TL üzerindeki baskı henüz kalkmadı

Tuncay Turşucu İntegral Menkul Değerler

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Merkez Bankası Başkanı Başçı’nın Salı günü düzenlenen son enflasyon raporu toplantısındaki açıklamaları ile TL üzerinde iki yeni algı oluşmuştu. Bunlardan birisi faizlerin beklenenden daha hızlı indirilebileceği, diğeri ise faizlerin beklenenden daha fazla indirilebileceği idi. Oluşan bu yeni algılama TL’deki değer kaybının hızlanmasına neden olmuştu. 

Dolar kuru özellikle bugün 2.41 sınırını da aşarak 2.45 seviyesine yaklaştı. Aynı şekilde döviz sepetinin de 2.55 seviyelerinden 2.60 seviyesine ulaştığını izledik. TL’nin değer kaybında yaşanan oynaklığın son günlerde iyice artması sonucu Merkez Bankası'ndan bugün açıklama geldi. 

Açıklama faiz indirimlerinin daha erken ve daha hızlı indirilmesine yönelik algılamanın giderilmesi ve TL üzerinde oluşan volatilitenin azaltılması amacıyla yapılmış görünüyor. Son günlerde yaşanan oynaklık Merkez Bankası'nı da rahatsız etmiş görünüyor. 

Diğer yandan enflasyon da beklenen düşüşün kalıcı olmasını sağlamak amacıyla sıkı duruşunu sürdüreceğini anlıyoruz. Bu açıklamalarla birlikte en azından enflasyonun ardından 4 Şubat tarihinde olağanüstü PPK toplantısı olmayabileceği, toplantının 24 Şubat tarihinde olabileceği yönünde izlenimler oluşmuş görünüyor. 

Açıklamaların etkisiyle dolar kurunun 2.4330 seviyelerine gerilediğini gördük. Ancak açıklamalar faiz indirimi beklentilerini gideren mahiyette değil. Bu nedenle TL üzerindeki baskı gelecek dönemde de devam edebilir. Bu durumda kurdaki yukarı yön sürebilir. Ancak bir nebze daha hızı düşmüş bir şekilde devam edebilir. Dolarda 2.41 seviyelerinin üzerinde kalıcı seyirler olması, yukarı gitme isteğinin sürdüğünü gösterebilir.

untitled-8-001.jpg