TOBB'da yeni yönetim seçiliyor

TOBB yeni başkan ve yönetim kurulu üyelerini bugün yapılacak seçimlerle belirleyecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hüseyin GÖKÇE

Handan Sema CEYLAN

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nun (TOBB) 4 yıl boyunca görev yapacak yeni yönetimini belirleyecek seçimler, mayıs ayında yapılması gerekirken, başta NACE kodları ve üçüncü dönem seçilme engeli olmak üzere çeşitli sebeplerle ertelenerek, ağustos ayına bırakılmıştı.

Toplam 365 oda ve borsa ve 1.3 milyonu aşkın üyesiyle Türkiye'nin en büyük sivil toplum kuruluşlarından birisi olan TOBB'un bugün gerçekleştireceği 69'uncu Genel Kurulu, daha öncekilerin aksine daha düşük profilli olacak. Mevcut Başkan Rifat Hisarcıklıoğlu'nun tek aday olarak girmesi beklenen seçimlerde, asıl heyecan 4 yıl boyunca TOBB'u yönetecek isimlerin belirlenmesinde yaşanacak. Başkan dahil toplam 15 kişiden oluşan TOBB yönetimi, bugünkü seçimlere bir önceki genel kurulda belirlenen üyelerden 4 eksikle girecek.

Mayıs ayında başlayan oda seçimlerinde, bir önceki dönem yönetim kurulunda yer alan, İlhan Parseker, Tanıl Küçük, Mustafa Yardımcı ve Fahrettin Akyıl, tekrar başkan seçilemedikleri için otomatik olarak yönetim kurulu üyelikleri düşmüştü. Bunlardan boşalan 4 yönetim kurulu üyeliğini; Bülent Karakuş (Muğla TSO Başkanı), Savaş Özaydemir (Eskişehir SO), Mehmet Kaya (Şanlıurfa TB Başkanı) ile Uğur Kaleli(Konya TB Başkanı) doldurdu.

Yönetimde dengeli değişim beklentisi

Seçimlere rahat giren TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun, yeni yönetim kurulu üyeleri ile bunların arasından başkan yardımcısı sıfatıyla seçeceği 4 yardımcısını belirlemede zorlanması bekleniyor. Başkan Hisarcıklıoğlu'nun yeni yönetimi belirlerken, dengeli bir liste oluşturacağı ifade diliyor.
TOBB yönetimine, Antalya TSO Başkanı Çetin Budak ve Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu'nun girmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Destek açıklayanların şansı daha yüksek

Bu arada bir süre önce 7 bölgeyi temsilen Rifat Hisarcıklıoğlu'nun TOBB Başkanlığına desteklerini açıklayan 7 oda başkanının önemli bir kısmının da yine yeni yönetimde görev alabilecekleri konuşuluyor.

Sözkonusu basın toplantısına; Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu ile birlikte Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Bursa TSO Başkanı İbrahim Burkay, Kütahya TSO Başkanı Nafi Güral, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk ve Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu katılmıştı. Kulislerde; destek açıklamasında daha önceden muhalif olan bazı isimlerin de yer almasının dikkat çekici olduğu konuşulmuştu.

Konuşma olmayacak

TOBB'un Mali Genel Kurulu mayıs ayında yapıldığı için, bugünkü 69'uncu Genel Kurul'da sadece seçim gündemi olacak. Açılış, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından 11.00 ile 12.30 arasında Birlik Başkanı seçimleri yapılacak. Saat 13.30'dan itibaren Birlik Yönetim Kurulu, Konseyler ve Yüksek Disiplin Kurulu asıl ve yedek üyelerinin seçimi gerçekleştirilecek. Saat 15.30'a kadar geçici seçim sonuçları ilan edilecek. Ayrıca yine bu zaman diliminde ilçe seçim kurullarına itiraz yapılabilecek ve yapılmış itirazlar da yine seçim kurulu tarafından karara bağlanacak.

TOBB seçimlerinin kesin sonuçları ise yarın ilan edilecek. Yarın ayrıca, TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları ve Sayman üye seçimi ile Konsey Başkan-Başkan Yardımcılığı, Yüksek Disiplin Kurulu Başkan ve Raportör üye seçimi gerçekleştirilecek.

Anamuhalefetten ‘konuşma’ tepkisi

TOBB Genel Kurullarında geleneksel olarak hem iktidarın hem de anamuhalefetin konuşma yaptığını anımsatan CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran da bir açıklama yaparak, anamuhalefet liderinin konuşma geleneğine son verildiğini iddia etti.

DÜNYA'ya konuşan Oran, "TOBB Genel Kurulu'nda sadece Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hitap edecekti. Ancak tepkiler üzerine bütün konuşmalar iptal edildi. Başbakan bugün (dün) akşam saatlerinde 9 bakanıyla birlikte TOBB ile bir araya gelecek ve orada bir konuşma yapacak. Daha sonra da Genel Kurmay'ın iftarına katılacak. Böylece bir ara formül bulup Anamuhalefet Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuşmasını engellemiş oldular" ifadelerini kullandı.

Oran, şöyle devam etti: "Bu yapılan ile birlikte ekonomideki kötü gidişi, burada çıkacak gürültüyü halktan ve ekonomi dünyasından kaçırmış oluyorlar. Başbakan minderden kaçıyor. Kürsüler er meydanıdır. Geçmişte de kendisi konuşmasını yaptıktan sonra anamuhalefetin konuşmasını dinlemezdi. Şimdi anamuhalefetin konuşmasını da engelliyor. Kabul edilebilir değil."

TOBB Genel Kurulu'nun sadece "tek bir görüşü" temsil etmediğini, 81 ilden gelen, 365 oda ve borsayı temsil eden bin 700 delegenin Türkiye'nin özel sektörünü temsil ettiğini savunan Oran, "İşin sırrı ortak akıl ise orası akılların ortaklaştığı bir genel kurul olurdu. Demokrasi uzlaşma ise orası en azından liderlerin birbirlerini dinlediği bir alan olurdu. Bugün bu gelenek de yıkıldı" değerlendirmesinde bulundu.

İTO'dan Çağlar mı, Yalçıntaş mı?

En çok delegesi bulunan İstanbul'da ise yönetime girme konusunda üç isim öne çıkıyor. İstanbul Ticaret Odası  (İTO) Başkanlığı'nı seçimde İbrahim Çağlar'a devreden Murat Yalçıntaş, başkan olmamasına rağmen TOBB delegesi. Birliğin yurtdışı çalışmalarında etkin rol oynayan Yalçıntaş'ın yönetimde olması bekleniyor. Ancak İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar'ın da göreve talip olduğu belirtiliyor. İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar ve İTO'nun TOBB delegelerinden olan Murat Yalçıntaş'tan birinin yönetimde yer alacağı ifade ediliyor. Öte yandan İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz'un yönetim listesinde olacağına kesin gözüyle bakılıyor. İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan'ın da ismi uzun süredir TOBB yönetimi için geçiyor. Ancak kulislerde Bahçıvan'ın bu yönde pek istekli olmadığı söyleniyor.

Bu isimler listede olamayacak

TOBB'un bir önceki yönetiminde yer alan ancak seçilemedikleri için bu yönetimde yer alamayacak isimler ise şöyle: İstanbul Sanayi Odası eski Başkanı Tanıl Küçük, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası eski Meclis Başkanı İlhan Parseker, Edirne Ticaret Borsası eski Başkanı Mustafa Yardımcı, Diyarbakır Ticaret Borsası eski Başkanı Fahrettin Akyıl.  

Mevcut liste neydi?

Başkan Rifat Hisarcıklıoğlu

-Başkan Yardımcıları
Faik Yavuz-Ankara Ticaret Borsası Başkanı
Bülent Koşmaz-Manisa TSO Başkanı
Halim Mete-DTO Meclis Üyesi
Murat Yalçıntaş-İTO Başkanı

-Yönetim Kurulu Üyeleri

Ender Yorgancılar-EBSO Başkanı
Çetin Osman Budak-Antalya TSO Başkanı
Mehmet Ali Kuseyri-Antakya TB Başkanı
Arif Parmaksız-Nevşehir TSO Başkanı
Mustafa Boydak-Kayseri SO Başkanı
Harun Karacan-Eskişehir TO Başkanı

-Düşen 4 başkanın yerine listeye girenler
Bülent Karakuş-Muğla TSO Başkanı
Savaş Özaydemir-Eskişehir SO
Mehmet Kaya-Şanlıurfa TB Başkanı
Uğur Kaleli-Konya TB Başkanı