El Baradey: Demokrasi hazır kahve değildir

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

70 yaşındaki Muhammed El Baradey, Kahire'de doğdu. Avukat bir ailenin çocuğu olan El Baradey, ülkesinde diplomat olarak görev aldıktan sonra, 1997-2009 yılları arasında Viyana'da Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın başkanlığını yürüttü. Mısır'a döndükten sonra ise, Mübarek rejimine karşı gerçekleşen devrimin liderlerinden biri oldu.

Muhammed El Baradey Mısır'da gerçekleşen askeri darbenin ardından, Mursi karşıtları tarafından geçiş hükümetinin başına atanması istenen isim oldu, fakat El Baradey'in geçiş dönemi başbakanlığı İslamcılar tarafından veto edildi.
El Baradey bugüne kadar her zaman diplomatik ve dengeli bir kişilik olarak ön plana çıktı. Bugün gelinen noktada da, El Baradey'e ihtiyaç duyulmasının bir çok nedenini sıralayabiliriz; Muhammed El Baradey, 30 sene Birleşmiş Milletler için çalıştıktan sonra, 2010 yılında Mısır'a döndü.
Birleşmiş Milletler Nükleer Ajansı Başkanlığı yapan El Baradey, Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü.
Camp David barış görüşmelerinde, Mısır'ın barış anlaşmasına ve İsrail'le diplomatik ilişkilerine öncülük etti.
2011 yılında Hüsnü Mübarek rejimini sonlandıran protestolarda anahtar bir rol üstlendi.
2012 yılında, "ideolojiler üstü" olduğunu söylediği yeni bir politik parti kurdu.
Muhalefet lideri olarak, Mursi'nin gitmesi gerektiğini söyledi.
El Baradey'e yakın kaynaklar, onun uluslararası bir lider olduğunu; gençler arasında sevildiğini ve tüm siyasi güçleri bir araya getirebildiğini dile getiriyorlar.

Demokratik seçim, diktatör olma hakkı vermez

El Baradey, 2012 Aralık ayında, Foreign Policy dergisinde yer alan söyleşisinde, şunları dile getirmişti:
  *  "Müslüman Kardeşler, Mübarek'in dilini kullanıyorlar. İstikrardan bahsediyorlar. Aynı taktikleri kullanıyorlar. Tek farkları sakallarının olması. Öte yandan, evet Mursi demokratik bir şekilde seçildi. Ama bu ona diktatör olma hakkını verir mi?"

Ortaçağ'ın karanlığına dönme tehdidi

El Baradey'in yine aynı sene Kasım ayında Alman dergisi Der Spiegel'de yer alan yorumları ise şöyleydi:
  *  "Muhammed Mursi tüm gücü kendisi için ele geçirdi. Kimsenin bu kadar gücü olmadı. Bu bir felakettir. Bu, onu iktidara getiren devrimle dalga geçmektir. Mursi, yasalara karşı hiçbir muhalefet istemiyor. Her türlü ulusal güvenlik önlemini devreye sokacak otoriteye sahip."
  *  "Anayasa konvansiyonu, bizi Ortaçağ'ın en karanlık dönemine gönderebilecek bir tehdit oluşturuyor. Anayasa komisyonunun tüm liberal ve Hıristiyan üyelerinin çekilmesinin nedeni, Müslüman Kardeşler'in, kadın hakları ve dini azınlıkları dışlayan bir metin kabul etmesinden korkmalarından kaynaklanıyor. Bu grupta kimler var? Müziği yasaklamak isteyen birisi; demokrasiyi açıkça suçlayan bir diğeri."
  *  "Ülke bölünmüş bir durumda. Eğer ılımlı güçler seslerini kaybederlerse, Mısır'da bir iç savaş yaşanabilir. Bundan endişe ediyorum. Ayrıca bu beceriksiz hükümet, ekonomiyi de mahfedecek."
  *  "Arap Baharı'nın Mısır'da başarısız olduğuna inanmıyorum. Buna karşı mücadele veriyorum. Nisan'da Anayasa Partisi'ni kurdum. Sosyal Demokratlar ve diğer tüm liberal güçlerle İslamcılara karşı birleşeceğiz. Hala bir şansımız var ve bu uyanışı boşa harcamamalıyız. Yoksa bu bir trajedi olur. Genç insanlar, daha fazla bireysel özgürlük istiyorlar; daha iyi iş istiyorlar. Batı'dan Mursi'ye karşı daha net bir tavır bekliyorlar. Eğer Amerikalılar ve Avrupalılar bugüne kadar savundukları değerlere gerçekten inanıyorlarsa, bize yardım etmeliler ve Mursi'ye baskı yapmalılar."

Hükümetleri unutun, bireylere odaklanın

Son olarak, Nobel Barış Ödülü sahibi El Baradey'in 2011 yılında Esquire dergisinde yer alan bazı ilginç görüşlerinden satır başlarına bakalım:

  *  "60'lı yıllarda özgürlükler ülkesini görmek için burada geldim. Greenwich Village'da yaşıyordum. Sabahın üçünde New York Times okuyordum. Heryere gidebiliyordum; kimse nereden geldiğimle, hangi dinden olduğumla ilgilenmiyordu. Benim için mükemmel bir deneyimdi. Dünyanın böyle olması gerektiğini düşündüm."
  *  "Ortadoğu'da az çok herkes ABD vatandaşı olmak ister; ama herkes ABD'nin dış politikasını eleştirir."
  *  "Sınırlar, ulusal kimlikler şu anda benim için hiçbir anlam ifade etmiyor. Avrupa Birliği'nde yaşıyorum. Bir ülkeden diğer ülkeye vizesiz gidiyorum. İç uçuş ile. Fransızca veya Yunanca konuşmaları önemli değil. Bunu tüm dünyaya genişletebilir miyiz? Evet"
  *  "Psikoloji, madde kadar önemlidir. Eğer insanlara saygılı davranırsanız, size uyum sağlamaya çalışırlar. Eğer onlara patronluk taslarsanız, sizin için hayatı zorlaştırırlar."
  *  "Herkese, özgürlük, barış ve onur içinde yaşama hakkı verirseniz, bugün yaşadığımız bir çok sorun ortadan kalkacaktır."
  *  "Düzeltilemeyecek insan yoktur. Her zaman umut vardır. Belki yanılıyprum, ama en azından denenmeli."
  *  "Demokrasi hazır kahve değildir."
  *  "Birlikte yaşamadıkça, güven inşaa edemezsiniz."
  *  "Hükümetleri unutun. Bireylere odaklanın."

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar