Türk mühendislik öğrencileri, Google’ın yarışmasına kabul edildi

Bahçeşehir Üniversitesi’nde mekatronik mühendisliği eğitimi gören 3 Türk öğrenci, 1 milyon dolar ödüllü 'Little Box Challenge' yarışmasına kabul edildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURAKHAN VAROL

İSTANBUL - Bahçeşehir Üniversitesi’nde mekatronik mühendisliği eğitimi alan Erdem Çakar, Burak Demir ve Mehmet Can Alpan, Google’ın düzenlediği Little Box Challenge yarışmasına kabul edildi. 1 milyon dolar ödüllü yarışmanın konusu ise daha verimli ve küçük bir invertör tasarlamak. Yarışmaya katılma fikrinin nasıl doğduğunu anlatan Alpan, “Geçtiğimiz yıl yaz okulunu boş geçirmeyelim ve bir proje yapalım diye düşünürken, Google’ın yarışmasından haberdar olduk. Türkiye’de yerli invertörlerin üretilmediğinin de farkına varınca neden biz bunu üreterek bir kazanç sağlamıyoruz fikri doğdu” dedi.

İnvertörlerin özellikle sanayi, endüstri, yenilenebilir enerji kaynağı olan rüzgar ve güneş sistemlerinde kullanıldığını belirten Çakar ise, yapacakları invertörün diğerlerinden farkının çok daha küçük ve daha verimli olması olduğunu söyledi. Çakar, “Bazı invertörler yüzde 80-90 verim sağlarken, üst modeller 95-97 oranında verim sağlıyor. Bizim yapacağımız invertör üst modellerin verimliliğini sağlarken; 60-70 inç küplük bir hacim kaplamak yerine 8-9 inç küp boyutunda olacak” dedi. Bahçeşehirli öğrenciler dünyada bu küçüklükte ve bu enerji yoğunluğunda bir invetörün bulunmadığını da belirtiyor. 

TÜBİTAK’ın Türk malı invertör geliştirilmesi için Ar-Ge hibesi programları olduğunu belirten Demir ise, “TÜBİTAK’ın başvuru sürecini kaçırdık. Yapacağımız bu küçük ölçekli yeni invertör için ihtiyaç duyduğumuz malzemeleri yurt dışından temin etmek durumundayız ve bu da maliyetlerimizi arttırıyor. Halen icadımız için gerekli desteği sağlayacak yatırımcılar arıyoruz” dedi.

Google Little Box Challenge nedir?

Geçtiğimiz yıl Mayıs ayında ABD Başkanı Obama'nın da katıldığı güneş enerjisi ve çevre dostu projeler etkinliğinde 1 milyon dolar ödüllü Little Box Challenge yarışmasını başlattıklarını duyuran Google, daha küçük, ekonomik ve doğa dostu yeni nesil invertörleri hayatımıza sunmaya çalışıyor. Bu amaçla tüm dünyaya açık bir yarışma başlatan Google'ın ön elemesini geçen Bahçeşehirli öğrenciler, tasarımlarını tamamlamasının ardından invertörlerini test için Google'a gönderecek. Yarışmanın kazananı Temmuz 2015'te belli olacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir