İnternet yıldızları, sinema yıldızlarını geride bırakacak

İnternetten canlı yayın (Livestream) uygulamaları ile Facebook,Twitter gibi devlerinin kullanıcı ve veri tabanlarının buluşması yeni bir trend başlattı. 2019'a kadar canlı yayınların internet trafiğinin yüzde 80'inden fazlasını oluşturması bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİDEM ERYAR ÜNLÜ

İnternetten canlı yayın hem markalar hem de bireyler için hızlı yükselen bir trend.  Livestream, UStream gibi uygulamaların fonksiyonları ile Facebook, Twitter gibi sosyal medya devlerinin kullanıcı veri tabanlarının buluşması sonucunda, ortaya anlık olarak takip edilen on binler ve onları takip eden milyonlar çıktı. Cisco’nun yaptığı araştırmaya göre 2019 yılında canlı yayınların, internet trafiğinin yüzde 80’inden fazlasını oluşturması bekleniyor.

İnternetten canlı yayın (live streaming) sektörünün en hızlı büyüdüğü ülke ise Çin. Sektör son üç senedir hızlı bir büyüme trendi içinde; fakat geçtiğimiz sene 4.3 milyar dolar gelire ulaşarak, tüm dünyanın dikkatini çekti. Yatırım bankası China Renaissance Securities tarafından yapılan tahminlere göre, sektör büyüklüğünün 2020 yılına kadar üç katına çıkması bekleniyor: Yani bu büyüme, sinema gişe rakamlarını bir kaç yıl içinde geride bırakacak gibi görünüyor.
İnternetten canlı yayın sektörünün bu derece hızlı büyümesi, Çinli teknoloji devlerini de harekete geçirmiş durumda.

Tencent Holding, Alibaba Group ve Baidu gibi şirketler, canlı yayın sayesinde e-ticaret, sosyal ağlar ve oyun sektörünün de hızlı bir büyüme yakalayacağını düşünüyorlar.
Çin’in en büyük online oyun ve sosyal ağ şirketi Tencent, bazı canlı yayın ve interaktif eğlence şirketlerini desteklemeye başladı. Alibaba’nın Taoboo pazaryeri geçtiğimiz yıl bir canlı yayın platformu kurdu. Şirket sahipleri bu platform üzerinde canlı olarak ürünlerini pazarlayabiliyorlar; alıcılarla gerçek zamanlı iletişim kurabiliyorlar.

Düşük gelirliler için çok önemli

2016 Aralık ayında, Çin’de internetten canlı yayın izleyenlerin toplamı 344 milyon kişi olmuş. Bu rakam Çin’deki tüm internet kullanıcılarının sadece yüzde 47’sini temsil ediyor. Çin’de şu anda 150 adet canlı yayın platformu var.  Bu arada internetten canlı yayının en fazla izlendiği bölgeler ise Çin’in düşük gelirli bölgeleri; çünkü bu bölgelerde yaşayan nüfus için eğlenceye ulaşmanın ve alışveriş yapmanın en önemli yolu mobil telefonlarındaki internet.

Çok sayıda sektörü harekete geçiriyor

Canlı yayınların farklı birçok sektörü de harekete geçirdiğini söylemekte fayda var: Yeni internet yıldızları bulmaya çalışan ajanslar ve estetik cerrahi bunlardan bazıları. Hatta internetteki canlı yayın platformları, sunucuları veya yıldızlarının “güzelleşmesi” için hastanelerle iş birlikleri gerçekleştiriyor; estetik operasyonların gerçekleşmesi için bankalardan kredi sağlanmasına yardım ediyor. Uzmanların beklentisi ise, teknoloji devlerinin sektöre girmesi ile, yakında konsolidasyonların gündeme geleceği yönünde.

İNTERNETTE CANLI YAYININ AVANTAJLARI

İnternetten canlı yayın sadece bireyler için değil, özel ve kamu sektöründe faaliyet gösteren kurumlar için de hızla önem kazanıyor. Canlı yayınlar özellikle ulaşılabilirlik ve güvenilirlik açısından önemli bir rol üstleniyor. Bu yeni iletişim modelinin sunduğu başlıca faydalar şöyle sıralanıyor:

1. Daha fazla etkileşim Canlı yayınlar sayesinde, insanlarla kurulan diyaloglar çok daha kişisel bir anlam kazanıyor. Bilgi paylaşımı çok daha doğrudan ve kapsayıcı oluyor.

2. Daha fazla insana ulaşım İnternet sayesinde mesajınızı hem daha kalabalık hem de hedef olarak belirlediğiniz kitleye ulaştırabilmeniz mümkün oluyor.

3. Daha iyi içerik Canlı video yayınının önemli özelliklerinden birisi, kaliteli ve zengin bir içerik sunması. Güçlü görsel odaklanma ve gerçek zamanlı yayın, sadece seyircilerin dikkatini çekmekle sınırlı kalmıyor, aynı zamanda karmaşık konuların çok daha kişisel bir şekilde paylaşılması için platform sunuyor.

CEZALAR VE KONTROLLER BÜYÜMEYİ ENGELLEMİYOR

İnternetten canlı yayın sektörü hızlı bir büyüme kaydederken, yasadışı içerik oranında da hızlı bir artış kaçınılmaz hale geliyor. Reuters haberine göre, Çin Kültür Bakanlığı geçtiğimiz sene 4 bin 313 online “show room”u kapattı; 18 bin sunucuyu işten çıkardı ya da ceza uyguladı. 12 canlı yayın platformuna ceza verildi ve platformların içerikleri değiştirildi. Tüm bu ceza ve sıkı kontroller, sektöre yönelik ilgiyi ve sektörün büyüme hızını etkilemedi. Binlerce Çinli gencin en büyük hayali internet yıldızı olmak. Bu arada ilginç bir detay verelim: Estetik operasyon uygulaması Soyuong’ın kurucusu Jin Xing, internetten canlı yayın yapanların yüzde 95’inin estetik operasyon yaptırdığını söylüyor. Xing’in geliştirdiği bu uygulama, estetik merkezleri ile potansiyel müşterileri bir araya getiriyor. Soyoung kullanıcılarının beşte birini canlı yayın sunucuları oluşturuyor.