"5G saha testlerine liderlik edeceğiz"

Turkcell Şebeke Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gediz Sezgin, 5G standartlarının oluşması konusunda uluslararası konsorsiyum ile yakından çalıştıklarını ve dünyadaki saha testlerine liderlik edeceklerini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MURAT YILDIZ

Teknoloji dünyası 2017 yılına 5G gündemi ile girdi. Özellikle IoT ve akıllı şehirler tarafındaki gelişmelere hız verecek olan 5G’nin bu yıl içerisinde standartlarının netleşmesi ve 2018 yılında da kullanılmaya başlanması bekleniyor. Türkiye bu tartışmaların uzağında değil. Bu konuda özellikle 5G teknolojisinde kullanılacak olan baz istasyonlarının yerelleşmesi ve şebekelerin hazır hale gelmesi büyük önem taşıyor. Yerelleşme konusundaki gelişmeleri ve 5G standartlarındaki durumu, Turkcell Şebeke Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gediz Sezgin ile konuştuk.

- Türkiye’nin dört bir yanına baz istasyonu kuruyorsunuz? 5G geçişi esnasında baz istasyonlarının yerelleştirilmesi operatörler açısından ne anlama geliyor?

Yüksek teknolojiye sahip iletişim ürünleri yerelleştirmek hem ülke ekonomisi hem de yerel bilgi birikimi açısından kritik öneme sahip. Burada işin iki boyutu var. İşin donanımsal kısmı için alın teri harcarsınız. Sayın başbakanın da sık sık vurguladığı gibi, işin bir de akıl teri kısmı var. Bu donanımların yazılımlarını da bizim geliştirmemiz gerekiyor. 2023 hedefleri doğrultusunda bizim akıl terine çok daha fazla zaman harcamamız lazım. Bu da yüksek teknoloji ürünlerin yerelleştirilmesiyle olacak. Yerel baz istasyonları açısından bir diğer kritik husus da güvenlik. Günümüzde savaşlar artık sanal ortamlarda siber savaş olarak gerçekleşiyor. Birçok devletin internet altyapısına geçtiğimiz yıllarda ciddi saldırılar yapıldı. Bu yüzden iletişim teknolojilerinde kendi donanımlarınıza sahip olmak artık zorunlu hale geliyor.

- Bizim bu çerçevede hedefl erimiz nedir?

Kendi donanımlarımızın da yerelleştirilmesi konusunda önemli adımlar var. Burada özellikle sayın Cumhurbaşkanın da 4.5G ihalesi ile birlikte koyduğu zorlayıcı hedefl er var. İlk yıl %32, ikinci yıl ise %45 oranında yerelleşmesi gerekiyor. Yerelleşmede en önemli unsur, ürünün kullanılacağı büyüklük, yani ölçek ekonomisi içerisindeki yeridir. Baz istasyonları bu açıdan doğru bir başlangıç olacaktır. Savunma Sanayii Müsteşarlığı sahipliğinde ASELSAN’ın ana yüklenici olduğu ve Netaş ve Argela ile birlikte geliştirdiği yerli baz istasyonları olan ULAK için ilk resmi siparişi Turkcell olarak verdik. Şu anda Şile’de kendi ağımızda sahada canlı olarak 3 adet ULAK baz istasyonunu test ediyoruz.

- Yerel teknoloji konusunda siz çalışmalar yapıyor musunuz?

Bu konuda da farklı çalışmalarımız var. Baz istasyonlarının yerelleşmesi açısından önemli bir nokta da antenlerin yerel teknolojiler ile yapılması. Bu konuda Aselsan ile işbirliği yapıyoruz. 2015 yılı Eylül ayında başladık çalışmalara ve geçtiğimiz aylarda ilk prototipler için ortak bir anlaşmaya imza attık. Bu yeni antenler yalnızca 5G için değil aynı zamanda 4.5G için de çalışıyor. 2017’nin ikinci yarısından itibaren şebekemizde bu antenleri kullanmaya başlayacağız.

- 5G yoğun bir şekilde konuşulmaya başlandı. Önümüzdeki hafta düzenlenecek Mobile World Congress’in de ana gündemi olacak gibi görünüyor. Bu alandaki son gelişmeler nedir? Turkcell olarak bu işin neresindesiniz?

5G’nin standartlarının oluşması için dünyada çalışan birçok organizasyon var. Bunlardan bir tanesi de Next Generation Mobile Networks yani NGMN ve Turkcell olarak biz bu organizasyonda tek Türk operatör olarak kurul üyesiyiz. Bu kurul içerisinde farklı teknoloji firmalarından üniversitelere hatta otomotiv firmalarına kadar birçok kuruluş var ve hepsi de 5G standartlarının oluşması için katkı sağlıyor. 5G’nin ilk belirlenmiş standartları 2017 yılı içerisinde yayınlanmış olacak. Buradan güzel bir haberi paylaşmak istiyorum. NGMN tarafından yapılacak olan saha testlerine biz de aday olduk ve Turkcell olarak seçilmiş bulunuyoruz. Dünyada 5G için yapılacak olan saha testlerine Turkcell olarak liderlik edeceğiz.

5G’Yİ İLK ÖNCE OLİMPİYATLARDA GÖRECEĞİZ

“2018 yılında Güney Kore’de yapılacak olimpiyatlarda 5G’nin ilk lansmanı yapılacak. 2020 yılında yine Japonya’da olimpiyatlarda 5G’nin tam standartlarıyla birlikte kullanılmaya başlandığını göreceğiz. Şu anda cihaz üreticileri de orada yerleşik olduğu için 5G çalışmalarında Uzakdoğu ülkeleri bir adım daha önde gidiyor.”

FİBER ALTYAPIYI GELİŞTİRMELİYİZ

Gediz Sezgin, 5G öncesinde fiber altyapının önemine değinerek şöyle dedi: “5G çok yüksek hızlarda, çok düşük gecikme süresi ile iletişim sağlayacak. Bunun bir diğer anlamı da çok daha küçük hücreler sayesinde çok daha büyük bir kapsama alanına sahip olacaksınız. Tüm bu iletişim altyapısına destek sağlayacak olan şey de fiber teknoloji olacak. Ulaştırma Bakanlığının ve BTK’nın yayınladığı bir takım çalışmalarda, Türkiye’de fiber ağ kapsamının yaygınlaşmasına yönelik uygulamalar var. Biz bu anlamda Vodafone, Türksat ve alternatif operatörler beraber hareket edeceğimiz ortak bir altyapı şirketi oluşturmayla ilgili çalışmalara başladık. Bu ortak altyapı şirketi sayesinde hem ülkedeki fiber altyapıyı daha ileri bir noktaya taşımayı hem de tek bir organizasyon sayesinde gereksiz maliyetlerin önüne geçmeyi hedefl iyoruz.