Turizmci Rusya'da sıkıntıya girdi, EMITT'e akın etti

Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı (EMITT) 2015 kapılarını ziyaretçilere açtı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SERCAN AKINCI

İSTANBUL - Turizmciler küresel piyasalardaki sıkıntılar nedeniyle azalmasını beklediği yabancı ziyaretçi açığını yerli turistle kapatmak istiyor. Yerli turistin ilgisini çekmeyi hedefleyen turizm şirketleri, bu amaçla Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı'na (EMITT) akın etti. Ancak, yabancı ziyaretçilerin 7 ay boyunca Türkiye'ye geldiğini ifade eden turizmciler, 2 ay tatil yapan yerli turistin açığı kapatamayacağı görüşünü savunuyor. Sektör temsilcileri ayrıca iflaslar yaşanabilceğine de dikkat çekti. 

Bu yıl 19'uncusu gerçekleştirilen EMITT Fuarı dün törenle kapılarını ziyaretçilerine açtı. TÜYAP'taki törende konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, Türkiye'de turizmin 10 yılda geliştiğini, ülkenin uluslararası alanda tanınırlığının da giderek arttığını dile getirdi. İstanbul Valisi Vasip Şahin de Türkiye'nin son 15 yıldır turizmde önemli bir noktaya geldiğini ifade ederek, "2000'li yılların başında ilk 15'e giremeyen bir Türkiye, bugün 6. sırada" dedi. 

71 ülkeden 4 bin 500 katılımcı 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise turizmde ülkelerin yarıştığı dönemlerin bittiğini ifade ederek, "Şehirlerin yarıştığı dönem de geride kaldı. Artık odak şehirler var. Yeni bir süreç başladı, yükselen değerlerin, sektörlerin, bireylerin buluştuğu şehirler. Şehirler kendilerine oluşturdukları temalarıyla gündem tutmakta ve öne çıkmakta" diye konuştu. Açılışına KKTC Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş'ın da katıldığı fuar, 25 Ocak'a kadar açık kalacak. Fuara, bu yıl 71 ülkeden 4 bin 500'ü aşkın kurum katılıyor. 

'Artık turist ihraç ediyoruz' 

Açılışın ardından sektör temsilcileri, EMITT ve Türk turizmine yönelik değerlendirmelerde bulundu. Otelcilerin bu yıl en çok iç pazara önem verdiğini anlatan Tatilsepeti. com Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Karayal, fuara bu alandan katılımın çok fazla olduğunu dile getirdi. Acentelerin yoğunluğunu da göz ardı etmemek gerektiğini belirten Karayal, "Bugün profesyonellerin günü olmasına rağmen fuar çok kalabalık. Rusya'da küçülmenin olacağı aşikar. Avrupa pazarında da küçülme öngörülüyor. Bunların telafisi sadece iç pazar olarak görülüyor. Şirketimiz açısından bakacak olursak; Türk halkı erken rezervasyona alıştı. Bunun etkisiyle yüzde 35 büyüme bekliyoruz. Yaklaşık 350 bin kişiyi tatile çıkartmayı planlıyoruz" dedi.

EMITT'in dünyanın turizm konusundaki en büyük 5'inci fuarı haline geldiğini aktaran Türkiye Otelciler Federasyonu (TUROFED) Başkanı Osman Ayık da bu neden olarak Türkiye'nin refah seviyesinin artmasını gösterdi. Ayık, Türkiye'nin artık sadece turist ağırlayan değil ihraç edenŞ bir konuma geldiğini kaydetti. Bu nedenle fuara ilginin arttığını anlatan Ayık, Avrupa pazarının daralmasıyla da daha çok ilgi gördüğünü kaydetti. 

'Pasaportları kaldırmalıyız' 

Saklanamayacak bir kriz yaşandığını savunan Anı Tour Yönetim Kurulu Başkanı Veli Çilsal, en çok Rusya'nın etkileceğini belirtti. Çilsal, sözlerine şöyle devam etti: "Pazarlaması zayıf, know- how'ı olmayanlar sıkıntı yaşayacak. İflas edenler olabilir. Çünkü boş koltuk-boş odayı doldurabilmek için taviz vermek zorunda kalacaklar. Bu eksiler toplandığında sezon sonu kriz yaratabilir. Türk turistin geldiği dönem 2 ay kadar ama yabancı 7 ay geliyor. Bu nedenle yerli turist yeterli olmayacak. Vize olayını çözmeliyiz. Bazı ülkelerle Gürcistan'da olduğu gibi pasaportu kaldırmak lazım. O zaman bu kriz artıya dönebilir." 

Titanic Bussiness Kartal Genel Müdürü Abdullah Özcan ise Rusya pazarındaki daralmanın Türk turizmcisini çok fazla etkilemeyeceğini öne sürdü. Özcan, "Bir bölgede sıkıntı varsa bir şekilde farklı organizasyonlarla başka bölgelerden turist getirmelisiniz" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir