TOKİ yeni projelerde ‘mahalle kültürü’nü yaşatacak

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) yeni projelerinde konsept değişikliğine giidyor. Buna göre yeni projelerde sosyal beklentilerin karşılanması, değişik gelir gruplarından insanların kaynaşması, semt sakinleriyle esnafın iç içe olması gibi hedefler gözetilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, site şeklindeki yapılanmaların insan ilişkilerini zayıflattığını ve insanları diğer hayatlara yabancılaştırdığını belirterek, yeni projelerde mahalle kültürünün yaşatılacağını söyledi. 

TOKİ’nin yeni projelerine ilişkin konsept değişikliği hakkında açıklama yapan Ergün Turan, artık sosyal beklentileri karşılayan, değişik gelir gruplarından insanların kaynaşacağı projeler gerçekleştireceklerini bildirdi. Projelerde semt sakinleriyle esnafın iç içe olduğu bir şehirleşme hedeflediklerinin altını çizen Turan, “Temel üretim yaklaşımlarımızın başına mahalle konseptini aldık. İstanbul’daki Kayaşehir’de yürüttüğümüz projeyle, içinden cadde geçen, etrafında tek katlı dükkânların, bisiklet yollarının, spor alanlarının, caminin ve çarşının olduğu; büyük bir meydana açılan, meydanda kafe ve restoranların bulunduğu bir mahalle konseptini göreceksiniz” ifadelerini kullandı. 

Sosyal ihtiyaçlara cevap verecek 

Ekonomik ve sosyal gelişimin vatandaşların talep ve beklentilerini de değiştirdiğini vurgulayan Turan, “Toplumumuzda her daim dayanışma kültürünü yaşatma arzusu vardır ancak ikamet ettiğimiz semtlerde, ‘çevreden yalıtılmış’ siteler kurulduğunda, ilişkiler zayıflıyor ve dışımızdaki hayata yabancılaşıyoruz” diye konuştu. Geleneksel yaşam kültürünün modern şehirlerde hayat bulması için TOKİ olarak konutların sadece nicelikleriyle değil, nitelikleriyle de ilgileneceklerini kaydeden Turan, “Temel üretim yaklaşımlarımızın başına ‘mahalle konseptini’ aldık; konut üretimlerimizi sosyal ihtiyaçlara cevap verecek biçimde şekillendirmeye başladık” dedi. 

Kayaşehir’de ilk adım atıldı 

Bu kapsamda İstanbul’un yanı sıra Gaziantep’te de proje başlattıkları bilgisini veren Ergün Turan, İstanbul- Kayaşehir’de inşa edilen 2 bin 618 konutluk projenin, TOKİ’nin bundan sonra takip edeceği ‘mahalle kültürü’ felsefesinin önemli bir unsuru olduğunu söyledi. Ergün’ün verdiği bilgilere göre, Kayaşehir’de, içinden cadde geçen, etrafında tek katlı dükkânların, bisiklet yollarının, spor alanlarının, caminin ve çarşının olduğu, büyük bir meydana açılan, meydanda kafe ve restoranların bulunduğu bir mahalle konsepti oluşturulacak.