Türk gıda üreticileri Rusya pazarına talip

Türk gıda sektörü, yaptırımlardan sonra Rusya pazarında doğacak açığı kapatmayı hedefliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOSKOVA - Türk gıda üreticisi şirketler, Ukrayna krizinden sonra başlayan yaptırımların ardından Rusya pazarında doğacak açığı kapatmayı hedefliyor. 

Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen "World Food Moscow" uluslararası gıda fuarında 73 ülkeden 2 bin firma arasında çok sayıda Türk şirketi de yer aldı. Fuara yoğun ilgi gösteren Türk firmaları, yaptırımlardan sonra Rusya pazarında oluşacak ihtiyaçları iyi analiz ettiklerini belirterek, Rusya'dan gelecek her türlü talebi karşılayabileceklerine vurgu yapıyor.  

Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hidayet Kadiroğlu, Türk şekerleme sektörünün Rusya'ya yıllık ihracatının yaklaşık 40 milyon dolar olduğunu belirterek,  bu hacmi 2015'in ilk yarısına kadar üçe katlamak istediklerini belirtti.  

Kadiroğlu, Rus tüketicilerin lokumdan baklavaya, çikolatadan unlu mamullere kadar şeker ihtiva eden tüm ürün talebini karşılamaya hazır olduklarının altını çizerek, "Türk çikolata ve şekerleme sektörü olarak 185 ülkeye 3 milyar dolarlık ihracat yapıyoruz. Rusya iyi bildiğimiz bir pazar. Rus tüketicilerin ihtiyaçlarını ve damak tadını iyi analiz ediyoruz" dedi.  

Rusya'nın yaptırım kapsamında giren ülkelerden kendi sektörlerindeki yıllık ithalatının yaklaşık 2 milyar dolar olduğunu ifade eden Kadiroğlu, "Biz bu hacme talibiz. Bu yaptırımları kısa vadede fırsata çevireceğimizi düşünüyorum" diye konuştu.  

ÇAYKUR stratejisini Rusya gerçekleri üzerine kuruyor 

ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu ise Rusların talepleri ve alışkanlıkları üzerine çalıştıklarını dile getirdi. Sütlüoğlu, yeni stratejilerini Rusya pazarının gerçekleri üzerine kurduklarını ifade etti. 

Sütlüoğlu, ÇAYKUR'un Rusya'daki büyümeyi hedeflerinden aktarırken, "Rusya'da çok köklü bir çay kültürü var. Hatta semaver kültürünü Türkiye dahil diğer tüm ülkeler Ruslardan aldı. Ama Rusya bizim şu ana kadar pazar olarak çok az mal sattığımız bir ülke. Biz Rus pazarına çok önem veriyoruz. Rusya'ya girmek aynı zamanda Rusya üzerinden eski Sovyet Cumhuriyetleri ülkelerine de mal satma fırsatı sağlayacak" ifadelerini kullandı.  

Uzun vadeli ve sabırlı bir çalışma yürüttüklerini anlatan Sütlüoğlu, "Şu anki hedefimiz Rusya'ya kendi markamızla girmek. Bugün sattığımız mal düşük ama büyüyen bir trend söz konusu. Yeni stratejimizi Rusya pazarının gerçekleri üzerine kuruyoruz" dedi. 

Bakliyatçılar toplam ticaret hacminde yüzde 10-20'lik pay hedefliyor 

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Mete, yaptırımlardan dolayı fiyat artırma yoluna gitmeyi düşünmediklerini ve fırsatçılık yapmayacaklarını ifade etti.  

Mete, Türkiye ve Rusya arasındaki coğrafi, siyasi ve kültürel yakınlığın ve iyi ilişkilerin göz önüne alındığında hedeflerinin iki ülke arasındaki toplam ticaret hacminde yüzde 10-20'lik bir pay almak olduğunu kaydetti.  

Rusya'nın büyük bir pazar olduğunun altını çizen Mete, "Avrupa ürünlerinin olduğu raflarda bizim de olmamız lazım. Biz kalite ve fiyat olarak onlarla rekabet edecek seviyedeyiz. Ancak Rusya'nın kota ve gümrük uygulamalarında AB ülkelerine uygulanan şartları bize de sağlaması gerekir" şeklinde konuştu. 

ABD ve AB'nin, Ukrayna krizi bağlamında oynadığı rol nedeniyle Rusya'ya karşı devreye soktuğu ekonomik yaptırımlara bu ülke "gıda ambargosu" kararıyla karşılık vermiş, 7 Ağustos'tan itibaren AB, ABD, Norveç, Kanada ve Avustralya'dan meyve, sebze, et, balık ve süt ürünleri alımını bir yıllığına durdurmuştu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir