Torbada emeklilere müjde var…

Resul KURT
Resul KURT İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK info@resulkurt.com

Meclis gündemindeki torba yasayla emekli çalışanların Bağ-Kur Sosyal Güvenlik Destek Primi borçlarının yapılandırılması ve bazı emeklilerden Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) alınmamasına dair düzenlemeler bulunmaktadır. 

5510 sayılı Kanun'un geçici 14. maddesi, Bağ-Kur SGDP uygulamasının 01.10.2008 öncesi düzenlemeler doğrultusunda devam etmesini sağlamıştır. 4/c (Emekli Sandığı) kapsamında SGDP ye tabi çalışmak mümkün olmadığından uygulamada 4/a (SSK) SGDP ve 4/b (Bağ-Kur) SGDP olmak üzere iki tür SGDP uygulaması bulunmaktadır.

4/a (SSK) SGDP, bir işverenin yanında emekli olarak çalışan kişinin aldığı ücreti üzerinden - SGK ya bildirilen 02 nolu Aylık Prim ve Hizmet belgesi aracılığıyla oluşturulan tahakkuk tutarı üzerinden- işvereni tarafından %32 oranında yapılan kesintidir. 4/a (SSK) SGDP uygulamasında, emekli kişinin emekli aylığından herhangi bir kesinti yapılmamaktadır. Bu SGDP türünde çalışanın borcunun oluşması da mümkün değildir. Çünkü prim ödeme yükümlüsü çalışan değil işverendir. Dolayısıyla gündemde olan yasa tasarısında 4/a (SSK) SGDP lisi olarak çalışanları etkileyen bir değişiklik olmayacaktır.

4/b (Bağ-Kur) SGDP ise; emekli olmasına rağmen 4/b (Bağ-Kur) sigortalılığını gerektirir faaliyetine devam eden (gelir vergisi mükellefi, Ltd. Şti. ortağı, AŞ yönetim kurulu üyesi ve ortağı) kişilerin almakta oldukları aylıklardan %15 oranında kesinti yapılan SGDP türüdür. Bu SGDP türünde prim borçlarından bizzat sigortalı sorumlu olduğundan SGDP sigortalılığını gerektirir faaliyetin SGK`ya ya geç bildirilmesi ya da SGK tarafından daha sonra tespit edilmesi nedeni ile geriye yönelik borç tahakkuk edilmesinden kaynaklı olarak emeklilerin SGDP borçları oluşmaktadır. 

Torba Yasa ile 4/b (Bağ-Kur) Sosyal Güvenlik Destek Primi borçlarının faizi silinmekte ve ana para TÜFE oranındaki artırılmaktadır. Ayrıca 2 ayda bir ödemeli 18 taksit olanağı getirilmektedir.

Ayrıca Torba Yasa ile yanında iki kişi çalıştıran 4/b (Bağ-Kur) SGDP'lilerinin SGDP primi ödememesi yönünde düzenleme yapılmaktadır. Ancak tasarıda bu kapsamda kimlerin olduğu açık değildir. Bu kapsamda yalnızca gerçek kişi işverenlerin 2 kişi çalıştırması durumunda SGDP ödemelerinin amaçlanması durumunda bu açıkça belirtilmeli ya da tasarıya “yanında 2 işçi çalıştıran gerçek kişi yada şirket ortağı 4/b (Bağ-Kur) SGDP mükelleflerinin SGDP ödemeyecekleri açıkça yazılmalıdır. 

Uygulamada özellikle limited şirketlere hatır ortağı olan ve hiçbir gelir elde edemediği gibi ortaklıktan da bir türlü ayrılamadığı için SGDP ödemek zorunda kalan emekliler mağdur olduğundan şirket ortağı kişilerinde 2 kişi çalıştırması durumunda SGDP ödememelerinin sağlanması hatta bu durumda olan kişilerin gelir vergisi ödemelerine bakılması ve bu şirket faaliyetinden elde edilen yıllık gelirin asgari ücretin yıllık tutarının aşılması durumunda SGDP ödemelerini sağlayacak düzenlemelerin yapılması adalete daha uygun olacaktır. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Kötüniyet tazminatı 20 Eylül 2019