Mısır'dan kaçan turist, Yunanistan ve İspanya'ya yaradı

Mısır'ın kaybettiği turist hacmi, İspanya, Yunanistan ve Türkiye arasında bölüşüldü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Mısır, darbe ve sonrasında gelişen olumsuz atmosferin etkisinde, temmuz ve ağustos aylarında bir milyondan fazla turist kaybetti.  

Türkiye Otelciler Federasyonunun (TÜROFED) hazırladığı kasım ayı turizm raporundan edindiği bilgiye göre, Mısır'da askeri darbenin ardından yaşanan kaos, ülke ekonomisinin önemli kaynaklarından turizm sektörüne büyük darbe vurdu. 

Birçok ülke güvenlik gerekçesi ile vatandaşlarına Mısır'a gitmemeleri uyarısında bulunurken, bu uyarıların sonucunda Mısır'ın kaybettiği turist hacmi, İspanya, Yunanistan ve Türkiye arasında bölüşüldü. Türkiye, sezon ortalarına kadar süren Gezi Parkı odaklı olaylar nedeniyle kaçıştan, diğer ülkeler kadar faydalanamadı. 

Mısır'daki olaylar Türkiye'yi de olumsuz etkiledi 

Öte yandan Mısır'daki olaylar hem bu ülkeyi etkiledi hem de İspanya, Yunanistan ve Türkiye'deki toplam turist kapasitesindeki büyümeyi de aşağı çekti. 

Bölgede büyüme, temmuz ve ağustos öncesinde yüzde 8-9 aralığında iken, ağustosta yüzde 6-7 bandına geriledi. 

Türkiye sadece  yaklaşık yüzde 10 pay alabildi 

Tahminlere göre, Mısır'da bir milyonu bulan turist kaybının yüzde 40'ı Yunanistan, yüzde 35'i İspanya'ya yöneldi. 

Türkiye ise Mısır ile aynı döneme rastlayan olaylardan dolayı ancak yaklaşık yüzde 10 pay alabildi. Diğer Akdeniz ülkelerinin aldığı tahmin edilen pay yaklaşık yüzde 15 oldu.