Teknopark İstanbul için kuyruğa girdiler

Kasım 2013’te firma kabulüne başlayan Teknopark İstanbul’un birinci etabında 25’i kuluçka merkezinde olmak üzere 110 şirket yer alıyor. Şu anda 1.400 şirket sırada bekliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YILDIZ TAŞDELEN ERLİ

İSTANBUL - Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın sayılı teknoparklarından birisi olması hedefl enen, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) ana ortaklığında Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın yakınında kurulan Teknopark İstanbul için şirketler adeta kuyruğa girdi. Halen 1.400 şirket sırada bekliyor. Yıl sonunda inşaatına başlanacak ikinci etapla birlikte binlerce başvurunun daha gelmesi bekleniyor. 

950 bin metrekaresi kapalı alan ve 1.5 milyon metrekaresi orman arazisi olmak üzere 2.5 milyon metrekarelik Teknopark İstanbul’un birinci etabı tamamlanarak Kasım 2013’te şirket kabulüne geçildi. 1000’i aşan başvuruya karşın ilk etapta 25’i kuluçka merkezinde olmak üzere, aralarında Roketsan, Siemens, GE ve TEI’nin de bulunduğu 110 şirket yer alabildi. 1.400 şirket ise hâlâ sırada. Bu şirketler, ikinci etap inşaatının başlamasını bekliyor. İkinci etap inşaatlarına yılın son çeyreğinde başlanması öngörülürken, binlerce başvuru daha bekleniyor. Fakat Teknopark İstanbul, şu anda 90 bin metrekareyi aşan yer talebinin yarısına, başvuru sayısının da ancak yüzde 10-15’ine cevap verebilecek. 4 etaptan oluşan Teknopark İstanbul’un 2023’e kadar 2 milyar dolarlık yatırımla tamamlanması planlanıyor. 950 bin metrekarelik alanın tamamını kapsayan altyapı yatırımları ise yıl sonu itibariyle bitiyor. Havacılık, uzay, savunma sanayii, denizcilik, enerji, ileri elektronik, ileri malzemeler, endüstriyel yazılım ve sağlık bilimleri alanında 1000’in üzerinde yerli ve yabancı Ar-Ge odaklı kuruluşa ev sahipliği yapacak Teknopark İstanbul’un, 2023’te yıllık 5 milyar dolar ihracat ve yaklaşık 10 milyar dolar ciro elde etmesi hedefl eniyor. Ofis kiralarının metrekarede 22-25 lira olduğu teknoparkın kuluçka merkezinde girişimcilere idari ve kurumsal hizmetler ücretsiz sunuluyor. Arazi tahsisi yapılan yaklaşık 10 yerli firma Teknopark İstanbul’da kendi binasını yapmaya hazırlanıyor. 

Kuluçkalar Birliği kurulacak 

Teknopark İstanbul Genel Müdürü Dr. İsmail Arı, ilk etap için gelen 1000’den fazla başvurudan, Bilim ve Teknoloji Kurulu’nca yapılan değerlendirmenin ardından 110’una yer verebildiklerini söyledi. Arı, başvuru sayısının 1.400’e ulaştığını, ikinci etap inşaatının başlamasıyla binlerce başvuru daha beklediklerini kaydetti. Birinci etaptaki kuluçka merkezinde 40 girişimciden 15’inin şirketleştiğini belirten Arı, Türkiye’de 25 kuluçka merkezi olduğunu, Kuluçkalar Birliği kurmaya çalıştıklarını söyledi. 

İkinci etap ilk gün dolabilir 

İnşaatına yılın son çeyreğinde başlamayı planladıkları ikinci etapta, birinci gün dolacak kadar talep olduğunu vurgulayan Arı, “Şirketlerden gelen yer talebi 90 bin metrekareyi aştı. Ancak bunun yarısını karşılayabileceğiz” dedi. Dünyanın en büyük kuluçka merkezinin Teknopark İstanbul’daki ikinci etapta olacağını belirten Arı, 11-12 bin metrekarelik kuluçka merkezinde 200 girişimcinin yer alacağını bildirdi. 

Teknopark İstanbul’da kümelenme çalışmalarının başladığını da ifade eden Arı, İstanbul Havacılık Kümelenmesi'ni de yakında kuracaklarını söyledi.

 Arı, Teknopark İstanbul’un sadece bir inovasyon değil, aynı zamanda havacılık merkezi de olacağını, buradaki firmaların uçak parçaları, insansız hava araçları üretebileceğini belirtti. İsmail Arı, Teknopark bünyesinde yer alacak otel ve kongre merkezi için ihale şartnamesinin de hazır olduğunu, yakın zamanda ihaleye çıkılacağını belirtti.

Girişim sermayesi şirketi kurmak istiyor

Kuluçka merkezinde yer alan firma ve girişimcilerin talebi üzerine harekete geçen Teknopark İstanbul, ortaklarının da desteğiyle çekirdek ve girişim sermayesi şirketi kurmaya hazırlanıyor. Türkiye’deki girişimci şirketlere yönelik bu yatırımla Teknopark İstanbul’daki firmaların gelişmesi, yurtdışı pazarlara açılması hedefleniyor. Teknoloji firmalarına odaklı çekirdek ve girişim sermayesi şirketi, girişimci şirkete ortak olacak.

Dünya Teknoparklar Birliği Kongresi'ne aday

Teknopark İstanbul, 2016’da yapılacak Dünya Teknoparklar Birliği’nin (IASP) kongresine aday oldu. Oylama 21 Ekim’de Katar’da gerçekleştirilecek. Oylamada Teknopark İstanbul’un rakipleri Rusya ve Hollanda’nın en büyük teknoparkları olacak.