Tiyatroseverler sezona hazır mısınız?

Tiyatro toplulukları, ekim ayı perdelerini açma telaşında şu günlerde. İlk turun yeni oyunlarıysa hepimizin merak konusu. Dilerseniz, gelin, sezona -aşağı yukarı- son bir haftayı saydığımız şu günlerde, hangi topluluk yeni ne hazırlıyor, yakından bakalım.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

nermin_sayin-020.jpg

“ROBERTO ZUCCO”, MODA’DA 

İlk sezonunu alnının akıyla tamamlayan Moda Sahnesi, 2 Ekim'de açacağı sezonda ilk oyun olarak “Parkta Güzel Bir Gün”ü seçmiş bu yıl. Politik komedi tarzındaki “Parkta Güzel Bir Gün”de Mert Fırat, Didem Balçın ve Volkan Yosunlu'yu izleyeceğiz. İkinci prömiyer de hayli iddialı. Koltes'in çağdaş tiyatro metinleri arasında parlayan yapıtı “Roberto Zucco”yu koyuyorlar. Reji Kemal Aydoğan’dan. 

TİYATROADAM’DAN “5.FRANK” 

Geçen sezon “Arturo Ui’nin Önlenebilir Tırmanışı”yla ödülleri silip süpüren Tiyatroadam, bu kez Dürrenmatt’ın ünlü oyunu “5. Frank”ı sunmaya hazırlanıyor seyircilerine. Fatih Koyunoğlu yönetmenliğinde provaları devam eden oyun, ironik bir öykü anlatıyor. Öyle sanıyorum ki Tiyatroadam sahnesinde yine dinamik bir oyun bekliyor bizleri. 

HADİ ÇAMAN'I ANACAĞIZ 

Ülkemizin yeni ama birkaç sezonda sivrilen topluluklarından biri olan Akla Kara Tiyatro'nun 2014-2015 sezonu için iki yeni oyunu var. İlki Hadi Çaman'la özdeşleşen tatlı bir komedi-drama: “Kelebekler Özgürdür.” Doğuştan görme engelli Don Baker'ın öyküsü; sımsıcak, sevgi dolu bir yapıt. İki yeni oyun demiştim, diğeri de “Kuş Kafesi.” Jean Poiret’nin çılgın komedisini Nathan Lane ve Robin Williams’ı buluşturan fi lm versiyonundan hatırlayacaksınız. 

“HAYVAN ÇİFTLİĞİ” MÜZİKAL OLDU 

Bakırköy Belediye Tiyatroları’nda da iki yeni oyun var, üstelik ikisi de klasik yapıtlar. Shakespeare’in ölümsüz aşk hikâyesi “Romeo ve Juliet”i Mehmet Birkiye sahneye koyuyor. Diğer yeni oyunsa George Orwell’ın sarsıcı ütopyasından ünlü tiyatro adamı Peter Hall’un uyarladığı “Hayvan Çiftliği.” Son yılların dikkat çeken aktörlerinden Emrah Eren’in bu kez rejisör olarak karşımıza çıkacağı oyun, kara komedi tarzında bir müzikal. 

“MISS DAISY”, ARTIK NEVESER HANIM 

Oscarlı sevilen fi lm “Miss Daisy’nin Şöforü” de bu sezon izleyebileceğimiz uyarlamalar arasında yer alıyor. Tiyatro Kedi oyunu, Hakan Altıner imzasıyla İstanbul’a taşırken sevimli bir ekibi de sahnede buluşturuyor: Suna Keskin, Nurseli İdiz, Hakan Altıner ve Damla Cercisoğlu. Oyunda Miss Daisy artık Neveser Hanım adında bir İstanbul Hanımefendisi. 

“MUHTEŞEM GATSBY”, İDT’DE 

İstanbul Devlet Tiyatrosu da 1 Ekim’de perdelerini açacak. Yepyeni oyunları var İDT’nin. Şu an beni en heyecanlandıranıysa Scott Fitzgerald’ın ölümsüz romanı “Muhteşem Gatsby”nin uyarlaması. Oyunun rejisi Faik Ertener’e emanet. Diğer yeni oyunlarsa: “Geçtim Ama Tiyatrodan”, “Bülbül Susturulduğunda”, “Güneş Batarken de Büyük”, “Paşa Paşa Tiyatro yahut Ahmet Vefi k Paşa”, “Sevgili Hayat”, “Kadınlar da Savaşı Yitirdi”, “Büyük Romulus”, “Ellerimin Arasındaki Hayat”, “Error Veriyor.” 

“CİBALİ KARAKOLU”NU ÖZLEYENLERE 

Şehir Tiyatroları’nın yeni oyunlarındaysa hemen öne çıkan iki yapım var. Biri bizden, Muammer Karaca’yla özdeşleşmiş “Cibali Karakolu.” Başrol Zihni Göktay'ın demem bile yeterli galiba. Bir de “12 Öfkeli Adam” var ki sinema tarihinin klasiklerinden. Bakalım tiyatroda nasıl duracak? 

“GUGUK KUŞU” SAHNEDE 

Yaz aylarında kurucusu Çolpan İlhan’ı yitiren Sadri Alışık Tiyatrosu, buruk da olsa dolu dolu bir sezon geçireceğe benziyor, çünkü 4 yeni oyun var tezgâhta. İlki Jack Nicholson’la özdeşleşen “Guguk Kuşu”, rejiyse Şakir Gürzumar’a emanet. Birol Güven, geçen sezonun ilgiyle izlenen romantik komedisi “Yatak Odası Diyalogları”nın devamını yazdı bu yıl, “Tatil Diyalogları” adıyla. SAKM Alternatif’te ise Gökhan Eraslan’ın yazıp yönettiği “Market” ve Gönül Kıvılcım’ın yazdığı “Bir Kadını Öldürmek” var. Topluluğun adının Çolpan İlhan-Sadri Alışık Tiyatrosu olarak değiştiği de hatırlatalım. 

“ZÜBÜK”LE YENİDEN 

“Leyla’nın Evi”yle 500. oyuna doğru ilerleyen Tiyatrokare, hummalı bir çalışma içerisinde. Topluluğun sanat yönetmeni Nedim Saban, doğumunun 100. yılında Aziz Nesin’i anmak için kolları sıvamış durumda. Usta mizahçının fi lme de çekilen ve Kemal Sunal’ın oyunuyla ölümsüzleşen “Zübük”ü bu kez tiyatro sahnesinde olacak. Bir de, Ayşe Kökçü’nün yorumuyla izleyeceğimiz meşhur “Shirley Valentine” var programlarında. 

İSTİBDATIN KUMPANYASI MI OLUR? 

Tiyatro İstanbul sahnesindeyse sevilen oyuncuları buluşturan “İstibdat Kumpanyası”nı seyredeceğiz. Uğur Saatçi’nin yazdığı oyun, yaz döneminde turnede perdesini açtı, ısındı ve İstanbul’a geliyor artık. Barış Erdenk’in yönettiği yapımda; Levent Üzümcü, Sabri Özmener, Aylin Kontente ve İlknur Güneş gibi isimler var.

EN ÇALIŞKAN: ALTIDAN SONRA

Sezonun en çalışkanıysa perdesini de erkenden açan Altıdan Sonra Tiyatro. Kumbaracı50 ve Theater an der Ruhr arasında başlayan partnerlik ilişkisi bu sezon ortak bir projeye dönüştüren topluluk, Yiğit Sertdemir’in temel metnini yazdığı “Ekonomania”yı (üstte) Roberto Ciulli rejisiyle seyircilere sundu bile. Diğer projelerine gelince: Bir süredir Urfa’da yaşayan Suriyeli sanatçı Amal Omran’ın tek kişilik performansı “Hak” ve Akbank Sanat- Altıdan Sonra Tiyatro ile Stuttgart’tan Lokstoff ! iş birliğiyle gerçekleşen “Sorunlu İnsan Kaynağı.”