Yeşil Meslekler

Filiz KARAOSMANOĞLU
Filiz KARAOSMANOĞLU SÜRDÜRÜLEBİLİR YAŞAM filiz@itu.edu.tr

Sürdürülebilirlik yönetiminin gereği yeni-yeşil istihdam alanlarının açılması, sürdürülebilirliğin emek dünyasına ikinci etkisidir. Bir meslek çevresel, ekonomik ve sosyal olarak sürdürülebilir işletme ve ekonomilere giden negatif çevresel etkiyi azaltmaya yardımcı olduğunda yeşildir. Yeşil meslekler:

• Enerji ve girdi verimliliğini artırmaya
• Yenilenebilir enerji kaynakların kullanımını artırmaya
• Atık ve kirliliği en aza indirmeye
• Ekosistemleri ve biyoçeşitliliği korumaya ve onarmaya
• Sera gazı emisyonlarını sınırlandırmaya
• İklim değişikliği etkilerine uyumu desteklemeye 
• Sürdürülebilirlik yönetimini geliştirmeye 
• Düşük karbon ekonomisine gidişi hızlandırmaya yardım ederler.

Sürdürülebilir üretim-tüketim-hizmet için mevcut meslekler yeşilleşmekte ya da yepyeni yeşil meslekler doğmaktadır. Böylece beyaz, mavi yakalılar yanında yeşil yaka istihdamı oluşmaktadır. Asıl olan işi yapanın, yeşil meslek sahibinin, yeşil yakalının sürdürülebilir yaşam ve iş kültürünü özümsemiş olması,  bu değerleri işinin önceliği kabul etmesidir. Yeşil yakalılar sürdürülebilir kalkınmanın lokomotifleridir. Şirketler çoğu kez bir kişi ile başladıkları yeşillenmeye,  yeşil meslek istihdamlarını yeni bölümler açılmasına dek büyüterek sürdürmektedirler. 

Yeşil meslekler şirketlerin İnsan Kaynakları bölümleri (IK) için de yeni bir hedef gruptur.  IK'larının böylesi elemanların alımı için de yetkinlik kazanması Yeşil İK yaratır. Yeşil meslek unvanları da doğmaktadır. Yeşil meslekler için portallar, girişim, danışmanlık, kariyer siteleri en yeni iş alanlarındandır. Diğer deyişle yeşil meslekler için çalışmak en yenilikçi yeşil mesleklerden biridir. Yeşil meslekler beraberinde yeşil inovasyonu da getirir. Bu köşede yeşil meslek çalışmaları örneklerini gelecekte bulacaksınız.

Yeşil meslekler için en güzel örnek, okuduğunuz bu sayfanın editörüdür. Dünya Gazetesi misyonu gereği günceli yakalayarak ilerler ve gelişirken, başta yenilenebilir kaynaklı enerji üretimi ve tarım olmak üzere çevreye duyarlı haber ve köşe yazıları giderek arttı. Sonunda Sayın Didem Eryar Ünlü editörlüğünde bu sayfa doğdu. Sürdürülebilir Dünya sayfası editörümüz bir Yeşil Editör. Ne harika değil mi? 

Gününüz sürdürülebilir, yaşamınız enerji dolu ve mutlu olsun.

"İTÜ Öğretim Üyesi Prof.Dr.Filiz Karaosmanoğlu tarafından kaleme alınan Sürdürülebilir Yaşam köşesi,  SÜT-D işbirliği ile hazırlanmıştır" 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Mavi ve kadın 24 Eylül 2019
Yaşamı Solu 11 Haziran 2019
Sade yaşam 12 Şubat 2019