Tüketici güveni azaldı

GFK Türkiye'nin araştırmasına göre, Tüketici Güven Endeksi eylül ayında 1.4 puan azalarak 91.2 puan olarak gerçekleşti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Araştırma kuruluşu GFK Türkiye, Tüketici Güven Endeksi Eylül 2014 sonuçlarını açıkladı. Buna göre, endeks eylülde 1.4 puan düşerek 91.2 seviyesinde gerçekleşti. Endeksin alt kalemlerine ve değişim oranlarına bakıldığında eylülde gelecek 12 ay için hanenin maddi durumuna yönelik beklenti 1.8 puan azalarak 106.5'e geriledi. 

Genel ekonomik duruma yönelik beklenti 0.1 puan artarak 117.8 puan oldu. İşsizlik oranının azalacağına yönelik beklenti 0.3 puan artarak 81 olarak gerçekleşirken, tasarruf eğilimi 4.3 puan azalarak 59.4'e düştü. 

Nasıl hesaplanıyor?

Tüketici Güven Endeksi denge yöntemine göre hesaplanıyor. Buna göre hanenin maddi durumu, ülkenin genel ekonomik durumu, işsizlik oranı ve hane tasarruflarına yönelik beklentilere ilişkin sorulara toplam cevap verenler arasında pozitif ve negatif cevap verenlerin yüzdelerinin farkı hesaplanmakta ve bu farka 100 eklenerek çıkan değerlerin aritmetik ortalaması alınıyor. 0'dan 200'e kadar değer aralığına sahip olan endeksin 100'den büyük olması tüketici güveni açısından iyimser görüşte olanların oranının kötümser görüşte olanlardan fazla olmasını, endeksin 100'den küçük olması tüketici güveni açısından kötümser görüşte olanların oranının iyimser görüşte olanlardan fazla olmasını ifade ediyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir