Türk finansçılara dünyadan ödül yağdı

Yılın CFO ödülünü BİM’den Haluk Dortluoğlu alırken, "Finansal Kriz Tespitinde En İyi Bildiri’ ödülü iki Türk uzmana verildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Didem ERYAR ÜNLÜ - Yakup SAYAR

VİYANA/İSTANBUL - Avusturya’nın önde gelen finans dergisi Finance tarafından bu sene Viyana’da ikincisi düzenlenen CFO Zirvesi’nde BİM yılın CFO’su ödülüne layık görüldü.

BİM CFO’su Haluk Dortluoğlu ödülünü Dünya Gazetesi Yazarlarından Dr. Murak Yülek’ten aldı. Yülek ödül töreninde yaptığı konuşmada, öncelikle Türk finans sektörünün yaşadığımız krizde oldukça sağlam bir tablo ortaya koyduğuna değindi. 1997 yılında yaşanan Asya krizi ve daha sonrasında Rusya krizinden gerekli derslerin alındığını, fakat bugün yaşadığımız dünyanın artık statik bir dünya olmadığını ve her an yeni krizlerle karşılaşabileceğimizi kaydeden Yülek, BİM CFO’su Haluk Dortluoğlu’nun bu ödüle layık görülmesini şu şekilde yorumladı: "2005 yılında BİM’in CFO görevine gelen Dortluoğlu, şirketin Avrupalı yatırımcılar açısından çok önemli bir konuma gelmesini sağladığı gibi, aynı zamanda BT altyapısına da öncelik verdi. 1995 yılında faaliyetlerine başlayan BİM, bugün 260 mağazaya sahip ve hızla büyüyor. 2005 yılında 400 milyon dolar olan sermayesi bugün 3 milyar dolara ulaşmış durumda."

"CFO’ların sorumlulukları arttı"

 

Konuşmasında öncelikle İstanbul’da gerçekleşen IMF-Dünya Bankası toplantılarına değinen Haluk Dortluoğlu ise, toplantılarda Türk ekonomisine yönelik çok olumlu bir tablonun ortaya konduğunu ifade ederek şu yorumlarda bulundu: " Son 50 yıldır finans sektörü reel ekonomiye oranla çok daha hızlı büyüdü. Fakat son dönemlerde finans sektörü o derece karmaşık ve kompleks bir yapı kazandı ki, insanlar portfolyolarını tanımlayamaz hale geldiler. Bugün geldiğimiz noktada likidite piyasanın kralı konumuna gelmiş durumda. Likit yönetimi ise çok önemli bir konu oldu. Şirketlerin finans yöneticileri eskiye oranla çok daha büyük sorumluluklar üstlendiler. Şirketlerin temel stratejileri, uluslararası finans kurumları ile ilişkileri, ürün portföylerinin dağılımı finans yöneticilerinin sorumluluğunda.

Finans yöneticileri şirket yönetiminin vazgeçilmez danışmanları oldular. Sadece bütçe ve finansman kontrolünden değil, tüm yönetimden sorumlu hale geldiler. Strateji geliştirmekten, bilgi yönetimine, hissedarlarla ilişkilerden şirketlerin karar mekanizmalarına kadar her alanda söz sahibi oldular. "

Krizin tespitine en iyi bildiri 2 Türk’ten

"Finansal Kriz Tespitinde En İyi Bildiri’ ödülü iki Türk uzmana verildi. 14 - 16 Eylül 2009 tarihlerinde Amerika Birleşik Devletleri Washington DC kentinde düzenlenen Ekonomik-Finansal Krizler ve Uluslararası Ticaret Dünya Zirvesi (World Summit on Economic-Financial Crisis and International Business) Konferansında 'Finansal Kriz Tespitinde En İyi Bildiri’ ödülünü Sermaye Piyasası Kurulundan İstatistikçi ve Veri Madenciliği uzmanı Dr. Ali Serhan Koyuncugil ve Başkent Üniversitesinden Öğretim Üyesi Finans uzmanı Doç. Dr. Nermin Özgülbaş'ın hazırladığı 'Measuring and Hedging Operational Risk by Data Mining’ başlıklı çalışma kazandı.

Ali Serhan Koyuncugil tarafından verilen bilgiye göre çalışma, şirketlerin kredi kullanımındaki risklerini belirlemede Avrupa Birliği başta olmak üzere pek çok ülkenin Banka ve Derecelendirme Kuruluşları tarafından esas alınan ve şu anda askıya alınmış olmasına karşın, yakın zamanda Türkiye’nin de taraf olacağı beklenen BASEL-II kriterleri baz alınarak geliştirilmiş 'Akıllı Risk Tespit ve Erken Uyarı Sistemi’nin uygulamasını içeriyor.

Akıllı Risk Tespit ve Erken Uyarı Sistemi, şirketlerin, Operasyonel Risk ile Finansal Risklerini, Akıllı Sistem yaklaşımıyla otomatik olarak belirlemenin yanısıra, riskten korunmak ve riski azaltmak için gerekli tavsiyeleri de otomatik olarak veriyor. Risk azaltımı için izlenmesi gereken yolu uzmanlık gerektirmeyecek biçimde, doğrudan uygulamaya yönelik tavsiyelerle sunan 'Akıllı Risk Tespit ve Erken Uyarı Sistemi’ aynı zamanda 'Erken Uyarı' özelliği sayesinde de olası potansiyel riskler konusunda şirketleri uyaran 'Erken Uyarı Sinyalleri’ gönderiyor.

Sistem tasarımından sonra, bildiri de bahsedildiği üzere, Sistem’in başarısının tespiti için Ankara Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan şirketler üzerinde Pilot çalışma yapıldı ve Sistem’in başarıyla çalıştığı tespit edildi.Ali Serhan Koyuncugil, TÜBİTAK tarafından desteklenen 'Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler için Finansal Erken Uyarı Sistemi Geliştirilmesi’ başlıklı Araştırma Projesi kapsamında geliştirilmiş olan 'Akıllı Risk Tespit ve Erken Uyarı Sistemi’nin bankalar tarafından şirketlerin kredi riski tespitinde kullanılabilmesinin yanısıra, başta KOBİ'ler olmak üzere şirketlerce de Finansal Yönetim, Finansal ve Operasyonel Risk tespiti ve azaltımı ile Finansal Kriz önleme amaçlı kullanılabileceği belirtti.