Teknolojik devrim

Feyzan E. TOP
Feyzan E. TOP KARŞI PENCERE feyzan.ersinan@dunya.com

Rüştü Bozkurt’un 5 Aralık tarihli yazısı bir ders niteliğinde idi. Gelişen teknoloji her şeyi, hepimizi etkilediği gibi saat endüstirisini de etkilemişti. İsviçre’nin nam-ı değer eşsiz saat markaları yeni dönemeçte kendilerini yeniden tanımlamak zorunda kaldılar. Eskiden belli özellikler, kurulum teknikleri, ay dönemeçleri, gece-gündüz ayırımları, nabız vasıtası ile çalışma artıları; krokodil veya yılan, kimi zaman da saten kayışlarla zengin müşterilerini etkileyen pek çok dünya devi marka, Samsung’un, Apple’ın saat inovasyonları ile deyim yerindeyse köşeye sıkıştılar ve belki de yeni nesil için sadece demode oldular. Hal böyle olunca tıpkı saat endüstrisi gibi pek çok lüks marka ürünlerinde teknoloji kullanımına ya da yeni neslin hayli önem verdiği çevre bilincine yönelik işler yapmaya başladılar. 

CIO dergisinin 55’inci sayısında, Samsung Electronics Türkiye Başkanı Yoonie Joung’un; “Giyilebilir cihazlar hayatımıza girdikçe, bağlantılı ürünler diğerlerinden bir adım önde olacaktır. Önceden ‘yakınsama’ adını verdiğimiz süreçte, televizyonlarla, video oynatıcılarla ya da kameralarla iletişim kurabilen mobil cihazlara bağlanabilir diyorduk. Şimdi giyilebilir cihazlar etkileşimin bir parçası haline geldi. Yakın gelecekte, farklı biçimlerde giyilebilir cihazlara tanık olacağız. Süreç egzersiz bileklikleriyle başladı ve şimdi akıllı saatlerle devam ediyor. Önümüzdeki dönemde giyilebilir cihazların daha da çeşitleneceğini ve birbirleriyle konuşabilen cihazların daha da yayılacağını tahmin ediyoruz” diyor. Bu cümleler ilk bakışta kulağa korkutucu gelse de gidişat bu yönde. Akıllı cihazlar her yanımızı pek yakında daha çok hissettirecek. Nitekim dünyanın en çok okunan finans gazetesi Financial Times “how to spend” ekinde her sayıda artık lüks markaların geliştirdikleri teknolojik ürünlere yer veriyor. En son sayıda tuhaf bir mücevher bile teknolojik olarak tasarlanmış. Kovert’in geliştirdiği bu yüzüğün pek çok teknolojik özelliği var. Yine dergiyi takip ederseniz, bu tür ürünlerin ne büyük bir hızla arttığını fark edersiniz. 

Peki modada teknoloji nasıl olacak? Misal, terlediğinizde size uyan bir sistem tasarlayan markalar var. Vücudunuzdaki değişime göre uzayıp kısalacak dizaynlar ve renk değiştirme özelliği en çok çalışılan özellikler. Son dönemin en büyük moda inovasyonu ise bir dünya devinden, Ralph Lauren’den geldi. Ralph Lauren, karısının isminden esinlenerek yarattğı Ricky Bag’de yepyeni bir teknoloji denedi. Buna göre daha önceden bildiğimiz bu orta büyüklükteki çantayı açtığınızda artık içini aydınlatan bir ışık olacak. Bu ışıkla çantanızın içini rahatlıkla görebileceksiniz. Moda denince sanırım dünyanın belki de en başarılı ismi diyebileceğim, yaşayan efsane Ralph Lauren’in bu inovasyonu ilerleyen günlerde pek çok marka tarafından taklit edilecek şüphesiz ama gerçek bir devrim niteliğinde. 

Eskiden hayatımızın en büyük eğlencesi konuşan kalemler, Casio’nun küçük el bilgisayarları, doktorların çokça kullandığı çağrı cihazları, araç telefonları iken bugün geldiğimiz nokta inanılmaz. İnsan teknolojinin bu denli ilerlediği günümüzde geleceği düşünürken Stephen Hawking’in cümlelerini de düşünmeden edemiyor. Ne diyelim hakkımızda hayırlısı…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Veda 11 Ocak 2016
Yeni bir yıl 04 Ocak 2016
Update olmak 28 Aralık 2015
Tedbirsiz iyimserlik 07 Aralık 2015
Osman Bey... 09 Kasım 2015
Biz kimiz? 02 Kasım 2015