iPhone 5N'e Doğru

Murat YILDIZ
Murat YILDIZ TEKNO STRATEJİ myildiz@dunya.com

Firmaların yeni ürün lansmanları her zaman etkileyici ve heyecanlı olmuştur. 1984'deki Apple Macintosh reklamını Ridley Scott yönetti. 900.000 dolar bütçeli reklam filmi Super Bowl karşılaşması öncesinde gösterildi. Steve Jobs'ın meşhur örtüyü kaldırma sahnesini gösteren video halen YouTube'de milyonlarca kişi tarafından izleniyor. O kadar eskileri hatırlamıyorum ancak Windows 95'in tanıtım şovunu ve Rolling Stones'un Start me up'ı şarkısını daha dün gibi hatırlıyorum. Oracle 8 için yapılan şov, harekte duyarlı Nintendo Wii'nin ilk ortaya çıkışı ve tabi ki iPhone ve iPad lansmanları heyecan vericiydi. Daha önce bir eşini görmediğimiz, farklı, yenilikçi ürünler geldi.
Apple'ın yeni ürün tanıtımları halen ilgi topluyor. Ama artık her ürünün şeklini, içeriğini ve neler yapacağını önceden çok daha rahat tahmin edebiliyoruz. Nerede bizi netbook yerine tablet ile şaşırtan Apple? iPhone 4S'e kadar her üründe yenilikçi ve endüstrinin önünde özellikleri ürünlerine ekleyen Apple yok artık.
iPhone 5 kötü bir akıllı telefon değil. İyi ve başarılı bir ürün. Kabul etmek gerekir ki şu anda ihtiyaç duyabileceğiniz her türlü özellik var. Ancak yine de trend belirleyici bir ürün. Hatta tam tersi, endüstrinin ihtiyaçları, talepleri ve rakiplerin zaten belirlemiş olduğu gereklilikler ile ortaya çıkmış bir ürün.
Hal böyle olunca Apple'ın bundan bir sonraki ürününü tahmin etmek çok da zor değil. İşte benim tahminlerim;
- Diğer versiyonlarda olduğu için iPhone 5 ismi korunacak ve küçük bir ekleme olacak. NFC'i büyük bir yenilik olarak sunacaklarını düşündüğüm için yeni ürünü iPhone 5N olarak ilan ediyorum.
- Blackberry 10 gibi yenilikçi ürünlerde ppi ve dpi değerleri yükselmiş. Dolayısıyla 720p çözünürlük kesin gibi.
- Batarya süresi kesinlikle uzayacak. Tasarımda bir değişiklik olmayacak.
- A6X yeni nesil bir işlemci kullanacak. Muhtemelen 1.2 GHz civarında bir saat hızı ile %50 civarında daha yüksek performans sunacak, daha az enerji tüketecek.
Google Nabız Yokluyor?
Geçtiğimiz haftanın ne önemli gündem konularından biri Acer ve Google arasında yaşanan soğuk savaştı. Aslında taraflardan en önemlisi, kendi mobil işletim sistemini geliştiren Alibaba grubu. Google bu işletim sisteminin kendi Android sisteminin bir kopyası olduğunu iddia ediyor. Aralarındaki kavga büyürken, dünyanın en büyük donanım üreticilerinden biri olan Acer, Aliyun OS kullanan akıllı telefonu için lansman tarihi açıklıyor. Birkaç gün kala ise lansman iptal edildi. Acer, teknik sorunlar dese de, herkes Google'ın Acer'i tehdit ettiğinden emin. Google şimdilik ilk saldırısında başarılı oldu. Ancak bundan sonra tüm üreticilerinden aklında bir soru olacak, farklı bir işletim sistemi seçtiğimizde Google'un buna tepkisi ne olacak?

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Yerli ve milli teknoloji 25 Mayıs 2019