Eğitime yeterince harcamıyoruz

OECD ülkeleri arasında öğrenci başına ortalama 10 bin 493 dolar harcanıyor. Bu, eğitim kurumlarının öğrenci başına temel hizmetler, Ar-Ge, ulaşım, barınma, yemek gibi yardımcı hizmetler için yaptıkları harcamaları kapsıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KEZBAN KARABOĞA

OECD, Education at a Glance 2016 (Eğitime Bakış 2016) raporunu yayınladı. Bu raporda Türkiye'de eğitim sektörünün durumunu ortaya koyabileceğimiz, ufuk açıcı epeyce malzeme var. Yazmak haftalarca sürebilir. Bu hafta sadece bir tanesi ele alalım. Bir öğrenci için bir yılda yapılan harcamadan bahsedelim. Bakın, OECD ülkeleri arasında öğrenci başına harcanan ortalama miktar 10 bin 493 dolar. Bu, eğitim kurumlarının bir yılda öğrenci başına yaptıkları temel hizmetler, Research and Development (R&D, Araştırma-Geliştirme), ulaşım, barınma ve yemek gibi yardımcı hizmetler için harcadıkları parayı gösteriyor. Böyle baktığımızda OECD ülkelerinde eğitim kurumları temel hizmetler için 9.004, yardımcı hizmetler için 552 dolar ve Ar-Ge için 936 dolar harcıyor. Peki, diğer ülkelerde durum nasıl? Hemen bakalım. Öğrencisine en fazla para harcayan ülke Lüksemburg. Lüksemburg'da eğitim kurumları öğrenci başına temel hizmetler, Ar&Ge ve diğer yardımcı hizmetlerle ile birlikte 21 bin 320 dolar harcıyor. Lüksemburg'u, İsviçre (19.052), Amerika (15.720), Norveç (15.466) ve Avusturya (14.361) izliyor. Listenin başında bu ülkeler var. Eğitimde aldığı PISA skorları ile adından sıkça söz ettiren Finlandiya'ya bakalım. Finlandiya'da eğitim kurumları yılda öğrenci başına bin 221 dolar harcanıyor. Bakın, rakamın ayrıntısı daha ilginç. Finlandiya, öğrencisine en fazla Ar-Ge harcaması yapan ülkeler arasında yer alıyor. Buna göre Finlandiya'da öğrenci başına yapılan toplam harcamanın 1.384 doları Ar&Ge için yapılıyor.

İsviçre Ar&Ge harcamasında lider

Bu şekilde, sadece Ar-Ge'ye yapılan harcamalar olarak bakarsak, en fazla Ar&Ge harcamasını 2 bin 604 dolar ile İsviçre'nin yaptığını görüyoruz. İsviçre'yi, İsveç (2.176), Danimarka (2.001) ve Norveç (1.636) gibi ülkeler takip ediyor. Bu rakamlar böyle.

Genel toplamda listenin son sırasında 1.209 dolar ile Endonezya var. Kolombiya'da öğrenci başına 3 bin 165 dolar harcanırken Meksika 3 bin 387 dolar harcıyor. Brezilya öğrencisine 4 bin 318 dolar ayırıyor. Peki, şimdi soru şu: Türkiye'nin durumu nasıl? OECD ülkeleri arasında Türkiye, eğitim kurumlarının öğrenci başına en az harcamayı yapan ülkeler arasında yer alıyor. Türkiye'de eğitim kurumları öğrencisine yılda 4 bin 482 dolar harcıyor. OECD ortalamasının yılda 10 bin 493 dolar olduğunu düşünülürse bu rakamın oldukça düşük, yetersiz olduğunu söylemek mümkün. Türkiye'nin PISA sınavlarında aldığı skorları ile birlikte de rakamın özellikle Ar&Ge harcamaları olmak üzere artırılması gerektiği ortaya çıkıyor.