Turkcell'den 1.6 milyar lira net kâr

FAVÖK, faiz gelirleri artışı ve A-Tel satışının etkisiyle Turkcell'in üçüncü çeyrek net kârı yüzde 8 artışla 755 milyon lira oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Turkcell'in, 2014 yılının dokuz ayında konsolide net dönem kârı 1,6 milyar liraya ulaştı. 

Turkcell'in üçüncü çeyrek net kârı, faiz amortisman vergi öncesi kâr (FAVÖK) ve faiz gelirlerindeki artış, TL'nin dolar karşısında değer kaybetmesi ve A-Tel'deki payların satışından kaynaklanan tek seferlik gelirin etkisiyle yüzde 8 artışla 755 milyon lira gelerek beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

Şirketin üçüncü çeyrek sonuçlarına ilişkin dün KAP'ta yer alan basın bülteninde, "Kâr artışı esas olarak FAVÖK ve faiz gelirlerinin artışı, TL'nin dolar karşında değer kaybetmesi ve A-Tel'de sahip olduğumuz payların satış sürecinde oluşan bir defaya mahsus 24 milyon TL etkiden kaynaklandı. Bunlara karşın, net kâr Ukrayna'da hryvnia ve Belarus'ta rublenin dolar karşısında değer kaybı ve Fintur'un operasyonel varlıklarındaki değer düşüklüğünden negatif etkilendi" denildi.

Şirket üçüncü çeyrekte ağırlıklı olarak faiz gelirlerindeki artış sonucunda yüzde 3.3 artışla 142 milyon lira net finansman geliri elde etti. Ukrayna birimi Astelit,  ülkedeki para biriminin dolar karşısında devam eden değer kaybı nedeniyle bu çeyrekte 125 milyon TL kur farkı gideri kaydetti.

Şirketin satış gelirleri üçüncü çeyrekte yüzde 6.1 artarak 3.16 milyar liraya yükseldi. Şirket gelir artışında yüzde 14.3 yükselişle 800.8 milyon lira olan mobil genişbant ve servis gelirleri ile yüzde 11.3 artışla 685.2 milyon liraya ulaşan iştirak gelirlerinin etkili olduğunu açıkladı.

Turkcell'in FAVÖK'ü üçüncü çeyrekte yüzde 3 artışla 1.05 milyar lira olurken, FAVÖK marjı 0.9 puan düşerek yüzde 33.2 olarak gerçekleşti. Şirket, marjdaki düşüşün, mobil pazarda rekabetin artması ile yükselen satış ve pazarlama giderleri, Turkcell Türkiye’nin artan arabağlantı ve şebeke giderleri ile bazı iştiraklerin operasyonel giderlerindeki artıştan kaynaklandığını belirtti.

Turkcell'in abone sayısı üçüncü çeyrekte 97,000 adet artışla 34.7 milyon adete yükseldi. TL bazında bileşik abone başına ortalama gelir (ARPU),  yüzde 4.8 artarak 23.8 TL olarak gerçekleşti. Aylık kullanım dakikası yüzde 6 artışla 288 dakikaya  ulaştı.

Yılsonu beklentilerini korudu

Turkcell üçüncü çeyrek sonuçlarının ardından gelirlerde için 12-12.2 milyar TL, FAVÖK için 3.7 - 3.8 milyar TL ve operasyonel yatırım harcamalarının satışlara oranı için yüzde 17 olan yılsonu beklentilerini koruduğunu açıkladı. Şirketin 30 Eylül 2014 itibarıyla 3.55 milyar lira konsolide borcu bulunuyor.