'Torba' mesaisi Genel Kurul'da devam edecek

Meclis bu haftayı, 45 ayrı kanunda değişiklik öngören torba tasarının görüşmeleriyle geçirecek. AK Parti, CHP ve HDP’nin grup toplantılarında ise bu hafta yine gündem 10 Ağustos’ta yapılacak cumhurbaşkanı seçimleri olacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Meclis bu haftayı, TBMM Genel Kurul gündemine gelecek olan 45 ayrı kanunda değişiklik öngören torba tasarının görüşmeleriyle geçirecek. AK Parti, CHP ve HDP’nin grup toplantılarında ise bu hafta yine gündem 10 Ağustos’ta yapılacak cumhurbaşkanı seçimleri olacak. 

1 Temmuz’da tatile girmesi gereken Meclis, çalışmalarını 25 Temmuz’a kadar uzatma kararı aldı. 15 Temmuz Salı günü Genel Kurul’un gündemine alınması planlanan “Torba Tasarının” mesai maratonu başlayacak. 150 maddelik tasarı Genel Kurul’da temel kanun olarak görüşülecek. İçeresinde Soma’da meydana gelen maden kazasında hayatını kaybeden işçi yakınlarına yönelik düzenlemelerin yanı sıra; yer altı çalışanları, taşeron ve vergi borçlarını yeniden yapılandıran değişiklikler var. Salı günü Genel Kurul gündemine alınacak olan tasarıda yer alan bazı önemli düzenlemeler şöyle: 

Yer altı çalışanlarına haftada 36 saat çalışma şartı

Yeraltı maden işlerinde çalışanlar için yer altındaki çalışma süresi haftada en çok 36 saat olacak, günlük çalışma süresi 6 saati geçemeyecek. Soma’da meydana gelen kazada ölen işçiler “şehit” unvanı verilmiyor ancak, yakınları sivil şehitlik haklarından yararlanabilecek. Buna göre; Soma'daki maden faciasında hayatını kaybeden sigortalıların SGK'ya olan her türlü borçları silinecek. Ölüm geliri bağlanan hak sahiplerine prim ödeme şartı aranmaksızın ölüm aylığı bağlanacak. Maden kazasında ölenlerin eş ya da çocuklarından birisi, eşi ya da çocuğu yoksa kardeşlerinden birisi olmak üzere, toplam bir kişi kamuda istihdam edilecek. Bu düzenleme 13 Mayıs 2014 tarihi itibarıyla geçerli olacak. Yeraltı maden işlerinde çalışan işçilerin emeklilik yaşı 55'ten 50'ye düşürülecek. Tasarıyla taşeron işçi çalıştırmaya devam edilecek ancak, alımlar ve ihaleler sıkı denetim altına alınacak. 

Cumhurbaşkanlığı seçimleri

MHP’nin grup toplantılarını yapmadığı Meclis’te, AK Parti, CHP ve HDP’nin ise grup toplantıları bu hafta da devam edecek. Toplantıların gündeminde son iç ve dış gelişmelerin yanı sına ağırlıklı olarak cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik eleştiri ve değerlendirmeler yer alacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir