Türkiye, ABD'ye yardım edecek

TİKA, Arizona'da yaşayan yerlilere içme suyu sağlanması konusunda ABD'li yetkililerle anlaştıklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BELGRAD - Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, TİKA tarafından, ABD'de yaşayan yerliler için içme suyu projesi yapılacağını belirterek, "Bugüne kadar Marshall yardımı alan, IMF, Dünya Bankası yardımlarından istifade eden Türkiye, tarihinde ilk defa  dünyanın en gelişmiş ülkelerinin başında gelen ABD'de, yerlilerin yaşadığı yerlerde yardım marifetiyle proje hayata geçirecektir. Bu da tarihimiz açısından önemli bir örnek, geldiğimiz noktayı göstermesi bakımından çok önemli bir adımdır" dedi.

Bozdağ, TİKA'nın faaliyetleri hakkında, gazetecilere yaptığı açıklamada, 120 ülkede projeler yürüten TİKA'nın, Türkiye'nin yüz akı kuruluşlarından bir tanesi ve Türk dış politikasının yardımcı unsuru olduğunu belirtti.

Bozdağ, TİKA eliyle Balkanlar'da ve Türk Cumhuriyetleri'nde birçok proje yürüttüklerine işaret ederek, şöyle konuştu:

"Dünyanın dört bir yanında, ecdadımızdan kalan eserlerini ayağa kaldırıyoruz. Sırbistan'daki Ram Kalesi bunlardan bir tanesi. 2. Beyazıt zamanında, Tuna kıyısının en stratejik noktasına yapılan kale, harabe durumda. Kaleyi, Sırp yetkililerle işbirliği halinde aslına uygun olarak restore edeceğiz. Türkiye ve Sırbistan dostluğunun nişanesi olarak turizme kazandırılacak. Makedonya ve Kosova'da cami, köprü, han ve sarayları aslına uygun olarak onarıyoruz. Moğolistan'daki Bilge Kağan ve Kültigin anıtlarının da aslına uygun replikalarını çıkarıp, asıllarını müzeye koyduk. Nerede ecdadımızın eseri varsa, onlara sahip çıkıyoruz. Atatürk'ün Babası Ali Rıza Efendi'nin Makedonya'daki doğduğu evi restore ettik. Şu anda açılışa hazır durumda. Manastır'da, Atatürk'ün eğitim gördüğü askeri okulu da restore ettik. Resmi olarak açılışı yapılacak. Macaristan'da, Kanuni'ye ait eserler için de ayrıca çalışmalar yapıyoruz.

Türkmenistan'da, en son Sultan Alparslan'ın mezarının bulunarak, aslına uygun olarak kazanılması konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Kırgızistan'da 20 bin ekmek kapasiteli fırın yapıyoruz, ekonomik, eğitim destekleri de sunuyoruz. Kazakistan'da 500 uzmanı eğitime aldık. Türk dünyasında ayrıca birçok önemli adımlar atıyoruz. Hastaneler yapıyor, hastaneleri donatıyoruz. TİKA, dünyanın her yerinde. Nijer'de büyük bir park yaptık. Sudan ve Somali'de, Afrika'nın en modern hastanelerini yaptık. Okul, su kuyuları konularında Afrika'da ciddi yatırmalar yaptık. Yapmaya devam edeceğiz. TİKA, nerede darda ve zorda olan topluluk varsa oradadır. Türkiye'nin yardım eli olarak, ülkemizin ay yıldızlı bayrağını gurur ve onurla dalgalandıran bir kurumdur."

"Din, dil, ırk ayrımı yapmıyoruz"

Bakan Bozdağ, TİKA'nın sadece Müslümanlar'ın ve Türk etnisitesinin olduğu yerlerde değil, dünyanın darda ve zorda olan insanlarının olduğu her yere din, dil, renk ayrımı yapmaksızın yardım elini uzattığını vurguladı.

TİKA marifetiyle, ekonomik, sosyal ve kültürel olarak geri kalmış ülkelerin yanı sıra gelişmiş ülkelerde de yardımlar yaptıklarını anlatan Bozdağ, bu kapsamda,  ABD'de (Arizona) yaşayan yerlilere içme suyu sağlanması konusunda ABD'li yetkililerle anlaştıklarını söyledi.

Bozdağ, "Bugüne kadar Marshall yardımı alan, IMF, Dünya Bankası yardımlarından istifade eden Türkiye, tarihinde ilk defa  dünyanın en gelişmiş ülkelerinin başında gelen ABD'de, yerlilerin yaşadığı yerlerde yardım marifetiyle proje hayata geçirecektir. Bu da tarihimiz açısından önemli bir örnek, geldiğimiz noktayı göstermesi bakımından çok önemli bir adımdır. Tarihimide ilk defa ABD'nin belli bir yerindeki halka yardım eli uzatan bir Türkiye oldu. Bununla da iftihar ediyoruz" dedi.

Türkiye'nin, TİKA aracılığıyla yaptığı kalkınma yardımları 2002'de 83 milyon dolar iken, bunun 2012 yılında 2 milyar 530 milyon dolara ulaştığını ifade eden Bozdağ, şunları kaydetti:

"Bizim milliyetçiliğimiz slogan milliyetçiliği değil. Bizim milliyetçiliğimiz, dünyanın neresinde olursa olsun ecdadımızın izine, eserlerine, tarihimize, kültürümüze, medeniyetimize sahip çıkmak, onları öksüzlükten, yetimlikten kurtarmak, onların bugün de başı dik, gururla yaşamalarını sağlayacak adımlar atmaktır. Biz hizmetin milliyetçiliğini yapıyoruz. Bir takım sloganlarla yol almaya, milleti birbirinin karşısına dikmeye de çalışmıyoruz. Vatandaşımız hizmet edeni de slogan atanı da görüyor.

Atatürk'e ait ne eser varsa onları da iyileştirdik. Selanik'le ilgili, Kocacık'taki evle, Manastır'daki okulla ilgili adımları atan bizim hükümetimiz oldu. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e de devletimizin önceki yöneticilerine ve onların eserlerine de biz sahip çıkıyoruz. Ne yazık ki bunların istismarcıları, tüccarları da aleyhimizde konuşmaya devam ediyor. Buna mani olmaya gücümüz yok. Biz hizmetlerimize devam edeceğiz, son kararı milletimiz verecek."

Bekir Bozdağ, ayrıca Kanuni Sultan Süleyman'ın iç organlarıyla ilgili ise henüz buluntu olmadığını, çalışmaların devam ettiğini sözlerine ekledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir