Turizmi Mısır'la Almanya vurdu

Erdoğan - Gauck tartışması ve Rusya'daki devalüasyon tur satışlarını olumsuz etkiledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AYSEL YÜCEL

İSTANBUL - Turizm sektörü yaz sezonuna sıkıntılı başlıyor. Sektör, en büyük iki pazarı olan Rusya ve Almanya’dan yapılan rezervasyonlarda dikkat çekici bir kayıp yaşıyor. Mısır’daki olaylar nedeniyle geçtiğimiz yıl tatil için Antalya ve çevresini tercih eden Ruslar, bu yıl yaşadıkları devalüasyon nedeniyle en ucuzunu arama yoluna gitti. Çoğu Rus turist, 5 yıldızlı oda fiyatını 20 dolara kadar düşüren Mısır’ı tercih etti. Seneye artışla başlayan Almanya satışlarının ise geçtiğimiz haftalarda ülkenin Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ile Başbakan Tayyip Erdoğan arasında yaşanan polemik sonrası düşüşe geçtiği ifade edildi. Özellikle son bir haftadır rezervasyonların bıçak gibi kesildiğini dile getiren sektör temsilcileri, bazı otellerde fiyatların yüzde 25’e kadar düşürüldüğünü açıkladı. Olumsuz gelişmeler karşı tur şirketleri ise erken rezervasyon dönemini uzatarak açığı kapatmaya çalışıyor. Turizmcilere göre bu şartlar altında gidilirse ve artış yaşanmazsa bu yıl sezon yüzde 10 düşüşle kapanacak. 

Uçuşlar Mısır’a kaydırılıyor

Geçtiğimiz yıl Mısır ve Tunus’taki olaylar nedeniyle Rus pazarında yüzde 18’lik artış yaşandığını hatırlatan Alanya Galeri Resort Otel Genel Müdür Yardımcısı Şenay Gürlek, bu yıl ise uçakların Mısır’a kaydırıldığını ifade etti. Gürlek, “Mısır’ın Rusya satışları çok iyi gidiyor çünkü çok iyi fiyat veriyorlar. 5 yıldızlı otellerde oda fiyatlarını 20 dolara kadar düşürdüler. Bu nedenle Türkiye’nin Rusya satışları çok düştü” dedi. Tur operatörlerinin kârlılıklarının düştüğünden şikayetçi olduğunu aktaran Gürlek, “Geçen seneki yüzde 18’lik artışın yüzde 10’unu bile korusak sezonu kurtaracağız. Ancak, Rus pazarında yüzde 10’nun altına düşersek büyük sıkıntı olacak. Çünkü her yıl yeni açılan otellerle yatak kapasitesi 20-30 bin artıyor. Rezervasyonlardaki artış buna paralel değilse sıkıntı büyük oluyor. Mayıs birçok otelde kötü geçiyor. Haziran verileri de kötü” dedi. 

Kırım krizi de etkili oldu 

Rusya pazarındaki rezervasyonların azalmasında birkaç farklı neden olduğuna dikkat çeken Sun Rise Tur Ürün Müdürü Necmi Ata Taktak ise yılda 450 bine yakın satışın yapıldığı Ukrayna'da da gerginlik nedeniyle düşüş yaşandığın ve bunun Rusya satışlarını etkilediğini ifade etti. Taktak, “Ocak-şubat aylarında Rus pazarı iyi gidiyordu. Marttan itibaren bu pazarda ciddi bir kayıp yaşıyoruz. Şu anda Side, Alanya, Belek gibi bölgelerde boş oda çok fazla” diye konuştu. 

Ağırlıklı olarak Rusya pazarı ile çalışan Pegas Touristik Kontrat Müdürü Yüce Öztürk de büyük kayıp yaşadıklarını dile getirerek şu açıklamayı yaptı: “Erken rezervasyona başladığımız dönemde Rusya satışlarımız 2013’ün üzerinde gidiyordu. Özellikle ocak ayında rezervasyonlar gerilemeye başladı. Rusya’da oluşan devalüasyonun bunda çok etkisi oldu. Ülkede yüzde 20’lik bir devalüasyon var. Rus pazarındaki tüm operatörler geçen sene bu dönemde kârlı satış yapıyordu. Şimdiyse tüm operatörler zararına satış yapıyor. Özellikle mayıs ve haziran ayları için satışlar çok düştü. Devalüasyonun etkisiyle erken satış yapmıyorlar. Ayrıca Mısır’da fiyatlar çok düştü. Bu nedenle oraya kaymaya başladı rezervasyon yaptıranlar.” 

Almanya satışları bir anda durdu

Türk turizm sektörünün en büyük pazarı Almanya’da ise seneye iyi başlandığını belirten Şenay Gürlek, Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasındaki polemik sonrası satışların bir anda kesildiğini dile getirdi. Gürlek, Rus pazarında büyük kayıp yaşarken bir anda Almanlar da durdu. Rezervasyonlar son bir haftada bıçak sırtı gibi kesildi. Günlük 40-45 rezervasyon akışı gelirken bu sayı 9-10’a düştü” diye konuştu. Necmi Ata Taktak ve Yüce Öztürk de Almanya başta olmak üzere Avrupa pazarında satışlarda düşüş yaşandığını dile getirdi. 

‘Fiyatlar revize ediliyor, kârlar çok düştü’ 

Rezervasyonlarda yaşanan düşüş nedeniyle Antalya çanağında panik havası olduğunu belirten Alanya Galeri Resort Otel Genel Müdür Yardımcısı Şenay Gürlek, “Diğer otelci arkadaşlarımla da konuşuyorum herkeste durum aynı. Herkes fiyatları revize ediyor ve erken rezervasyon dönemlerini uzatıyor. Oda fiyatlarını yüzde 25 düşüren oteller var” dedi. Pegas Touristik Kontrat Müdürü Yüce Öztürk de “Türkiye’de Rusya’dan bölgeye gelen uçak rezervasyon fiyatları çok düştü. Tur operatörlerinin tek amacı uçakların boş gelmemesini sağlamak” derken, Sun Rise Tur Ürün Müdürü Necmi Ata Taktak ise “Fiyatlar revize ediliyor. Nisanda verilen düşük erken rezervasyon fiyatları aynı oranlarda devam ediyor. Yeni oteller de devreye giriyor. Özellikle Alanya, Side, Belek’te birkaç otel var. Bunlar da devreye 
girdiği zaman mevcut bir artış olmazsa fiyatlar daha da düşecek” diye konuştu.

'İran, rahatlatır ama açığı kapatmaz'

 Sun Rise Tur Ürün Müdürü Necmi Ata Taktak, İran pazarında bir artış olduğuna dikkat çekerek, “Özellikle Nevruz döneminde ciddi anlamda İranlı turist geldi. İran uçaklarında sıkıntı olduğu için İran pazarı tam manasıyla konsantre olamıyor. Türk turizmine büyük katkısı olur. Maalesef bazı engeller var. O engelleri aşmakta zorlanıyoruz. Çok önemli bir pazar aslında. Eğer o pazar da biraz artarsa en azından diğer pazarlardaki açığı kapatamasa da daha büyük kayıp olmasını önler” diye konuştu. Rusya ve Almanya pazarlarındaki düşüşe karşın İran pazarında hareketlilik olduğuna dikkat çeken Alanya Galeri Resort Otel Genel Müdür Yardımcısı Şenay Gürlek, Nevruz döneminde bölgeye İran’dan 52 bin turist geldiğini ve yaz döneminde de 200 bine yakın rezervasyon beklendiğini açıkladı. İran pazarındaki hareketliliğin sektör için sevindirici olduğunu belirten Gürlek, bu pazarın Almanya ve Rusya pazarlarındaki açığı kapatmasının ise mümkün olamadığını söyledi.