Toprak analizi destek için değil bilinçle yapılmalı...

Ali Ekber YILDIRIM
Ali Ekber YILDIRIM TARIM DÜNYASINDAN aey@dunya.com

Tarımın temeli tohumdur. Tohumdan ürün almak için toprakla buluşturmak gerekiyor. Ama, hangi toprakla? 
Verimli ve kaliteli ürün elde etmek için öncelikle toprağın özelliklerini, içerdiği besin değerlerini bilmek gerekir. Bunun öğrenmenin yolu da laboratuarda toprak analizi yaptırmaktır. 

Türkiye’de toprak analizi konusunda çiftçiler ne kadar bilinçli? 

Ne yazık ki, toprak analizi büyük oranda bilinçle değil, destek alabilmek için adeta zorunlu olarak yapılıyor. Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2005 yılından bu yana toprak analizi yapan çiftçilere destek veriyor. Amaç, toprak analizi yapılmasını teşvik etmek. Halen dekar başına yılda bir kez 2.5 lira toprak analiz desteği ödeniyor. 

Bakanlık, ayrıca gübre desteği ödenmesi için de toprak analizi yapılmasını şart koşuyor. Çiftçilerin gübre desteği alabilmeliri için toprak analizi yaptırmaları gerekiyor. Bunun için 50 dekar ve üzeri toprak sahibi çiftçilerin her 50 dekar için bir analiz yaptırmaları şartı var. Tarım arazisi 50 dekarın altında olan çiftçiler için analiz şartı yok. 

Bakanlık, her yıl “Çiftçi Kayıt Sistemine Dahil Olan Çiftçilere Mazot,Gübre ve Toprak Analizi Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ” yayınlayarak toprak analizi yapılması gereken tarihleri belirliyor. Bu tarihler arasında toprak analizi yapmayan çiftçiler gübre desteğinden yararlanamıyor. Bu yıl 3 Haziran’da yayınlanan tebliğe göre çiftçilerin toprak analizini 1 Ocak ile 1 Eylül 2014 tarihleri arasında yaptırmaları gerekiyor. 

Şu günlerde çiftçilerde büyük bir telaş var. Toprak analizi için verilen süre pazartesi günü mesai bitiminde sona eriyor. Bir çok çiftçi bugüne kadar analiz yaptırmamış olacak ki, Türkiye Ziraat Odaları Birliği'ne başvurarak, bizi telefonla arayarak analiz için tanınan sürenin uzatılmasını istiyor. 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ziraat odalarından 2014 yılı gübre destekleri için 1 Eylül 2014 mesai saati bitimine kadar yapılması gereken toprak analizlerinin tamamlanamayacağına yönelik uyarılar aldıklarını belirterek şu değerlendirmeyi yaptı: “Çiftçi Kayıt Sistemi’ ne kayıtlı, 50 dekar ve üzeri her bir tarım arazisinin gübre destekleme ödemesinden yararlanabilmesi için, her 50 dekarlık alan için bir analiz olmak üzere Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş laboratuarlarda 1 Ocak 2014 ile 1 Eylül 2014 tarihleri arasında toprak analizi yaptırılması zorunlu. 50 dekarın altındaki tarım arazisi için bu şart aranmıyor. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı, 50 dekar ve üzeri tarım arazi olan üreticilerimizin, 1 Eylül 2014 Pazartesi günü mesai saati bitimine kadar toprak analizlerini yaptırmaları neredeyse imkansız gibi görünüyor. Yaptıramamaları halinde, süre uzatılmazsa çiftçimiz mağdur olacak. Çünkü, toprak analizlerini belirtilen sürede yaptıran çiftçilerimiz, 31 Aralık 2014 tarihine kadar tarım ilçe ve il müdürlüklerine başvurup gübre desteklerinden yararlanabilecekler. Toprak analizlerini yaptıramayan üreticilerimiz, toprak analiz desteğinden de faydalanamayacaklar. Çiftçilerimizin de, olası sıkışıklıklarla karşı karşıya kalmamaları için son günü beklenmeden toprak analizlerini yaptırmalılar.” 

Tarımsal üretim için son derece önemli olan toprak analizinin bir zorunluluk veya destek almak için değil, bilinçli ve verimli üretim için her çiftçi tarafından yaptırılması gerekiyor. 

Bazı kurumlar çiftçilere destek olmak için toprak analizini ücretsiz olarak yapıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin böyle bir hizmeti olduğunu biliyoruz. 

Ücretli olarak yapan laboratuarlarda ise analizin bedeli 15-20 lira civarında. Analiz sonucuna göre üretim yapıldığında elde edilecek yarar bu bedelle karşılaştırılmayacak kadar çok yüksek. 

Toprak analizi ile tarlanıza,bağ veya bahçenize ne kadar ve hangi tür gübre atacağınızı öğrenerek ciddi bir tasarruf da sağlamış olursunuz. Girdi maliyetlerinin çok yüksek olmasından şikayet ederken maliyetleri düşürecek bir uygulama olan toprak analizinin yapılması zorunluluk olarak görülmemeli. Çiftçinin ne zaman ihtiyacı varsa, ne zaman gerekiyorsa analiz yapmalı. Fakat acı olan şu ki, gübre desteği olmasa toprak analizi yaptıran çiftçi sayısında büyük bir azalma olur. 

Özetle, devletin verdiği destek için değil, bilinçli üretim için toprak analizi yapılmalı. 

Fındık ihracatçılarının ayıbı 

İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, 23 Ağustos'ta Düzce'de fındık sektörünün sorunlarını ele almak üzere bir toplantı düzenledi. Toplantıya Karadeniz Fındık İhracatçıları Birliği, Ulusal Fındık Konseyi yöneticileri, ihracatçılar ve sektörün diğer temsilcilerinin yanı sıra 3 fındık komisyoncusu(broker) davet edildi. O komisyoncularından birisi de Osman Çakmak. Fındık sektöründe olup Osman Çakmak'ı tanımayan yoktur. Yaşamını fındığa adamış, geçimini bu üründen sağlayan Çakmak, bildiğini her ortamda açıkça söyler. Korkusuz ve dürüsttür. İstanbul Fındık İhracatçıları Birliği yönetimi de O'nu bilerek toplantıya davet eder. Ordu'dan Düzce’ye gitmek üzere hazırlık yaparken kendisine mesaj gönderilerek "ihracatçıların tepkisi üzerine toplantı davetinin geri çekildiği" bildirilir. Kime yapılırsa yapılsın onur kırıcı bu davranışın kabul edilebilir hiç bir tarafı yok. Madem konuşmasını istemiyorsunuz hiç davet etmeseydiniz. Osman Çakmak'ın konuşmasına tahammül edemeyenler fındığın sorunlarını çözebilir mi?

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar