TL para birimlerinin en başarılısı

Türk Lirası, son bir aylık dönemde dolara karşı yüzde 1'in üzerinde değer kazanarak, gelişen ülke para birimleri arasında en iyi performansı gösterdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türk Lirası (TL), son bir aylık dönemde dolara karşı yüzde 1'in üzerinde değer kazanarak, tüm gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en iyi performansı gösterdi. Gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolara karşı son bir aylık performansı değerlendirildiğinde, TL yüzde 1,4'lük değer kazancıyla gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en güçlüsü oldu. Rus Rublesi ise aynı dönemde dolar karşısındaki yüzde 14'lük düşüşüyle en kötü performansı gösterdi.

ABD'den gelen olumlu makroekonomik veriler, Japonya Merkez Bankası (BoJ) ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) genişlemeci adımlarının ardından doların diğer para birimleri ve emtialara karşı güçlü seyri bu hafta da devam etti. Küresel piyasalarda büyümeye ilişkin endişeler de dolara olan talebi artırırken, yatırımcıların güvenli liman olarak doları tercih etmeleri dikkati çekti.

Son bir aydır yükseliş trendinde olan dolar endeksi (DXY), haftanın son işlem gününde 88,28 ile 4,5 yılın en yüksek seviyesini gördü.

Haftanın ilk işlem gününe 2,2578 seviyesinden başlayan dolar/TL ise hafta içinde en yüksek 2,2717'ye çıktıktan sonra gelişmekte olan para birimlerinden pozitif ayrışarak 2,2257'ye kadar geriledi.

Analistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) son dönemde izlediği etkin likidite politikası, petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki düşüşler ve makroekonomik verilerdeki düzelme sayesinde Türk Lirası'nın dolara karşı gelişmekte olan diğer ülke para birimlerine göre daha iyi performans gösterdiğini ifade ediyor.

Türkiye ekonomisinin yıl sonunda yüzde 3-4 aralığında bir büyüme performansı göstermesini beklediklerini dile getiren analistler, cari açıktaki düşüş eğilimi de göz önüne alındığında Türkiye'nin küresel sermaye akımları için cazip olabileceğini dile getiriyor.

Dolar/TL'nin yıl sonuna kadar 2,20-2,25 aralığında hareket etmesini beklediklerini aktaran analistler, petrol fiyatlarının gerilemeye devam etmesi durumunda dolar/TL'nin 2,20'nin altına gerilemesinin söz konusu olabileceğini ifade ediyor. 

"Yabancılar dövizde satış tarafında"

ING Bank Döviz Masası Müdürü Burçin Metin, dolar/TL kurunda gerileme oldukça kurumsal yerli yatırımcılardan talep geldiğini ve o nedenle kurda çok hızlı bir geri gekilmenin olmadığını söyledi.

Petrol fiyatlarındaki gerilemenin TL'yi pozitif etkilediğini dile getiren Metin, TL'nin diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine ayak uydurmadığını ve pozitif tarafta kaldığını belirtti. Hafta içinde 2,2371 seviyesine kadar gerileyen dolar/TL'nin kurumsal taleple birlikte 2,2487'ye kadar yükseldiğini  ifade eden Metin, "TL'de kısa vadede tekrardan bir bozulma beklemiyorum. Dolar/TL'de yukarda 2,2550 ve aşağıda 2,2360 seviyelerinin önemli olduğunu düşünüyorum. Eğer bu konjonktürde dolar/TL 2,2360 seviyesini kırarsa petrol fiyatlarının da desteğiyle ciddi düşüşler görebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

"Yabancı tarafında alım görmüyoruz. Aksine bono faizlerinde biraz gerileme var. Bu gerilemenin yarattığı bono tarafında yaşanan girişle beraber yabancıların dövizde daha çok satış yaptığını görüyoruz" diyen Metin, alım fırsatı konusunda ise kurda biraz daha düşüş olabileceğini ve 2,20'nin altına inmesi durumunda kısa vadede kurumsal taraflar için alım fırsatı doğabileceğini ifade etti.

Burçin Metin, kısa vade için yukarı yönlü sert bir hareketin olmayacağını, dolar/TL'nin bu yılı 2,20-2,22 seviyesinden kapatacağını, piyasanın yılın geri kalanında Merkez Bankası'ndan faiz indirimi beklemediğini ve kurda 2,30'ların üzerine çıkılmayacağını tahmin ettiğini belirtti.

 "Dolar/TL'de 2,20-2,25 seviyeleri orta ve uzun vadede alım fırsatı olarak görülebilir"

Saxo Capital Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy ise doların seyri açısından dolar endeksinin (DXY) takip edilmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Dolar endeksi Fed'e bağlı olarak 88'in üzerinde kuvvet kazanırsa ya da 91-92'yi görürse dolar/TL tarafında da TL'nin zayıfladığına işaret olacaktır. Dolar/TL kurunda 2,25 pivot seviye. Bu seviyenin üzerinde kaldıkça, 2,2630'lar test edildikçe her ihtimalde 2,28-2,30'lar görülebilir. Dolar/TL'de 2,30'lar geçilmedikçe sorun yok. Kısa vadede 2,30 seviyesi geçilecek olursa 2,50'lere kadar hareket genişleyebilir."

Dolar/TL kurunun 2,25'in altında kaldığı sürece 2,23'ün ara destek ve 2,20'lerin hedef olacağını öngören Paksoy, 2,20-2,25 seviyelerinin orta ve uzun vadede alım fırsatı olarak görülebileceğini ifade etti.

Cüneyt Paksoy, Fed'e bağlı olarak 2015 yıl sonuna kadar doların yükselişlerde ara ara mola verse de yukarı yönlü hareketini sürdüreceğini söyledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir