Ticaret imalatın önünde

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

2013 yılında bilanço beyan eden 1.milyon 29 bin işletmenin net satış hasılatı 3 trilyon.689 milyar TL. oldu. 
Satışların maliyeti 3.224 milyar TL, brüt satış karı 464 milyar TL ve net dönem kârı 68 milyar TL. olarak belirlendi. 

(Bu bilgileri Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalar sonucu oluşturulan ve kamunun kullanımına açılan “Girişimci Bilgi Sistemi” nden aktarıyorum. 

Bilanço beyan eden 1 milyon işletmenin 2013 yılı net satışları toplamından en büyük payı toptan ve perakende ticaret sektörü aldı. Sektörün payı yüzde 40,2 oranında. Ciroda ikinci sırada imalat sanayii sektörü var. Toplam net satışlardaki payı ticaretin nerede ise yarısı kadar .Yüzde 24.8 oranında. 

Üçüncü sırada net ciroda yüzde 10.7 payı olan finans ve sigorta faaliyetleri var. Daha sonra yüzde 5 dolayındaki ciro payları ile sırasıyla inşaat, ulaştırma ve depolama, elektrik ,gaz, buhar ve iklimlendirme sektörleri geliyor. Diğer sektörlerin payları yüzde 1’in çok altında. 
Görülüyor ki ekonomide piyasa hareketinin yarısını toptan ve perakende ticaret ile finans ve sigorta faaliyetleri oluşturuyor. Üretim, üretim deniliyor ama, imalat sanayinin payı dörtde bir kadar. İmalat sanayinin ülke genelinde cirodaki payı yüzde 24.8 oranında ama, 2013 yılında ülke genelinde işletmelerin toplam faaliyet karından en yüksek payı alan imalat sanayii sektörü. 
Toplam kârda payı yüzde 40.3 oranında. Toplam ciroda yüzde 40,2 payı olan perakende ve toptan ticaret, toplam faaliyet karının yüzde 26.1 ‘ine sına sahip. 

İnşaat sektörünün toplam faaliyet kârları içindeki payı yüzde 7.5, bilgi işlem ve iletişim sektörü toplam kârın yüzde 4.i’ini paylaşıyor. Daha sonra ulaştırma ve depolama sektörü ile madencilik ve taş ocakçılığı geliyor.Toplam faaliyet kârından konaklama ve yiyecek hizmetlerine düşen pay yüzde 1.9 oranında.Finans ve sigorta şirketlerinin payı yüzde 1.7 oranında. Yanlış anlamaya yol açmaması için belirtmekte yarar var, bu oranlar sektör kârlılığını göstermiyor.2013 Yılında gerçekleşen toplam faaliyet kârının sektörler arasındaki dağılımını gösteriyor. 

Sektörlerin kârlılık oranları ise farklı. 2006-2013 döneminde ,net satışlara göre sektörlerin faaliyet kârı sıralamasında madencilik ve taşocakçılığı yüzde 15.5 karlılıkla başta geliyor. Bilgi ve iletişim sektöründe kârlılık oranı yüzde 10.1 oranında.Sağlık hizmetlerinde kârlılık yüzde 9.0,imalat sanayinde yüzde 5.9 ve inşaatta yüzde 5.6 oranında. Konaklama ve yiyecek hizmetleri sektöründe ortalama kârlılık yüzde 4.5, ülke genelinde, tüm işletmelerde ortalama kârlılık oranı ise yüzde 3.9 oranında

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018