Emeklisi olmayan meslekler

Bugün haberimiz olmasa da günün birinde uzmanlarını arayacağımız meslekler olacak çok yakında Drone Operatörü'ne veya bir Uzay Rehberi'ne ihtiyaç duyabiliriz.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Her geçen gün yeni teknolojiler ve yeni iş çözümleri üretilen dünyada, bu üretim doğrultusunda yeni meslekler de ortaya çıkıyor. İşte bu meslekler, özellikle son 20 yılda geliştirilmiş teknolojiler doğrultusunda ihtiyaca dönüşmüş ve yoktan var olmuş meslekler.

Tabi bunlar yalnızca şu an günlük yaşantımızda ve iş dünyasında karşımıza çıkanlar, çıkmaya yeni başlayanlar. Bir de henüz hiç haberimiz olmasa da günün birinde ‘uzman’larını arayacağımız meslekler var. Tüm bunlara başlıkta da söylediğimiz gibi ‘henüz emeklisi olmayan meslekler’ demek sanıyoruz çok da yanlış olmaz.

Dijital dünyanın olmazsa olmazlarından SEO Uzmanlığı bugün kulağımıza son derece bildik ve olağan geliyor. Oysa arama motorlarının hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olmadan önce böyle bir iş koluna elbette ihtiyacımız yoktu. Hiç Mobil Uygulama Geliştirici olmak istemiş miydiniz?  Peki günümüzün en çok kazandıran mesleklerinden biri olan Mobil Uygulama Geliştiriciliğin dünyadaki yaş ortalamasının 26 olduğunu söylesek ne düşünürsünüz. İletişim teknolojilerinin gelişimi ile uygulamalar telefonlarımızda, tabletlerimizde ve artık kol saatlerimizde yer alıyorlar. Ve her gün yeni binlercesi AppStore, Google Play gibi uygulama marketlerine düşüyor. Aktif bir şekilde büyümesini sürdüren bu pazara yalnızca yazılımcılar ya da bilgisayar mühendisleri kaymıyor, henüz ortaokul ya da lise seviyesinde öğrenimini sürdürüp bu işten gelir elde edebilen bir genç kitle de var.

Gardırop danışmanlığı, kitap okuma koçluğu

6 Ağustos 1991’de İsviçre'de bulunan CERN'de yaratılan ilk websitesi olmasaydı, büyük olasılıkla (hatta kesinlikle) bugün Web Tasarımcılığı diye bir iş kolu olmazdı. Tabi web’in olmadığı yerde Web Analistliği yapmanın da pek bir esprisi olmayacaktı. Blog yazabileceğiniz bir web ortamı olmayınca kendilerine özel bir ekonomi yaratan Blogger’ların da ortalıkta olmayacağını tahmin etmek pek zor olmasa gerek.

Buraya kadar saydıklarımız elbette sırtımızı internete ve bilişim teknolojilerine yaslayıp, çok da zorlanmadan yarattığımız hatta kendini yaratan meslekler. Ortaya çıkan yeni uygulamalar, buluşlar ve düşünceler doğrultusunda doğmak zorunda olan meslekler her zaman olacaktır. Ancak bunların yanında özenle bulduğumuz ve ihtiyaçlar hiyerarşisinin en tepe bölümlerine yerleştirdiğimiz meslekler de var. Kişisel Spor Eğitmenliği, Gardırop Danışmanlığı ya da Kitap Okuma Koçluğu… Sonuncuyu muhtemelen yeni duyuyor olabilirsiniz, ama ileride o da uzmanlığa ihtiyaç duyacağımız vazgeçilmez iş kollarından olacak gibi görünüyor.
Yavaştan kendini göstermeye başlayan yeni mesleklere de birkaç örnek vermek gerekiyor elbette. Bunlardan önümüzdeki birkaç yılın en revaçta mesleklerinden biri haline gelecek olan Drone Operatörlüğü, kendi mesleki kurslarını ve operatörlük yapabilmeniz için şart olan ehliyetini bile gündemimize taşıdı. Elon Musk, Mars’a yolculuk hakkında verdiği sözleri tutarsa günün birinde bir Uzay Rehberi’ne de ihtiyacımız olacağı sürpriz olmasa gerek.

Yazılı tarihin ilk mesleği: Muhasebecilik

Muhasebeci, doktor, avukat, mühendis… Bunların mazisi eski, biliyoruz. Hatta muhasebeciliğe özel bir yer ayıracak olursak, yazılı tarihin ilk mesleği bile diyebiliriz. Yuval Noah Harari, Hayvanlardan Tanrılara Sapiens kitabında Mezopotamya’da bulunmuş yaklaşık 5.000 yaşındaki bir Sümer tabletinde, bir arpa sevkiyatının makbuzu niteliğinde notları olan Kushim adında birinin imzası olduğunu anlatıyor.

Robot işi

Bu kadar eskiye dayanan meslekler halen varlığını sürdürürken, gelişen teknolojiler doğrultusunda her gün bir yenisini yarattığımız meslekler, oldukça ileride bir gün herkes için ayrı bir meslek mi ortaya çıkacak dersiniz? Oğlunuzu ya da kızınızı Robot Psikoloğu olmak üzere yetiştirmeyi hiç düşündünüz mü? Belki de şimdiden düşünmelisiniz, robot işinde gelecek var.