Galatasaray üretkenlikten uzak

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Galatasaray, ecel terleri döktüğü karşılaşmada Gaziantepspor’u Hakan Balta’nın 85. dakikada duran toptan attığı kafa golüyle 1-0 mağlup etmeyi başardı. Bu mücadelede ummadığı kadar zorlanan sarı-kırmızılı takımın düşük performansında orta alanda fizik mücadeleden uzak kalan oyuncu tercihlerinin de etkili olduğunu düşünüyorum. Mücadeleye 4-4-2 sisteminde başlayan ev sahibinde, ileri uçtaki ikiliden Burak daha kısıtlı bir görev tanımıyla ve daha delici bir görevle oynarken, Umut her zamanki gibi gezgin forvet rolünü üstlenmişti. Orta alanda ise Emre, Olcan, Selçuk ve Melo’dan oluşan blok rakip orta sahayla giriştiği kora kor kapışmada eksik kaldı. Olcan ve Emre’nin bu alanda çok meziyetli oyuncular olmaması ve Melo’nun da yaklaşık 70 gün sonra üst düzey futbola geri dönmesi, fizikli Gaziantepspor orta sahası karşısında handikap yarattı. Gaziantepspor, bilhassa Okan Buruk’un oyuncularından talep ettiği şekliyle çok koşan, fizik mücadeleden yılmayan ve takım halinde topun arkasına geçen bir takım. Öte yandan ofansif açıdan savunma performanslarının yanına bile yaklaşamadıklarını da söylemek gerekiyor. Ligde 11 maç arka arkaya kalesinde gol gören Galatasaray’ın savunmasını bir iki pozisyon dışında tehdit dahi edemeyişleri bir anlamda malumun ilamı oldu. Yakaladıkları en net pozisyonu ise Mustafa Durak acemice harcadı.

Galatasaray’ın Gaziantepspor karşısındaki performansını irdelerken elbette Sneijder’in yokluğunu da hesaba katmalıyız. En basitinden, Umut Bulut’un oyundan çıkarken ıslıklanmasının Sneijder’in olmadığı bir maça denk gelmesi tesadüf müdür, değil midir bunu düşünmek lazım. “Sürekli alan değiştiren ve rakip savunmayı bu özelliğiyle yıpratan Umut’un depar kulvarlarına pas atacak ve topu doğru yerde geri alacak birinci oyuncu kimdir?” sorusuna verilecek en net cevap, elbette Hollandalı yıldız oluyor. Üstelik Galatasaray bu denli üretkenlikten uzak kalmışken, hem atakları organize etmede hem de gol vuruşlarında Sneijder’e duyulan ihtiyacın had safhaya çıkması hiç de sürpriz değil. Hamza Hamzaoğlu, üretkenlik problemini çözebilmek adına topu kanatlara taşımayı düşündü ve ikinci yarıda Bruma-Yasin ikilisini sahaya sürerek ciddi derecede risk aldı. Aslına bakarsanız, bu riski almasa çok büyük bir ihtimalle Galatasaray üç puanı hanesine yazdıramayacaktı, bu nedenle kendisi tebrik edilmeyi hak ediyor. Benim merak ettiğim konu ise bu riske girerken, Gaziantepspor’un cezalandırıcı bir takım olmayışının Hamzaoğlu’nun düşüncesinde ne derece etkin olduğu? Buradan gelmek istediğim nokta Gaziantepspor takımının kapasitesi. Ceza alanı içinde ve yay civarında etkin bir golcü olan Muhammet Demir’in kaleden bu denli uzak kalması bence kırmızı-siyahlı takımın eldeki tek silahını da kurusıkıya çeviriyor. Öte yandan, eldeki kadroyla açık futbol oynamak da en azından kâğıt üzerinde pek parlak gözükmüyor. Hal böyle olunca da Okan Buruk’a savunma yaptırmaktan başka çare kalmıyor. Tüm bunları neden yazdım? Gaziantepspor’un Türk Telekom Arena’daki direnişinden üretilen bazı dedikoduları açıklayabilmek için. Açıkçası kırmızı-siyahlıların iyi savunabilmekten başka şansları yok gibi görünüyor. Aksi takdirde hem 25 golle ligin en az gol atan takımı olup hem de 35 puanla düşme hattının uzağında olabilmek çok mümkün değil.

Galatasaray için bir son söz söylemek gerekirse, kalan haftalarda pamuklara sarılması gereken üç futbolcusu var sarı-kırmızılıların; Muslera, Melo ve Sneijder. Bu omurgada doğan eksikler epey baş ağrıtıcı sorunlara yol açıyor.

SPOR TOTO SÜPER LİG'DE 28. HAFTANIN GÖRÜNÜMÜ

M. Sivasspor-Mersin İ.Y.

Üç dakikada üç puan- Sivas 4 Eylül Stadı’nda oynanan ve Barış Şimşek’in yönettiği karşılaşmadan galibiyet ile ayrılan taraf, son dakikalarda bulduğu goller ile Mersin İdman Yurdu oldu. Ev sahibi ekibi öne geçiren golü 68. dakikada penaltıdan Aatif Chahechouhe kaydederken, Rıza Çalımbay yönetimindeki Mersin İdman Yurdu’na galibiyeti getiren goller ise 90. dakikada Sinan Kaloğlu ve 90+3. dakikada Marko Futacs’tan geldi. Alınan bu sonucun ardından Sergen Yalçın yönetimindeki Medicana Sivasspor 31 puanda kalırken, Mersin İdman Yurdu ise puanını 39’a yükseltmeyi başardı.

Bursaspor-İ.Başakşehir

Bursaspor fırtınası- Bursa Atatürk Stadı’nda oynanan karşılaşmayı yeşil-beyazlı ekip 4-1’lik skorla kazandı. Maçta ilk devreyi Başakşehir 16. dakikada Mossoro’nun golüyle 1-0 önde tamamladı. İkinci 45 dakikada ise Bursaspor fırtınası esti. Yeşil-beyazlılar; 49. ve 76. dakikalarda Cedric Bakambu, 68. dakikada penaltıdan Fernandao ve 90. dakikada Holmen’in sayıları ile 4-1’i yakaladı. Bu sonucun ardından Bursaspor puanını 47 yaparken, ligde bu sezon ilk kez 4 gol yiyen Başakşehir ise 47 puanla rakibinin altında yer aldı. Süper Lig’in 29. haftasında Bursaspor deplasmanda Kasımpaşa ile karşılaşacak. İstanbul Başakşehir ise evinde Eskişehirspor’u konuk edecek.

Çaykur Rizespor-Kasımpaşa 

Kasımpaşa kendine geldi- Süper Lig’in 28. haftasında alt sıraları çok yakından ilgilendiren mücadelede Çaykur Rizespor taraftarı önünde Kasımpaşa’yı konuk etti. 90 dakika sonunda Kasımpaşa rakibini 3-1 mağlup etmeyi başardı. Bu sonucun ardından Kasımpaşa puanını 32’ye yükseltirken, Çaykur Rizespor 28 puanda kaldı. Maçta lacivert-beyazlı ekibin gollerini 21 ve 62. dakikalarda Oscar Scarione ile 68’de Ryan Babel kaydetti. Ev sahibi Rizespor’un tek golü ise 72. dakikada Kweuke’den geldi. Maçın 65.dakikasında Kasımpaşa’dan Alpaslan Erdem kırmızı kartla oyun dışında kaldı. Ligin 29.haftasında Kasımpaşa sahasında Bursaspor ile karşılaşacak. Rizespor ise Karabük deplasmanında puan arayacak.

Balıkesirspor -Kayseri Erciyesspor

Bir’lik beraberlik- Spor Toto Süper Lig’in 28. haftasında Balıkesirspor evinde Kayseri Erciyesspor ile 1-1 berabere kaldı. Ligin dibini ilgilendiren karşılaşmada ilk gol ev sahibi takımdan geldi. Mücadelenin 9. dakikasında Sercan Yıldırım takımını 1-0 öne geçirdi. İlk yarı bu skorla biterken karşılaşmanın 80. dakikasında Kayseri Erciyesspor’dan Zoua skoru eşitleyen golü attı. Bu sonuçla lig sonuncusu Balıkesirspor puanını 20’ye, 17. sıradaki Kayseri Erciyesspor ise 21’e yükseltti. Ligde önümüzdeki hafta Suat Altın İnşaat Erciyesspor sahasında Sivasspor’u ağırlayacak, Balıkesirspor ise Fenerbahçe deplasmanına konuk olacak. Maç sonunda Balıkesirspor teknik direktörü Kemal Özdeş, görevinden istifa etti.

Torku Konyaspor-Akhisar Belediyespor

Konyaspor doludizgin- Konya Büyükşehir Torku Arena Stadı’nda oynanan maçı ev sahibi ekip 2-1 kazanmayı bildi. Konyaspor’un golleri 45’te Mehmet Güven ve 48’de Dimitar Rangelov’dan geldi. Rangelov’un golünde asistin sahibi olan Mehmet Güven takımının galibiyetinde büyük rol oynadı. Akhisar adına tek golü ise 32. dakikada Custodio kaydetti. Bu sonuçla Torku Konyaspor puanını 38 yaptı. Akhisar Belediyespor ise 33 puanda kaldı. Ligin 29. haftasında Torku Konyaspor deplasmanda Mersin İdman Yurdu ile karşılaşacak. Akhisar Belediyespor ise evinde Galatasaray’ı konuk edecek.

Gençlerbirliği-Trabzonspor

Galip çıkmadı- Ankara 19 Mayıs Stadı’nda oynanan karşılaşma karşılıklı atılan gollerle 1-1 berabere bitti. Gençlerbirliği, Trabzonspor karşısında Tomic’in 70. dakikada attığı golle 1-0 öne geçti. Trabzonspor’da bu gole cevap 90. dakikada Medjani’den geldi. Gençlerbirliği’nde Doğan Kaya, 66. dakikada Erkan Zengin’e yaptığı müdahalenin ardından kırmızı kartla oyun dışında kaldı. Bu sonucun ardından Trabzonspor puanını 47’ye, Gençlerbirliği ise 36’ya yükseltti. Süper Lig’in 29.haftasında başkent temsilcisi deplasmanda Gaziantepspor ile oynayacak. Trabzonspor ise sahasında Beşiktaş’ı ağırlayacak.

HAFTANIN TAKIMI:    Bursaspor

HAFTANIN İNCİSİ:    “Pozisyonlar kaçınca ister istemez stres oluyoruz, sinirlerimiz bozuluyor.” Sabri SARIOĞLU

KARE AS:    Cedric Bakambu (Bursaspor)
        Oscar Scarione (Kasımpaşa)
        Mehmet Güven (Torku Konyaspor)
        Volkan Demirel (Fenerbahçe)

GOL KRALLIĞI:    18 Gol – Jose Fernandao (Bursaspor)
16 Gol – Demba Ba (Beşiktaş)
15 Gol – Oscar Cardozo (Trabzonspor)
14 Gol – Burak Yılmaz (Galatasaray)
12 Gol – Theofanis Gekas (Akhisar Bld. Spor)
12 Gol – Aatif Chahechouhe (M.Sivasspor)

PUAN DURUMU

Takım    O    G    B    M    A    Y    P
Galatasaray    28    19    4    5    52    34    61
Fenerbahçe    28    18    6    4    47    21    60
Beşiktaş    27    18    4    5    47    25    58
Bursaspor    28    13    8    7    56    37    47
İ. Başakşehir    28    12    11    5    39    23    47
Trabzonspor    28    12    11    5    51    41    47
Mersin İ. Y.    28    11    6    11    45    40    39
Konyaspor    28    10    8    10    26    34    38
Gençlerbirliği    28    9    9    10    41    38    36
Gaziantepspor    28    10    5    13    25    37    35
Akhisar Bld.    28    8    9    11    36    43    33
Kasımpaşa    28    8    8    12    44    57    32
Sivasspor    28    8    7    13    34    39    31
Eskişehirspor    28    7    10    11    33    42    31
Rizespor    28    7    7    14    34    47    28
Karabükspor    27    5    6    16    31    44    21
K. Erciyesspor    28    4    9    15    31    49    21
Balıkesirspor    28    4    8    16    34    55    20

NOT: Beşiktaş – Karabükspor maçı değerlendirmede yer almıyor.

TEKNİK ANALİZ
(Eskişehirspor – Fenerbahçe)
Bir puan kârdır

Fenerbahçe için zorlu geçeceğini düşündüğümüz Eskişehir deplasmanı tam da beklediğimiz gibi bir maça sahne oldu. Ev sahibinin kendi kalesine attığı golle skor üstünlüğünü ele geçiren sarı-lacivertliler, gol sonrası vites düşürerek galibiyeti koruma telaşına düştü. Açıkçası 90 dakika genelinde İsmail Kartal’ın da yaptığı veya yapamadığı hamlelerle bu puan kaybının nedenlerinden biri olduğunu düşünüyorum. Böylesi zor bir deplasmanda üstelik Egemen – Alves tandemi bozulmuşken atılan tek golün üzerine yatmak, bir nevi beraberliğe davetiye çıkarmaktı. Hatta Volkan Demirel’in sıra dışı performansı olmasa Fenerbahçe’nin sahadan mağlubiyetle ayrılması işten bile değildi. Eskişehirspor’da Michael Skibbe’nin cesur hamlelerinin de altını çizmek gerekiyor.

HAFTANIN MAÇI
(Galatasaray – Gaziantepspor)

Kadro Değeri                            Yaş Ortalaması
Galatasaray        : 131.000.000 Euro (26 Futbolcu)    Galatasaray        : 27,9
Gaziantepspor    : 25.000.000 Euro (24 Futbolcu)    Gaziantepspor    : 25,8

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016