Teknoloji fuarcılığı halen yaşıyor

50. kez kapılarını açan CES fuarı birbirinden ilginç ürünlerin ilk kez görücüye çıkacağı en önemli teknoloji etkinliği. Bu sene en çok vurgulanan konu ise 5G ve akıllı yaşam.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MURAT YILDIZ

Amerika Las Vegas’da düzenlenen CES yani Tüketici Elektroniği Fuarı, bu yıl 50. kez kapılarını teknoloji severlere açıyor. İlk kez 1967 yılında düzenlenen fuar halen teknoloji ürünlerinin ilk kez görücüye çıktığı en önemli etkinlik olarak kabul ediliyor. 2017 yılında konuşacağımız, vitrinlerde göreceğimiz veya satın alacağımız birçok ürün ilk defa CES fuarında ortaya çıkmış olacak. Ancak iş bununla da sınırlı değil. CES fuarı aynı zamanda inovasyonlara, teknoloji trendlerine ve devasa şirketlerin gövde gösterilerine sahne olacak. Burası yalnızca bir fuar alanı değil, satış rakamları ile kapışan şirketlerin birbirlerinin bileğini bükmeye çalıştıkları bir arena. Kim ürününü daha fazla konuşturursa o diğerine galip gelmiş olacak.

CES fuarından her sene olduğu gibi beklentiler oldukça büyük. Bu sene nesnelerin interneti, akıllı ev cihazları, mobil cihazlar, akıllı ve otonom araçlar çok daha fazla konuşulacak. Ancak alışılmış teknoloji devlerinin de sundukları yenilikler elbette var.

Bağlanabilirlik ve 5G

CES bu sene bağlanabilirlik teması üzerinden duyurularını yapıyor. Özellikle 5G bu seneki en önemli konu başlıklarından biri oldu. Akıllı evler, robotik ürünler, spor teknolojisi, sağlık ve sağlıklı yaşam, giyilebilir ürünler, akıllı şehirler, akıllı ev cihazları ve elbette güvenlik için artık çok daha hızlı ve geniş bir alana yayılmış yüksek hızda bağlantı şart. Bu sene Ericsson, Huawei, Qualcomm, Sprint, Verizon, Samsung, LG, TCL, ZTE Blackberry, Nokia ve daha birçok şirket bağlanabilirlik ve 5G üzerine teknolojilerini fuar boyunca sunuyor.

Sylvania Smart Multicolor LED

The Sylvania Smart Multicolor LED adıyla gelen akıllı ampul, geniş renk gamıyla ilgi çekici. Teknolojisi ise Apple HomeKit uyumluluğuna dayalı. Bu sayede Apple uyumlu akıllı evler için geliştirilen çözümleri arasına dahil oluyor. iOS cihazlardan uygulama üzerinden yönetilebiliyor.

Qualcomm Snapdragon 835

Mobil cihazlarımıza güç veren işlemcilerin yeni versiyonları da CES’in en önemli gündem konusu. Qualcomm üst seviye işlemcilere bir yenisi ekleyerek Snapdragon 835’i görücüye çıkarmış oldu. Bu yeni işlemci yalnızca mobil telefonlarda değil, başa takılan VR/AR ekranlar, IP kameralar, tabletler, mobil PC’ler ve Win32 uygulama desteği ile birlikte Android ve Windows 10 gibi çeşitli işletim sistemleri ile çalışan tüm cihazlarda kullanılabiliyor. Snapdragon 835, önceki amiral gemisi işlemciye kıyasla yüzde 25 daha az enerji tüketiyor.

HP Envy Curved

Kavisli ekranlar salonlarda yerlerini almaya başlayalı birkaç sene oldu. Aynı trend bilgisayarlar için de gelmeye devam ediyor. HP özellikle oyuncuları hedefl ediği Envy Curved All in One 34’ü CES fuarında görücüye çıkarmış oldu. Yeni ürünün kavisli AIO 34 inç ekranı Technicolor Color sertifikalı Ultra WQHD mikro kenarlı ekran ile donatılmış bulunuyor. Ekranın altında ses ayarları Bang & Olufsen tarafından yapılmış, entegre dört hoparlörlü ses sistemi yer alıyor. Ekran, gece kullanıldığında hafif mavi ışık moduna alınabiliyor ve bu sayede gözlere daha rahat bir seyir sağlıyor.

LeEco Akıllı Bisiklet

Geleneksel bisikletler hızlı bir şekilde değişiyor. Artık bisiklet kullanıcıları da aynen otomobillerde olduğu gibi akıllı özellikler istemeye başladı. LeEco bu taleplere yönelik Smart Road ve Smart Mountain serisi bisikletlerini CES fuarında görücüye çıkardı. Bisikletler Android işletim sistemini kullanarak biniciye farklı imkanlar sunuyor. Bu sayede navigasyon, fitness takibi ve iletişim becerileri kazanmış durumda. İletişim becerileri yalnızca bisiklet sürerken telefonda görüşmenize imkan tanımıyor aynı zamanda kaybolmuş ya da çalınmış bisikletinizin yerini bulabilmenize olanak veriyor.

Faraday Future FF91

Milenyum neslini hedefl eyen Faraday Future FF91 ilk kez CES 2017 fuarında tanıtıldı. Yapılan açıklamaya göre FF91’in ön ve arkasında 10 adet kamera, 13 uzun ve kısa menzilli radar, 12 ultrasonik sensör ve bir adet yüksek çözünürlüklü 3D LIDAR algılayıcı bulunuyor. Bu sayede FF91 tamamen otonom olarak hareket edip ve dilediğiniz her noktaya park edebilecek. Firmanın iddiasına göre yeni otomobil toplamda 1050 beygirlik güç veren elektrik motorlarına sahip. Yine yapılan açıklamaya göre FF91, uzaktan şarj yeteneği sayesinde bir yandan yol alırken bir yandan eğer altyapı varsa yoldan şarj olabilecek.

Samsung Wisenet-SmartCam

Samsung'un Wisenet-SmartCam A1 isimli ürün hem ev içi hem de ev dışında kullanılabilecek özelliklere sahip. Dış mekan kamerası dahili bir pile sahip ve 720p video görüntü kaydı yapabiliyor. Samsung fuarda güvenlik kamerasına ek olarak bebek kamerası da duyurmuş oldu.

HyperX Pulsefire

Birkaç ay öncesine kadar HyperX halen bir kulaklık firmasıydı. Ancak artık oyunculara her alanda hitap eden önemli aksesuar üreticilerinden biri haline geldi. CES fuarında HyperX bu işi bir adım öteye taşıyarak yalnızca kulaklık ve klavye ile değil, oyuncu fareleri alanına da girmiş oldu. Pulsefire ismiyle piyasaya sunulan bu yeni fare, 400, 800, 1600 ve 3200 DPI seçeneklerine sahip. İçerisinde bulunan Avago 3310 sensörü çok yeni değil. Ancak yine de ürünün performansı oldukça etkileyici. Daha da etkileyici olan ise fiyatı. 50 dolarlık fiyat etiketi ile HyperX Pulsefire piyasadaki en ucuz oyuncu faresi olmaya aday.

Logitech G533

CES fuarı bu sene özellikle oyunculara yönelik yeni nesil ürünlerin bolca sergilendiği bir fuar. Logitech bu alandaki öncü firmalardan biri. Fuarda da G533 oyuncu kulaklığını tanıtıyor. 150 dolar fiyat etiketine sahip bu yeni kulaklık hem kablosuz hem de 7.1 surround ses desteğine sahip. Logitech G533 15 saatlik şarj ömrü sunuyor.

Dell XPS 13

Dell’in hem iş kullanıcıları hem de nihai tüketiciler tarafından beğenilerek kullanılan XPS modeli CES fuarında yeni versiyonlarını sundu. Zaten bir önceki nesilde dokunmatik ekrana kavuşmuş olan ürün, şimdide tamamen dönerek bir tablete dönüşebiliyor. 1.24 kilogram ağırlığında olan yeni Dell XPS 13’de bariz bir şekilde değişen şey, ekran ile klavye alanını birbirine bağlayan menteşeler. Bu değişim sayesinde ekran 360 derece dönerek klavyenin arkasında yatmış oluyor. 3200 x 1800 piksel çözünürlükte ekran ve 15 saatlik pil süresi ile Windows işletim sistemine sahip farklı bir tablet deneyimi sunuyor.