Türk siyasetinde kadına yer yok

BM'nin açıkladığı '2012 Siyasette Kadın Haritası'na göre Türkiye, kadınların mecliste temsil edilmesi sıralamasında ancak 88'inci olabildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - BM Kadın Birimi (UN Women) ve Parlamentolararası Birlik (Inter-Parliamantary Union-IPU) tarafından hazırlanan "2012 Siyasette Kadın Haritasında" İskandinavya ülkeleri yine önde geldi.

BM'de düzenlenen basın toplantısıyla açıklanan listeye göre Türkiye, yüzde 14,2 ile kadınların mecliste temsil edilme oranında 88. sırada geliyor. Listede Türkiye'nin 550 sandalyeli meclisinde 78 sandalyenin kadın milletvekillerine ait olduğu belirtiliyor. Kadınların kabinede temsil edilme oranlarına bakıldığında ise Türkiye, yüzde 4 oranıyla 90. sırada bulunuyor.

İskandinavlar yine önde

Haritaya göre dünyada kadınların mecliste yer alma oranlarının ortalaması yüzde 19,7. Kadınların mecliste en çok temsil edildiği bölgelerin ortalamalarına bakıldığında ise en başta yüzde 42 ile İskandinav ülkeler gelirken, onları yüzde 22,6 oranıyla Kuzey ve Güney Amerika ülkeleri takip ediyor.

Mecliste en az kadın milletvekili oranına sahip bölge Arap ülkeleri (yüzde 11,3) olurken, kadın milletvekili oranının yüzde 12,7 olduğu Mısır'da bu oranın son seçimlerin ardından yüzde 2'ye düşmesi de dikkati çekiyor.

Sadece listenin ilk başında yer alan 9 ülkede kadının mecliste temsil oranı yüzde 40'ı geçebildi. Bu ülkeler sırasıyla Ruanda (yüzde 56,3) Andorra (yüzde 50), Küba (yüzde 45,2), Şeysel Adaları (yüzde 43,8), Finlandiya (yüzde 42,5), Güney Afrika (42,3), Hollanda (yüzde 40,7) ve Nikaragua (yüzde 40,2) oldu.

ABD ise listede yüzde 16,8 (Temsilciler Meclisi) ve yüzde 17 (Senato) ile 78. sırada yer alıyor.

Listede Suudi Arabistan ve Katar ile kimi Pasifik ülkelerinin oluşturduğu 7 ülkenin meclislerinde ise hiç kadının olmadığı görülüyor.

Listeye göre dünyada sadece 8 ülkede kadın devlet başkanı ve 17 ülkede de kadın başbakan bulunuyor. Bu ülkeler içinde Arjantin, Brezilya, Kosta Rika, Liberya ve İsviçre'de hem devlet başkanı hem de başbakan kadın.

Kadın bakanlara bakıldığında ise ilk 4 sıranın İskandinav ülkeleri tarafından paylaşıldığı, bu ülkelerde (Norveç, İsveç, Finlandiya ve İzlanda) kabinede yer alan bakanların yüzde 50'den fazlasının kadın olması dikkati çekiyor.

(A.A)

Bu konularda ilginizi çekebilir