Tüketicilere "sahte" kolonya uyarısı

Kolonyada sahtecilik uyarısı yapan kolonya fabrikası üretim şefi Mehlika Koç, "Tüketicinin fiyatı aşırı düşük olan ürünlerden şüphe etmesi, üretim izinleri olan ürünleri tercih etmesi gerekiyor" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - Türkiye'de misafir ağırlama kültüründe önemli bir yeri bulunan ve özellikle bayram öncesi satışları artan kolonyada sahtecilik uyarısı yapıldı. Tarımsal alkol yerine kimyasal metil alkolle de üretilebilen kolonyaları tüketicinin ayırt etmesinin mümkün olmadığı kaydedildi. 

Kolonya konusunda ülkenin en eski üreticilerinden olan ve İzmir'de bir üretici kooperatifi tarafından işletilen kolonya fabrikasının üretim şefi Mehlika Koç, yaptığı açıklamada Türkiye için vazgeçilmez olan kolonyada, son yıllarda tüketimin arttığına dikkati çekti. 

İlgiye paralel sahtecilik olayları da arttı

Kolonyanın stresli iş ortamlarında ferahlatıcı bir ürün olarak tercih edildiğini de söyleyen Koç, son dönemde artan ilgiye paralel olarak sahtecilik olaylarına da rastlandığına işaret etti. 

Ucuz kolonyaya dikkat 

Koç, kolonyanın esans, saf su ve tarımsal kökenli etil alkolden yapıldığını, bu alkolün belli bir maliyetinin olduğunu belirterek, şöyle konuştu: 

"Kolonya, merdiven altı üretimi çok uygun bir ürün. Bu nedenle tüketicinin aldığı mala özellikle dikkat etmesi gerekiyor. Özellikle seyyar tezgahlarda ve bazı raflarda çok düşük fiyatlarla kolonyaların satışa sunulduğunu görüyoruz. Fiyata baktığınızda etil alkolün daha maliyetinin altına inen ürünler var. Bu durum da kolonyaların içine metil alkolün konulduğu şüphelerine neden oluyor. Metil alkol boya sanayiinde de kullanılan kimyasal bir üründür ve cilde temas etmesi sakıncalıdır. Duyu organlarına teması halinde ise geri dönüşümsüz tahribata neden olabilmektedir. Örneğin göze değdiğinde körlük riskini ortaya çıkarır. Tüketicinin tarımsal kökenli alkolle yapılan kolonya ile boya sanayiinde kullanılan kimyasal alkolden yapılan ürünleri ayırt etmesi mümkün değildir. Kokusu tamamen aynıdır. Ancak kullandıktan sonraki etkileriyle anlaşılabilir. Bu nedenle tüketicinin fiyatı aşırı düşük olan ürünlerden şüphe etmesi gerekiyor. Bilinen markalarla, düzgün ambalajı olan, üretim izinleri olan ürünlerin tercih edilmesi gerekiyor." 

Koç, kolonya piyasasının yıl içinde özellikle ramazan bayramı öncesi arttığını, kurban bayramında da bir miktar artış yaşadıklarını dile getirerek satış grafiğine bakıldığında yaz aylarının daha hareketli geçtiğini sözlerine ekledi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir