeflerimize çok daha kısa sürede ulaşacağımıza inanıyoruz." 

Türkiye'deki kurumsal yatırımcıları bugüne kadar ihmal ettiklerine dikkati çeken Ertaş, bu yatırımcıların milli gelire oranının yurt dışında yüzde 60, 70'ler seviyesindeyken Türkiye'nin hala yüzde 10'ların gerisinde olduğunu vurguladı. 

Ertaş, bireysel emeklilik sistemini hayata geçirdiklerini, 20 ayda 1,8 milyon kişinin sisteme katıldığını ifade ederek, "Demek ki iyi şekilde sistemleri dizayn edebilirsek Türk halkı olumlu tepki vermeye hazır. Yeterli mi? Yetmez" dedi. 

Türkiye'de işsizlik fonu olduğunu, rakamların 70-80 milyar liraya geldiğini, hala sermaye piyasalarına yatırım konusunda kısıtlamalar olduğuna dikkati çeken Ertaş, şunları kaydetti: 

"Biz kamuoyu olarak önce kendimiz sermaye piyasalarına güvenmemiz, sermaye piyasasına yatırımların önündeki engelleri kaldırmamız lazım. Ondan sonra da vatandaşa 'Küresel sermaye, gel Türkiye'ye yatırım yap' diyebilmemiz lazım. Yeter mi? Yetmez. Geçen yıl önemli düzenlemeler yaptık. Varlık yönetim şirketleri gibi, gayrimenkul fonları gibi, bunların da hayata geçirilmesi, piyasadan gelen her ihtiyaca cevap verecek kurumları hayata geçirmemiz gerekiyor. Bu görev, bu salondaki insanlara düşüyor." 

TEFAS 

Türkiye'de bireysel yatırımcıların bu işin olmazsa olmazı olduğunu vurgulayan Ertaş, "piyasanın çileği" olarak da değerlendirilebileceğini dile getirdi.  

Ertaş, finansal okur-yazarlık seviyesi düşük bireysel yatırımcı tabanlı sermaye piyasalarını bugünkünden daha ileri noktaya taşımanın kolay olmadığını ifade ederek, bir taraftan kurumsal yatırımcıların desteklenmesi, bir taraftan da bireysel yatırımcıların yatırım kalitesini artıracak finansal okur-yazarlık konusunda çok şey yapılması gerektiğini kaydetti.  

"Bunun bir adımı, TEFAS" diyen Ertaş, "Bu ayın sonunda uygulamaya alacağımızı kamuoyuna açıklamıştık ancak bazı yatırımcı kuruluşlarımızın teknik altyapılarını tamamlayamamaları nedeniyle 9 Ocak'ta uygulamaya geçilecek. Bu, artık son tarihtir. Bundan sonra erteleme olmayacak. 9 Ocak'ta yetişenler bu sisteme dahil olacak, yetişemeyenler için tasfiye sürecini başlatacağız" şeklinde konuştu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir