Türk dünyası 2015'te Haldun Taner'i anacak

TÜRKSOY üyesi ülkeler, 2015'in Haldun Taner'i Anma Yılı ilan edilmesini kararlaştırdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı (TÜRKSOY) üyesi ülkeler, 2015'in Haldun Taner'i Anma Yılı ilan edilmesini kararlaştırdı. 

TÜRKSOY'dan yapılan yazılı açıklamada, Türk Dili Konuşan Ülkeler Kültür Bakanları 32. Dönem Daimi Konseyi Toplantısı'nın 21 Kasım'da Tataristan'ın başkenti Kazan'da gerçekleştirildiği hatırlatıldı.  

Türk dünyasının kültür ve sanat hayatına dair önemli kararlara imza atılan etkinlikte, Daimi Konsey üyelerinin oybirliğiyle aldığı kararla 2015 yılının TÜRKSOY üyesi ülkelerde, Haldun Taner'i Anma Yılı olmasının belirlendiği kaydedildi. 

Söz konusu toplantıya TÜRKSOY'un kurucu üyeleri Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Türkiye  Kültür bakanları ile temsilcilerinin yanı sıra TÜRKSOY'un gözlemci üyeleri statüsündeki Rusya Federasyonu'na bağlı Tataristan, Başkurdistan, Hakas, Saha, Tıva ve Moldova'ya bağlı Gagavuz Yeri'nin kültür bakanları ve temsilcilerinin katıldığı ifade edildi. 

Açıklamada ayrıca Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) 70. kuruluş yıl dönümü olduğuna dikkat çekilerek, şu ifadeler kullanıldı: 

"Bu nedenle gelecek yıl Nevruz kutlamalarının UNESCO'da düzenlenmesi gibi kararların alındığı toplantıda ülkemiz Kültür ve Turizm Bakanlığının 2015 yılının piyes ve oyun yazarı Haldun Taner'in doğumunun 100. yılı olması münasebetiyle Haldun Taner Yılı ve doğumunun 130. yılı olması nedeniyle Hakas destancısı Semen Kadışev Yılı olarak ilan edilmesi kararı çıktı. Taner'in eserleri yıl boyunca TÜRKSOY üyesi ülkelerin tiyatro repertuvarlarına kazandırılacak, çeşitli festivaller onun adına ithaf edilecek, dolayısıyla 2015 Haldun Taner Yılı vesilesiyle Türk tiyatrosunun tanınırlığı arttırılacak. Bu kapsamda daha önce de 2010 Başkurt bilim adamı Prof. Dr. Zeki Velidi Togan'a, 2011 Tatar Şair Abdullah Tukay'a,  2012 Azerbaycanlı dramaturg Mirza Fatali Ahundzade'ye ve Hakas asıllı Türkolog Nikolay Katanov'a, 2013 Kazak besteci Mukan Tölebayev'e, 2014 Türkmen mutasavvıf ve şair Mahtumkulu Firaki ve Toktogul Satılganov'a ithaf edilmişti." 

Bu konularda ilginizi çekebilir