Tepedeki odaya çıkanların nitelikleri

Dr. Uğur TANDOĞAN
Dr. Uğur TANDOĞAN NOT DEFTERİ tandogan2007@gmail.com

Adam Bryant şöyle diyor : “Büyük bir şirkette çalışan 100 kişiyi düşünün. Hepsi orta seviye yöneticileri. Yaşları 35 civarında. Hepsi akıllı, sorumluluk sahibi. Hepsi çalışkan. Hepsinin yaşama bakışları pozitif. Hepsinin iletişimi mükemmel.  Peki bunlardan hangisi tepedeki odaya gelecek? Başka bir deyişle, ister bir spor takımı olsun, ister kâr amacı gütmeyen bir kuruluş, ister yeni bir girişim, ya da bir büyük şirket; bir organizasyonu başarı ile yönetmek için ne tip niteliklere sahip olmak gerekir?” İşte, yazar “The Corner Office” adlı kitabında bunun cevabını vermeye çalışmış. 

Adam Bryant, The New York Times gazetesindeki köşesinde her pazar tepe yöneticileri (CEO’lar) ile söyleşiler yapan bir yardımcı editör. Yukarıda sözü edilen kitap da bu söyleşilerden derlenmiş. Başarılı tepe yöneticilerinde bulunan, ayırıcı beş niteliği gündeme getirmiş. Ayrıca üst yöneticiler terfi ettirecekleri yöneticilerde de bu nitelikleri arıyorlar. Aşağıda bu beş niteliği ve benim yorumlarımı bulacaksınız.

1- Tutkulu merak (Passionate Curiosity)

Başarılı CEO’lar, “Ben artık oldum” anlayışının uğramadığı bir mahallede otururlar. Savaşı kazanmak için şifreyi kırmak zorundadırlar. Onun için bitmez tükenmez bir merak içinde çevrelerini anlamaya, bulmacayı çözmeye, öğrenmeye çalışırlar. Bu merakla, büyük bir açlıkla hep sorarlar: Neden böyle olmuş? Daha iyi olamaz mı? Nasıl olmalı? Neden böyle davrandılar? Daha iyi davranmaları için neler yapmalıyım?

Başarılı CEO’ların sınıftaki en akıllı öğrenciler olması gerekmez. Ama sınıfın en iyi öğrencileridir. Bu nedenle CEO (Chief Executive Officer) ibaresi, aynı zamanda “Chief Education Officer” diye de açılabilir.

2- Mücadelede pişmiş özgüven (Battle Hardened Confidence)

Kişileri başarılı kılacak şey, karşılaştıkları zorlukları yenmek, girdikleri savaşları kazanmaktır. Ancak bunu yapabilmesi için mücadele gücünün üst seviyede, özgüvenin güçlü olması gerekir. Kazanılan mücadeleler ve yenilen zorluklar çeliğe su verilmesi gibidir. Kişinin özgüvenini pişirir, güçlendirir. 

Bu nedenle, daha önceden damdan düşmüş  ve  toparlanarak yoluna devam etmiş kişilerin tepeye çıkma olasılıkları daha yüksek olur.

3- Sezgisi güçlü takım oyuncusu (Team Smarts)

En başarılı tepe yöneticilerinin sıradan takım oyuncusundan öte bir ekip anlayışına sahip olduğu görülmektedir. Bu yöneticiler bir takımın nasıl çalıştığını ve takımdan en iyi sonucu almayı çok iyi bilirler. Takımlarındaki oyuncularının bir olay karşısında nasıl tepki vereceğini kestirmelerinin yanında, birbirlerine karşı nasıl davranacaklarını da sezerler.

4- Yalın kafa yapısı (A Simple Mind-Set)

İş dünyası bir dolu etkenin etkisindedir, çok karmaşıktır. Kişilerin başarısı, karmaşıklığın içindeki yalın gerçeği bulup çıkarmaktan geçer.  Bunun için kişi derin bir analiz ve sentez becerisine sahip olmalıdır. Kişinin kafasının  karmaşık olmaması, noktaları birleştirip en basit şekilde öze inebilmesi gerekir.  Bu özelliğe kısaca yalın kafa yapısı diyoruz. İşte başarılı tepe yöneticileri bu karmaşık denklemleri çöze çöze zirveye tırmanırlar. Ama çözümleri en yalın biçimde çevrelerindekilere anlatabilme becerisine sahip kişilerdir.

5- Cesaret (Fearlessness)

Risk alma, bir girişimcide bulunan en önemli özelliklerden birisidir. İşte başarılı tepe yöneticilerinde görülen beş özellikten birisi de bu cesarettir. Bu, aptalca bir cahil cesareti değildir; hesaplı risk alabilme cesaretidir. Statükoya karşı savaşabilme, mevcuda meydan okuyarak değişimi gerçekleştirebilme cesaretidir. 

Sonuç

Adam Bryant, yaptığı söyleşilerden damıtarak yukarıdaki sonuçları çıkarmış. Başarılı tepe yöneticilerinde bulunan beş ortak niteliği belirlemiş. Ayrıca şöyle de bir saptama yapıyor. “Bu nitelikler doğuştan gelen özellikler  değil, öğrenilebilir, geliştirilebilir” diyor. Ben bu konuda yazarla aynı fikirde değilim. Bu beş nitelikten bazıları için kişinin içinde doğuştan gelme bir mayanın olması gerekir diye düşünüyorum. Siz ne dersiniz? 
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Sülale boyu nepotizm 24 Ekim 2019
Müşteriden misafire 12 Eylül 2019