Türkiye Avrupa Sosyal Şartı'nın 4 maddesini ihlal etti

Avrupa Sosyal Şartı'na taraf 41 ülke, Şart'taki 31 maddede yer alan 252 taahhüdü ihlal etti. Taraf ülkelerden Türkiye de, Şart'ın 4 maddesindeki 8 taahhüdü yerine getiremedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Sosyal Haklar Komitesi, Türkiye'nin, Avrupa Sosyal Şartı'nın 4 maddesini ihlal ettiğine karar verdi. 

Komite'nin Avrupa Sosyal Şartı 2014 yılı raporu yayımlandı. Rapora göre, Avrupa Konseyi üyesi 41 ülke 31 şartın içindeki taahhütlerden 252'sini yerine getiremedi. Şart'a taraf olan Türkiye ise Şart'ın 4 maddesini ihlal etti. 

Adil çalışma koşulları

Buna göre Türkiye, 2014 yılında, Şart'ın "adil çalışma koşullarına sahip olma hakkı"nı öngören 2. maddesininin 1. fıkrası olan "verimlilik artışı ve ilgili diğer etkenler izin verdiği ölçüde haftalık çalışma süresinin aşamalı olarak azaltılmasını öngören makul günlük ve haftalık çalışma saatleri sağlama" ve 6. fıkrası olan "çalışanların, derhal ve en geç çalışmaya başladıkları tarihten itibaren iki ay içinde, sözleşmenin ya da iş ilişkisinin asli unsurları hakkında yazılı olarak bilgilendirilmelerini sağlama" koşullarını yerine getirmedi. 

Adil ücret hakkı

Şartın adil ücret hakkını öngören 4. maddesinin 2. fıkrası olan "özel durumlara ilişkin istisnalar dışında, çalışanların fazla mesai karşılığında zamlı ücret alma hakkına sahip olduklarını tanıma" koşulunu ihlal ettiği bildirilen Türkiye, aynı maddenin 4. fıkrası olan "tüm çalışanların, işlerine son verilmeden önce makul bir bildirim süresi verilmesi hakkını tanıma" ve 5. fıkrası olan "ücretlerden ancak, ulusal yasalar veya yönetmeliklerle belirlenmiş ya da toplu sözleşmeler veya hakem kararıyla saptanmış koşullar ve ölçüler içinde kesinti yapılmasına izin vermeyi taahhüt etme" koşulunu da yerine getiremedi. 

Çalışma ortamının iyileştirilmesi katkı ve onurlu çalışma hakkı

Türkiye ayrıca, çalışma koşullarının ve çalışma ortamının düzenlenmesine ve iyileştirilmesine katılma hakkını öngören 22. maddesi ile onurlu çalışma hakkını öngören 26. maddesinin 1. fıkrası olan "çalışanların işyerinde ya da işle bağlantılı cinsel taciz konusunda bilinçlenmesi, bilgilenmesi ve bunun engellenmesini desteklemeyi ve çalışanları bu tür davranışlardan korumaya yönelik tüm uygun önlemleri alma" ve 2. fıkrası olan "çalışanların birey olarak işyerinde ya da işle bağlantılı olarak maruz kaldıkları kınanılacak ya da açıkça olumsuz ya da suç oluşturan, yinelenen eylemler konusunda bilinçlenmesi, bilgilenmesi ve bunların engellenmesini desteklemeyi ve çalışanları bu tür davranışlardan korumaya yönelik tüm uygun önlemleri almayı taahhüt etme" haklarını da ihlal etti.  

Avrupa Sosyal Şartı, hak ve özgürlükleri belirleyen ve Şart'a taraf ülkelerin hak ve özgürlüklere uymasını güvence altına alan bir denetim mekanizması işlevi görüyor.