E-imza'ya inovasyon kattı 'zaman'a damgasını vurdu

Türkiye Bilişim Vakfı önderliğinde kurulan Türkiye’nin ilk elektronik imza hizmet sağlayıcısı E-Güven, e-imzaya inovasyon kattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SELENAY YAĞCI

Günümüzde dijital çağ, hız kesmeden bireyleri ve kurumları dönüştürmeye devam ediyor. Dijital geleceği önceden farkeden ve öncülük eden şirketlerden biri de E-Güven. Türkiye’nin ilk elektronik sertifika ve mobil imza hizmet sağlayıcısı olan şirket 2003 yılında Faruk Eczacıbaşı ve Türkiye Bilişim Vakfı önderliğinde kurulmuş. E-Güven, kurumlara özel projeler geliştirmenin yanı sıra gelişen teknolojiye uygun kullanıcı dostu ürün ve hizmetler üzerinde çalışıyor ve e-imzanın kullanıldığı platformlar geliştiriyor.

E-imza’nın yaygınlaşması için çalışmalarını sürdüren E-Güven, sunduğu yenilikçi hizmetlerle dikkat çekiyor. Şirket, kendi çalışanlarının ürettiği fikirlerle zaman damgalı ürünlerinin sayısını artırıyor. Bunlardan en çok dikkat çekeni ise cep telefonuyla çekilen fotoğrafl arın mahkemede delil olarak kullanılmasını sağlayan uygulama 'Pikzum'. Bunu; şarkı, kitap gibi sanat eserlerinde hak iddaa edilebilmesini sağlayan uygulama 'Tasdix' takip ediyor.

Kurulduğunda 10 kişi ile çıktığı yola 35 kişi olarak devam ettiklerini kaydeden E-Güven Genel Müdürü Can Orhun, sözleşmeler alanına odaklanıp kalmadıklarını, başka hangi alanlarda e-imzayı entegre edebilecekleri konusunda sürekli çalıştıklarını söyledi. Şu anda 7 tane ürünleri olduğunu belirten Orhun, çalıştıkları 2 ayrı proje olduğunu da dile getirdi. Orhun, Türkiye’de e-imzayı üreten ilk şirket olarak Türkiye’nin gelişimine katkı vermeyi, maliyet, zaman tasarrufu sağlamayı ve çevreci çözümler üretip e-dönüşümü geniş kitlelere ulaştırmayı hedefl ediklerine kaydetti.

Can Orhun, yola çıktıklarında bu konuda mevzuatın ve zorunluluğun bile olmadığını hatırlattı. Orhun, “E-imza, kamuda e-devlet uygulamaları, adres değişikliği bildirimleri; özel sektörde ise banka talimatları, bayi ağı iletişiminde sipariş süreci, çalışan hizmet sözleşmeleri gibi ıslak imza gerektiren tüm işlemlerde kullanılabiliyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklama ile ocak itibarıyla YGM tespit raporlarının imzalanma işlemlerinde de e-imza dönemi başladı" bilgisini verdi. E-Güven olarak elektronik imzanın yanı sıra kurumların ihtiyacına uygun imzalama çözümleri ile iş süreçlerinin hızlı bir şekilde tamamlanmasını sağladıklarını kaydeden Orhun, "EBİMZA masaüstü yazılımı sayesinde bilgisayar ortamında bulunan dokümanların e-imzalanmasını ve imzalı dosyaların doğrulamasını mümkün kılıyoruz. Yenilikçi çözümlerimiz ile e-dönüşüm süreçlerine değer katmaya ve desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

MOBİL FOTOĞRAFLAR DELİL OLUYOR

Yeni geliştirilen Pikzum uygulamasıyla fotoğrafl ara zaman damgası ekleniyor. Uygulama ile artık mobil cihazlarla çekilen fotoğrafl ar hukuki anlamda delil niteliği taşıyor. Uygulama üzerinden çekilen fotoğrafl arın zaman bilgisi değiştirilemiyor ve fotoğraf boyutu ile oynanamıyor. Fotoğrafl arın kanıt niteliği taşıyıp taşımadığı, uygulama için tasarlanan site üzerinden de doğrulanabiliyor. Pikzum ile çekilen fotoğrafl arda, üretildiği zamanın, enlem ve boylam ayrıntıları fotoğrafl arın üzerinde yer alıyor. Hukuki olarak geçerli delil oluşturma fırsatı veren uygulama, yaşanan sorunların hızlı ve kolay şekilde çözüme kavuşturulmasını sağlıyor. Uygulamayla çekilen fotoğraflar, Whatsapp, SMS veya e-posta ile istenilen kurum veya kişiler ile paylaşılabiliyor.

DİJİTAL FİKRİ MÜLKİYET

E-Güven’ in 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu kapsamında fikri mülkiyet haklarını koruma hizmeti Tasdix ise büyümeye devam ediyor. Tasdix, senaryodan besteye, fotoğraftan şiire, grafik çiziminden yazılım koduna tüm eserleri dijital ortamda koruma imkanı sunuyor. Bilgisayar ortamındaki verilerin elektronik olarak damgalandığı zamanı ve o tarihten itibaren üzerinde hiçbir değişiklik yapılmadığını gösteren zaman damgası Tasdix, herhangi bir uyuşmazlık durumunda hukuki geçerliliğe sahip bir delil olarak kullanılabiliyor. Tasdix, 15 bin üyeyi ve 50 bininci tasdiki aştı.

BUHAR MAKİNESİ 200 YILDA YAYGINLAŞTI ŞİMDİ SANİYELERLE YARIŞIYORUZ

Sektöre destek vermek için E-Güven Akademi’yi kurduklarını belirten Orhun şunları söyledi: “Bilişim teknolojisinde yaşanan gelişmeler, yeni mesleklerin ortaya çıkmasını beraberinde getirdi. Şu an binlerce kişi bundan 5-6 yıl önce ismini duymadığımız mesleklerde istihdam ediliyor. İş ve özel hayatımızın her safh asında varlığını daha fazla hissettiren bir dönüşüm mevcut. Hammaddesi bilgi olan bu dönüşüm, her sektörü ve bireyi olumlu yönde etkiliyor. Tarım toplumunda bedensel emek, sanayi toplumundaki buhar gücü, günümüzde yerini bilgiye bıraktı. Buhar makinesinin yaygınlaşması 150-200, transistörün yaygınlaşması yaklaşık 15 yıl aldı. Günümüzde geliştirilen herhangi bir uygulama saniyeler mertebesinde duyuluyor ve kullanılıyor. Bu değişim, kaçınılmaz olarak bilgili ve hızlı olmayı gerektiriyor. Yerel ve küresel arenada rekabet edebilmek için bilgi toplumuna geçiş sürecini kısaltmamız gerekiyor. Kurumsal sosyal sorumluluk görevimizin bir parçası olarak gördüğümüz E-Güven Akademi ile e-dönüşümün yaygınlaşmasını, farkındalık oluşturmayı ve ülkemizdeki nitelikli iş gücünü artırmayı hedefl iyoruz.”