Meslekler kaybolmadan insan kaynağı değişmeli!

İTÜ ARI Teknokent Genel Müdür Yardımcısı Gökçe Tabak, meslekler kaybolmadan insan kaynağının değişmesi ve hazırlanması gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Selenay YAĞCI

İTÜ Arı Teknokent, içinde bulunan firmaların insan kaynaklarının yöneticileri ile bir araya gelerek bir platform oluşturdu. Ar-Ge ve teknoloji firmalarında çalışan kişilerin dertleri, istekleri, ihtiyaçları gibi konulara eğilecek olan bu platforma İTÜ Arı Teknokent öncülük ediyor. Ar-Ge, Teknoloji ve İnsan Kaynakları (ATİK) bu yıl çeşitli etkinliklerle düzenleyerek bu konuda çalışmalara imza atmak istiyor.

Bunlardan ilki 19 Ocak'ta gerçekleştirilecek olan Human Tech olacak. Swissotel'de gerçekleşecek Human Tech etkinliğinde Türkiye'deki tüm teknoloji şirketlerinin çalışanlarını bir araya getirmeyi hedefliyor.

İTÜ ARI Teknokent Genel Müdür Yardımcısı ve aynı zamanda ATİK Başkanı Gökçe Tabak, bundan 10 yıl önce yöneticilere şirket başarısının sebepleri arasında teknoloji 6'ncı sıralardayken son zamanlarda 1'inci sıralarda olduğunu hatırlattı.

Son zamanlarda en çok konuşulan konulardan birinin teknolojik gelişmelerle yarının dünyasında kaybolacak meslekler olduğunu belirten Tabak, meslekler kaybolmadan insan kaynağının değişmesi ve hazırlanması gerektiğini söyledi. İlköğretimden itibaren kodlama eğitimi verilmesi ve gençleri teknolojiye hazırlamak konularının tartışıldığını söyleyen Tabak, gençlerin de kariyer mentorluğa ihtiyacı olduğunu kaydetti. ATİK olarak teknoloji ve Ar-Ge şirketlerinin ihtiyacına yönelik eleman nasılyetiştirilir, ilköğretimden itibaren nasıl eğitim verilir gibi konularla ilgilendiklerini dile getiren Tabak, "İK uzmanlarının yetkinliklerinin artırılması konularına da eğileceğiz. İK yöneticilerinin yeni nesillerin önceliklerini ve yeni nesili nasıl elimizde tutarızı öğrenmeleri gerekiyor. Yöneticilerin birçoğu eski kuşak çalışanların birçoğu ise yeni nesil kuşak. Bu kuşaklar arasında bağlantı sağlanmalı" dedi.

Startup'lar da olacak

Tabak, ATİK platformunun nasıl oluştuğunu şöyle anlattı: "İTÜ Arı teknokent içinde bulunan firmaların İK yöneticilerinin bir araya gelerek toplantılar ve sektörel tartışmalar yaptıklarını gördük. İTÜ Arı Teknokent olarak biz de içinde olmak istedik. Sonrasında böyle bir platforma dönüştü. 10 firma ile başladık bugün 35 firma olduk. Daha da büyüyeceğini düşünüyoruz. Temel amacımız araştırmalar yapmak ve veri temelli problemleri ve ihtiyaçları bulmak ve çözmek." ATİK platformunu duyurmak ve tanıtmak için Human Tech zirvesi düzenlemeye karar verdiklerini kaydeden Tabak, "Etki yaratmak istiyoruz. Bu zirveyi gelenekselleştireceğiz ve yıl içinde başka etkinliklerde yapacağız. İTÜ çatısında başlayıp genel yaymak ve fayda yaratmak da istiyoruz" dedi. Zirveye 200'e yakın kişinin katılacağını belirten Tabak, ayrıca İTÜ Çekirdek'in İK konusunda faaliyet gösteren startuplarının da ürünlerini sergileyeceklerini dile getirdi.

Ar-Ge şirketleri anketinden...

- İTÜ Arı Teknokentte bulunan 250 firmanın 6 bin 257 çalışanı var.
- Çalışanların yüzde 9'u doktora, yüzde 16'sı yüksek lisans, yüzde 63'ü lisans mezunu
- Firmaların yüzde 25'i yeni mezun, yüzde 38'i ise deneyimli yeni çalışan istiyor.
- Ayrıca firmaların yüzde 85'i öğrencilerin eğitimine katkıda bulunmak istiyor.

HUMAN TECH ZİRVESİNDEKİ KONULAR VE KONUŞMACILAR

Kariyer ve yetenek yönetimi sistemi: İTÜ Rektör Danışmanıve İTÜKariyer Merkezi Başkanı Salim Atay

İş Odaklı Dönüşüm : Veripark Genel Müdür Yardımcısı Alparslan Özlü

*Ar-Ge Kanun ve Düzenlemelerinin İK ve Bordro Süreçlerine Etkileri : Sistem Global Danışmanlık Rasim Birlik

Ar-Ge ve Tekonoloji Sektörüne Kuşaklar Çerçevesinden Bir Bakış: Prometheus Consulting Yücel Atış

Panel - Çalışan Mutluluğu Nerede Gizli?

• Moderatör : Toksöz Group Yaprak Metin
• Fujitsu İK Direktörü Hakan Karışık
• Microsoft Türkiye İK Direktörü Esra Goan
• Sahibinden.com İş Destek Genel müdür Yardımcısı Güntulu Peker Pamuk
• Schneider Electric İK Genel Müdür Yardımcısı Ayşe Özdemir
• SAP Türkiye İK Direktörü Hande Genç

İnsan Kıymetleri mi Kaynakları mı? Fütürist Ufuk Tarhan