Gençler 'okuma' işine girsin!

Aslında 'hep kitap', yayınevinin kuruluş aşamasında başından beri yer alan çekirdek ekibin hayat felsefesi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kezban KARABOĞA

Tecrübeli Yayın Yönetmeni Deniz Yüce Başarır, yayıncılık dünyasına 'hep kitap' ile döndü. hepkitap, Azerbaycan'ın en büyük gruplarından biri Gilan Holding’e ait TEAS Yayıncılık'ın bir alt markası. Yetişkin, çocuk edebiyatı ve sanat alanlarında Türkiye'den-dünyadan seçkin kitapları okurlarla buluşturmayı hedefl iyor. Yayınevinin genel müdürlüğünü yıllarca Oxford University Press’in genel direktörlüğünü yapan Emrah Özpirinçci; genel müdür yardımcılığını sanat ve akademik yayıncılık dendiğinde Türkiye'de akla ilk gelen isimlerden Kenan Kocatürk üstleniyor.
Biz 'hep kitap'ın yayın yönetmeni koltuğunda oturan Deniz Yüce Başarır ile yayıncılık sektörünü, sektördeki gelişmeleri ve 'hep kitap'ın kuruluş hikayesini konuştuk. Başarır’a ilk sorum, "Yayınevinin ismini neden 'hep kitap' seçtiniz?" oldu. Bakın nasıl cevap verdi: "Aslında 'hep kitap', yayınevinin kuruluş aşamasında başından beri yer alan çekirdek ekibin hayat felsefesi. Fark ettik de ömrümüz boyunca hep okumuş, yazmış, yayımlamışız. En büyük tutkumuz kitaplar olmuş hep. O yüzden hem anlamlı, hem de akılda kalıcı bir isim olduğunu düşündük 'hep kitap'ın." Önce iyi ve inandıkları işleri yapmayı hedefl erini anlatan Başarır, "Biz 'hep kitap' fikrini ve ismini okurların dünyalarına sokmak, inandıkları bir marka haline getirmeyi hedefl iyoruz. Birlikte iyi kitaplar okumak, keyif almak istiyoruz. Yayıncılık pazarının olmazsa olmazlarından olacağız."

Sektör çok kalabalık

Şirketi mayıs ayında kurduklarını belirten Başarır, "Kısa sürede yayın hayatına başladık. İlk kitaplarımız İstanbul Kitap Fuarı ile birlikte kasım ayında okurlarına kavuştu. Teas Press, Gilan Holding'e ait bir kuruluş. Kültür sanata değer veren, kendi ülkelerinde bu alanda gelişmek isteyen bir yatırımcıyla karşı karşıyayız" dedi. Türkiye'de yayıncılık sektörünün çok kalabalık olduğunu vurgulayan Başarır, "Çok kitap basılıyor, neredeyse kitaplar rafl arda kendini gösterebilmek için birbirine omuz atıyor. İşin şakası bir yana, gerçekten mağazalarda bir izdiham var. Aslında dünya yayıncılığını sıkı sıkıya takip eden bir pazarımız var. Bir boşluk yok. Bir yoğunluk var" şeklinde konuştu. Bu yoğunluğun içinde sağlam durabilecek kitaplara meylettiklerini ifade eden Başarır, "Yani hikâyesi olan, bize bir şeyler anlatan, birbirine benzemekten ayrışabilecek kitaplara meylettik. Zor ve tanımlanması kolay olmayan bir şey söylediğimin farkındayım ama biz sektördeki köşemizi böyle koklaya koklaya buluyoruz" dedi.

Kurgu dışı kitaplar yolda

Şu anda dünya ve Türk edebiyatıyla işe başladıklarını söyleyen Başarır, "Gerilim de var, sanat da. Ve elbette çocuk kitaplarımız. O alanda da hem okul öncesi, hem de okul dönemi kitaplarımız buluştu okurlarıyla. Kurgu dışı kitaplar da var yolda. Ardından gençlik kitapları da gelecek. Yani gayet geniş bir yelpaze" diye konuştu.

'KİTAPLARI OKUYUP ANLAYAN İNSANLARA İHTİYAÇ VAR'

"Türkiye'de yayıncılık sektörü açısından kitabı, yayıncılığı bilen insanlara daha çok ihtiyaç var mı?" diye soruyorum Deniz Yüce Başarır’a. Diyor ki: "Kitabı okuyan insanlara ihtiyaç var. Kitabı okuyan, anlayan, yaşamının bir parçası haline getiren insanlara ihtiyaç var. Eğer 'kitapsız yaşayamam' diyenler çoğalırsa, yayıncılıkta da kalite artacak, sektör gerçek bir sektör olacaktır. Gençlerin yayıncılığa girip girmemeleri konusunda bir şey söylemem ama 'okumaya girsinler!' Bu işte çok ekmek var. Çünkü okumadan başkalarını anlamak ve özgür düşünmek mümkün değil. Ne iş yaparlarsa yapsınlar, onlara en büyük katkı sağlayacak şey bunlardır: Karşısındakini ve onun ihtiyaçlarını anlayabilmek ve özgürce yeniliklere yelken açabilmek."

'YAYINCILIK SEKTÖRÜNÜN KÂR MARJI ÇOK YÜKSEK DEĞİL'

Yayıncılık sektörünün kâr marjı çok da yüksek olmayan bir sektör olduğunu belirten Deniz Yüce Başarır, “Çok satan kitap bulmak o kadar kolay bir iş değil. Bu mertebeye erişen kitaplar yayın planına lokomotif oluyor. Diğerlerinin yükünü omuzluyor. Ama kâr amacı gütmeden hiçbir ticari iş yapılamaz. Bütçemizi tutturmayı hedefl iyoruz elbette" dedi.