Türk Telekom'dan 384 milyon lira net kâr

Grubun konsolide satış gelirleri, ilk çeyrekte 3.2 milyar lira oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türk Telekom Grubu'nun ilk çeyrek kârı, kur seviyesindeki iyileşmenin etkisi ile bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 48 artarak 384 milyon TL'ye çıktı.

Grubun konsolide satış gelirleri, 2014 yılının ilk çeyreğinde yıllık yüzde 2 (52 milyon TL) artarak 3,2 milyar TL oldu.

Türk Telekom Grubu'nun Faiz Amortisman Vergi Öncesi Kârı (FAVÖK) ise, geçen yıla kıyasla yüzde 4 artarak 1,2 milyar TL'ye ulaşırken ve FAVÖK marjı yüzde 38'e yükseldi.

Türk Telekom'dan yapılan açıklamaya göre, mobilde 757 bin net abone sağlayan şirketin toplam mobil abone sayısı 15,3 milyona çıktı. Grup, genişbantta 7,4 milyon abone olurken fiberde de liderliğini sürdürdü, abone sayısı yıllık 2,5 kat artarak 682 bine ulaştı.

22-006.jpg

Açıklamada görüşlerine yer verilen Türk Telekom Üst Yöneticisi (CEO) Rami Aslan, başarılı geçen bir yılın ardından Türk Telekom Grubu olarak 2014 yılına güçlü bir başlangıç yaptıklarını belirterek, "Konsolide gelirlerimiz birinci çeyrekte yıllık yüzde 2 büyüyerek 3,2 milyar lira seviyesine ulaşırken, FAVÖK yüzde 4 artarak verimlilik programlarımızın neticelerini verdiğini gösterdi" bilgisini verdi.

Konsolide FAVÖK marjının geçen yılın aynı çeyreğine göre 100 baz puanlık gelişme göstererek yüzde 38 seviyesine ulaştığını aktaran Aslan, müşteri tabanını genişletme kapsamında başlattıkları girişimlerin özellikle mobil tarafta etkili bir şekilde sürdüğünü dile getirdi.

"Mobil abone sayısı 757 bine ulaştı"

Aslan, 2013'ün son çeyreğinde elde ettikleri ivmenin daha da kuvvetlenerek devam ettiğini vurgulayarak, mobil abone sayısındaki net artışın 2007'den bu yana tek bir çeyrekte en yüksek büyümeyi kaydederek 757 bine ulaştığına dikkati çekti.

Net artışın yüzde 54'ünün faturalı abonelerin oluşturması ile dengeli bir büyüme gerçekleştiğini ve faturalı abone oranındaki liderliklerinin yüzde 45 ile devam ettiğini aktaran Aslan, şunları ifade etti:

"Aynı zamanda piyasada devam eden yoğun rekabete rağmen mobil FAVÖK seviyemiz korundu. Mobil data geliri, bu çeyrek yıllık bazda yüzde 65 büyüme kaydederek mobil gelir büyümemizi destekleyen temel unsurlar arasında yer aldı. Avea inTouch 3'ün piyasaya sürülmesi akıllı telefon penetrasyonundaki liderliğimizi güçlendirmeye ve mobil data büyümesine yardımcı oldu. Akıllı telefon kullanıcıları toplam abone tabanımızın yüzde 42'sine ulaştı."

Aslan, genişbant ve kurumsal data gelirlerinin geçen yıla kıyasla sırasıyla 2014 yılı ilk çeyreğinde yüzde 8 ve yüzde 17 büyüyerek sabit hat gelirlerindeki büyümenin önemli destekçileri olmaya devam ettiğini belirtti. Aslan, "Genişbant segmentinde 70 bin net abone kazanımı ile 7,4 milyon aboneye ulaştık. Güçlü fiber dönüşüm programımız bu çeyrekte 60 bin net abone kazanımı ve 680 binin üzerinde toplam fiber abonesi ile meyvelerini vermeye devam etti. Sabit genişbant segmentinde, ayrıcalıklı ürün ve servislerimiz ile rekabetten ayrışarak abonelerimize değer yaratmaya devam ettik" değerlendirmesinde bulundu.

Önemli bir gelir kaynağı olmaya devam eden sabit ses tarafında müşterilerine itina ile hizmet etmeyi sürdürdüklerini vurgulayan Aslan, "Piyasaya sunduğumuz akıllı ev telefonu TT E4 abonelerimiz tarafından heyecanla karşılandı ve 'Mutluluk Evinizde' kampanyası ile  müşteriyi elde tutmaya yönelik etkili bir araç olduğunu gösterdi" bilgisini paylaştı.

Aslan, yılın geri kalanına güçlü birinci çeyrek sonuçları ile başlarken faaliyetlerine olan bütünsel yaklaşımlarının üstün sonuçlar getireceğine olan inançlarının tam olduğunu da dile getirdi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir