Türk CEO’lar küresel ekonomiden umutlu

CEO’ların %17’si küresel büyümenin düşeceğini, %44’ü aynı kalacağını öngörüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DIŞ HABERLER

PwC’nin dünya genelinde 1.300’ün üzerinde CEO ile görüşerek hazırladığı ve Davos’ta açıklanan Yıllık Küresel CEO Araştırması’nın sonuçlarına göre, 2015 yılında küresel ekonominin bir önceki yıla göre büyüme kaydedeceğini düşünen CEO’ların oranı önemli ölçüde geriledi. Geçen yıl CEO’ların yüzde 44’ü küresel ekonominin iyileşeceğini öngörürken, bu yıl oran yüzde 37’ye düştü. Küresel ekonomide bu yıl iyileşme bekleyen CEO’ların oranı ABD’de yüzde 29, Almanya’da yüzde 33 oldu. Türk CEO’larda iyileşme bekleyenlerin oranı ise yüzde 50 olarak belirlendi

Son dönemde petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün petrol ihracatçılarını vurması, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) tahvil alım programını sonlandırması, Euro alanındaki sıkıntılar, ABD ve diğer bazı ülkeler tarafından Rusya’ya uygulanan ambargo gibi olaylar CEO’ların 2015’e daha temkinli yaklaşmasına yol açtı. ABD ekonomisinde göreceli toparlanmaya karşın Avrupa ekonomileri ile Çin ve Japonya başta olmak üzere Asya ülkelerine ilişkin henüz ciddi bir iyileşmeden söz edilememesi ve jeopolitik gelişmeler nedeniyle CEO’lar biraz daha temkinli olmayı tercih etti. Küresel ekonomide bu yıl iyileşme bekleyen CEO’ların oranı ABD’de yüzde 29’da, Almanya’da ise yüzde 33 oldu. Türkiye’de CEO’ların yüzde 50’si küresel ekonomide iyileşme bekliyor. 

PwC’nin dünya genelinde 1.300’ün üzerinde CEO ile görüşerek “Aksaklıklar Karşısında Yeni Çözümler” başlığı ile yayınladığı 18. Yıllık Küresel CEO Araştırması’nın sonuçlarına göre, 2015 yılında küresel ekonominin bir önceki yıla göre büyüme kaydedeceğini düşünen CEO’larının oranı düştü. Sonuçları, Davos’ta gerçekleştirilen Dünya Ekonomik Forumu yıllık toplantısında açıklanan PwC Küresel CEO Araştırması’na göre küresel ekonomik büyümenin düşeceğini bekleyen CEO’ların sayısı yüzde 7’den yüzde 17’ye yükseldi. CEO’ların yüzde 44’ü ekonomik koşulların aynı kalmasını bekliyor. Geçtiğimiz yıl CEO’ların yüzde 44’ü küresel ekonominin iyileşme kaydedeceğini düşünürken, bu yıl oran yüzde 37’de kaldı. Buna karşın CEO’ların kendi şirketlerinin büyümesine ilişkin güvenleri geçen yılki seviyesini koruyarak yüzde 39 olarak gerçekleşti. 

En iyimser CEO’lar Asya Pasifik’te 

Bölgesel olarak sonuçları büyük farklılıklar gösteren araştırmaya göre küresel ekonomi konusunda en iyimser CEO’lar Asya Pasifik bölgesinde. Asya Pasifik bölgesindeki CEO’ların yüzde 45’i küresel ekonomide iyileşme bekliyor, onları yüzde 37 ile Ortadoğu ve Kuzey Amerika takip ediyor. Gelişmekte olan ekonomilerden Hindistan’da CEO’ların yüzde 59’u, Çin’de yüzde 46’sı, Meksika’da yüzde 42’si ekonomi konusunda iyimserken bu oran ABD’de yüzde 29’da, Almanya’da ise yüzde 33 oldu. Türkiye’de CEO’ların yüzde 50’si küresel ekonomide iyileşme bekliyor. 

Türk CEO’lar umutlu Ruslar çok umutsuz 

Buna paralel olarak Türkiye’deki CEO’ların tamamı önümüzdeki bir yılda şirketlerinin büyüme göstereceğinden çok emin olduğunu söylüyor. Kalan yüzde 50’lik kısım da büyüme göstereceklerinden emin. Diğer ülkelere bakıldığında ise Hindistan daha iyimser CEO’ları ile öne çıkıyor. Hindistan’daki CEO’ların yüzde 62’si kısa vadeli büyüme ihtimalleri konusundaki güven düzeyi çok yüksek. Üst sıralarda yer alan diğer ülkeler ise yüzde 50 ile Meksika, yüzde 46 ile ABD, yüzde 43 ile Avustralya, yüzde 39 ile İngiltere ve Güney Afrika, yüzde 36 ile Çin, yüzde 35 ile Almanya ve yüzde 30 Brezilya olarak sıralanıyor. Güven düzeyi en düşük olan ülkeler arasında ise yüzde 23 ile Fransa, yüzde 22 ile Venezuela, yüzde 20 ile İtalya ve yüzde 17 ile Arjantin yer alıyor. Listenin en alt sırasında ise Rusya bulunuyor. Geçen yıl en yüksek güven düzeyine sahip Rus CEO’ların oranı yüzde 53 iken bu oran 2015’te yüzde 16’ya geriledi. 

PwC’nin araştırması, küresel ekonomide düşüşe işaret eden genel görünüme rağmen, CEO’ların kendi şirketlerinde gelir artışı yakalama konusunda inançlı olduklarını da ortaya koyuyor. Dünya genelindeki CEO’ların yüzde 39’u önümüzdeki 12 ay içinde kendi şirketlerindeki gelir artışı konusundaki güven düzeylerinin “çok yüksek” olduğunu belirtiyor. 

CEO’ları en çok ‘aşırı regülasyon’ endişelendiriyor

Dünya çapında CEO’ların yüzde 78’inin dile getirdiği üzere, aşırı regülasyon, en fazla endişe duyulan konuların başında geliyor. Aşırı düzenleme konusunda en fazla endişe duyan ülkeler arasında yüzde 98 ile Arjantin, yüzde 96 ile Venezuela, yüzde 90 ile ABD, yüzde 90 ile Almanya, yüzde 87 ile İngiltere ve yüzde 85 ile Çin öne çıkıyor. CEO’ların belirttiği diğer önemli endişe unsurları arasında, yüzde 73 ile yetenekli işgücüne erişim, yüzde 72 ile jeopolitik belirsizlik, yüzde 70 ile artan vergi yükü, yüzde 61 ile siber tehditler ve veri güvenliği eksikliği, yüzde 60 ile sosyal istikrarsızlık, yüzde 60 ile değişen tüketici davranışları ve yüzde 58 ile teknolojik değişimin hızı bulunuyor. Hafif bir düşüşle yüzde 59’a ulaşan enerji maliyetleri istisnası dışında CEO’ların duyduğu endişeler, geçen yıla göre tüm alanlar için artış göstermiş durumda. Türkiye’deki CEO’ların endişe gündeminin tepesinde ise yüzde 83 ile jeopolitik belirsizlik, yüzde 73 ile aşırı regülasyon ve yüzde 67 ile artan vergi yükü bulunuyor. 

Yapı Kredi CEO’su Açıkalın: Yeni rekabet noktaları doğdu

Detaylı görüşme yapılan 33 CEO’nun görüşlerine araştırmada yer verildi. Bu kapsamda Türkiye’den araştırmaya katılan Yapı Kredi CEO’su Faik Açıkalın, “Geçmişte rekabet, bulunduğumuz sektörle sınırlıydı. Bankacılık sektörüne girmek yüksek maliyetli ve neredeyse imkansızdı. Ancak, dijital dinamikler giriş engellerini yıkıyor. Bu açıdan rakipler teknoloji şirketleri, telekomünikasyon, perakende, sosyal ağlar hatta start-up şirketler gibi çok farklı sektörlerden çıkabilir. Müşteriye, tüketiciye dokunan her sektör bence potansiyel bir rekabet noktası. Buradaki hikaye, bir - kendinizi ne kadar hazır ve çevik tutabildiğiniz; iki – hangi noktada rekabete gireceğinize, hangi noktada rekabeti koordine edeceğinize doğru karar vermeniz gereği” dedi.

ABD, en önemli pazar olarak Çin’in önüne geçti

CEO’lara göre ABD önümüzdeki 12 aylık dönemde büyüme için en önemli piyasa oldu ve ankette ilk kez ABD Çin’in önüne geçti. CEO’ların yüzde 38’i ABD’yi ilk üç yurtdışı büyüme piyasası arasında sıralarken, bu oran Çin için yüzde 34, Almanya için yüzde 19, İngiltere için yüzde 11 ve Brezilya için ise yüzde 10 oldu. CEO’lar, gelecek 12 ayda şirketlerini güçlendirmek adına bir dizi iş stratejisini hayata geçirecek. Yüzde 71’i maliyetleri azaltacağını, yüzde 51’i stratejik ortaklıklara veya ortak girişimlere imza atacağını, yüzde 31’i bir iş süreci veya iş birimi için dış kaynak kullanımına gideceğini ifade ediyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir