Türk mühendislerden dünyaya otonom araç

AVL Türkiye, Türk mühendislerinin geliştirdiği otonom araç teknolojilerini dünyaya satıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SELENAY YAĞCI

Otomotiv teknolojileri alanında dünyanın en büyük mühendislik firmalarından Avusturyalı AVL, 2008'den beri Türkiye'de teknoloji geliştiriyor. Dünyada 30’dan fazla AVL merkezi arasında Avusturya’daki ana merkeze düzenli teknoloji ve mühendislik sağlayan iki merkezden biri olan AVL Türkiye, kısa sürede iki Ar-Ge merkezi açtı. Türk mühendislerinin geliştirdiği otonom araç teknolojilerini dünyaya satan AVL Türkiye, bugün Türkiye’de mühendislik hizmeti, test sistemleri ve mühendislik yazılım paketlerini bir arada sunan tek çözüm ortağı olarak sektörde fark yaratıyor.

Otonom araç alanında değişik fonksiyonlar geliştirilebildiğini kaydeden AVL Türkiye Genel Müdürü Dr. Umut Genç, "Öndeki aracı takip eden sistem var. Acil fren sistemi var. Şerit takip sistemi ya da şerit uyarı sistemi var. Otonom park ise iki şekilde var, biri siz arasın içindesiniz araç kendini otomatik park ediyor. İkincisi siz dışardasınız kumandaya basıyorsunuz, kendi kendine park ediyor. Bu saydığım bütün ürünler şuan piyasada mevcut. Premuim arabaların birçoğunda var" diye konuştu.

Otomatik pilot projesi

Şu anda bir otomatik pilot projesi üzerinde çalıştıklarını dile getiren Genç, "Bu bütün otonom foksiyonları birleştiriyor. Ayrıca birkaç tane normal olmayan fonksiyon da ekledik. Kendi kendine araç sollayabiliyor. Sollayacağı sırada araç varsa vazgeçiyor" dedi.

Otonomnom araçların akıllı evlere göre daha çabuk hayatın içine gireceğini kaydeden Genç, şöyle anlattı:

"Çünkü trafikte araba kullanmak daha yorucu. Otonom sürüşle yolculuk daha konforlu hale geliyor. Arka koltukta oturacaksınız sizi işe bıracak, çocuğunuzu okula bırakacak.  Sadece lojistik firmalarına yüzde 50'ye varan tasarruflar sağlayacak."

Türk sanayici otonoma masafeli

Otonom yazılımlarında hata yapmanın ağır sonuçları olduğunu vurgulayan Genç, "Yazılımcılar hatayı düzeltmek istediklerinde güncellemeleri yetiyor. Aracın güncellenmesi için servise gelmesi gerek. Hatta sonuçları daha ağır. Yazılımcılar plaza çocuğu biz sanayi çocuğuyuz" dedi.

Türkiye'deki üreticilerin otonoma biraz mesafeli olduğunu kaydeden Genç, "Bizde kimse 3-4 yıl süren projeye yatırım yapmak istemiyor. 6 ayda parayı geri almayı istiyor. Türk sanayici önce pazar oluşsun istiyor. Otonomda da böyle bekliyorlar. Batıda elektrikli araçlalar için teşvikler çok fazla ve etkili. Araç başına 6 bin euro teşvik veren yerler var. 2025'te araçların yüzde 75'inin elektrikli olması beklenirken tüm dünya elektrik altyapısının buna nasıl hazırlanacağını konuşuyor. Binlerce araba şarj olursa elektrik altyapısının İstanbul'u bırakın Londra'da da çökme riski var" diye konuştu.

İstanbul'da saha testleri yapılacak

Türkiye’de yerli tasarım mekanik ve elektrikli sistemler üzerinde çalışmalarını arttırmaya karar veren AVL Türkiye, yeni Ar-Ge merkezinde ilk yerli sürücüsüz ve hibrit elektrikli araç teknolojilerini de geliştirmeye başladı. AVL Türkiye tarafından geliştirilecek ilk yerli ileri hibrit elektrikli sistemin saha testlerinin 2018 yılında tamamlanması hedefleniyor. Otonom sürüş özellikleri olan prototip aracın ise üç yıl içinde tamamlanması ve testlerinin 2020 yılında yapılması planlanıyor. Tasarlanan hibrit elektrikli sistemin özellikle yakıt tüketimini yüzde 5-15 oranında azaltarak önemli ölçüde ekonomik fayda sağlaması bekleniyor. Genç, "Türkiye’nin otomotiv endüstrisindeki cari açığının iyileşmesi için motor, transmisyon ve kontrol yazılımı gibi ara ürünlerde yerlilik oranının artması çok önemli. Bu sayede hem ithalatın azalacağına hem de katma değerli ürünlerin ihracatının artacağına biliyoruz" dedi.

Otomotivde Türkiye’yi liderliğe taşıyacak yeni tasarımlar aranıyor

Türk otomotiv sektöründe katma değerin artırılması ve yenilikçi tasarımların teşvik edilmesi amacıyla Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından Ekonomi Bakanlığı desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin koordinatörlüğünde bu yıl altıncısı düzenlenecek olan Ar- Ge Proje Pazarı ve Komponent Tasarım Yarışması, 4-5 Mayıs tarihlerinde İstanbul Teknik Üniversitesi'nde (İTÜ) Maslak yerleşkesinde gerçekleştirilecek. Her iki yarışmada toplam 120 bin TL para ödülü dağıtılacak, ayrıca Tasarım Yarışması'nda dereceye girenlerden iki proje sahibi Ekonomi Bakanlığı'nın desteği ile yurt dışında iki yıl süre ile burslu okumaya hak kazanacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir