Türkiye Avrupa'da mobil bankacılığın merkezi olacak

Türkiye’de mobil bankacılık kullanan kişilerin oranı yüzde 56’ya çıkarken Avrupa genelinde bu rakam yüzde 40’ı bile bulmuyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL (DÜNYA) - Genç nüfus ve internet kullanıcı sayısı açısından Avrupa'daki diğer ülkelerle makası açan Türkiye, 2014 yılında mobil bankacılıkta lider ülke oldu. Türkiye aynı zamanda son bir yılda nakit kullanımında en büyük oranda düşüş sağlayan ülke olarak dikkat çekiyor. ING Bank tarafından yapılan 'Dijital Çağda Finansal Güçlendirme Araştırması' Türkiye ve Avrupa'da mobil bankacılığın mevcut durumu ve geleceğine ilişkin önemli sonuçlar ortaya koydu. 13 Avrupa ülkesini kapsayan araştırmaya göre Türkiye 2013 yılında olduğu gibi 2014'ün ilk yarısında da Avrupa'da internet kullanıcıları arasında mobil bankacılık uygulamaları kullanıcılarının en fazla olduğu ülke olduğunu gösterdi. Diğer yandan Türkiye'de mobil bankacılık uygulamalarını kullanan internet kullanıcılarının sayısı 2013 yıl sonuna göre yüzde 7 artış gösterdi. 2013 yılında Türkiye'de mobil bankacılık kullanan internet kullanıcılarının oranı yüzde 49 iken 2014 Mayıs ayı itibarıyla bu oran yüzde 56'ya yükseldi. Araştırmada Avrupa genelinde mobil bankacılılık kullanıcılarının oranı ise yüzde 38 olarak belirlendi. Türkiye'nin ardından Mobil Bankacılık pazarının en hızlı büyüdüğü ülkeler yüzde 50 ile Hollanda, yüzde 48 ile Polonya ve İspanya ve yüzde 43 ile Avusturya olarak sıralanıyor. Mobil bankacılığın kan kaybettiği ülkeler ise Fransa ve Romanya olarak göze çarpıyor. Mobil bankacılık kullanıcı oranı bu dönemde Fransa'da yüzde 25'ten yüzde 22'ye, Romanya'da ise yüzde 23'ten yüzde 17'ye geriledi.

Türkler mobil bankacılığı yararlı buluyor

Türkiye, mobil bankacılığın yararına inanan ülkeler sıralamasında da ilk sırada yer alıyor. Türkiye'deki mobil bankacılık kullanıcılarının yüzde 89'u mobil bankacılığın finansal yönetimi kolaylaştırdığını düşünüyor. Avrupa genelinde ise bu oran yüzde 80. Mobil bankacılıkla finansal yönetimin daha iyi hale geldiğini düşünenlerin en düşük orana sahip olduğu ülke ise yüzde 53 ile Hollanda. Avrupa'da mobil bankacılık kullanımında öne çıkan nedenler arasında en büyük payı finansal yönetim kolaylığı alıyor. Kullanıcıların yüzde 43'ü mobil bankacılık sayesinde finansal durumlarını daha iyi kontrol altında tuttuklarını, yüzde 30'u para yönetimini daha iyi yaptıklarını, yüzde 24'ü faturalarını zamanında ödediklerini belirtiyor. Yüzde 23'ü hiç ödeme kaçırmadıklarını, yüzde 15'i daha fazla tasarruf ettiklerini, daha az bakiye aşımı yaşadıklarını, bakiye aşımı ve gecikme faizi ödemedikleri gibi unsurları mobil bankacılığı tercih etmelerine gerekçe olarak gösteriyor.

Sosyal medyada en büyük beklenti: Tasarruf Önerisi

Araştırma, tüketicilerin bankalardan sosyal medya hesaplarında nasıl paylaşımlar beklediklerini de mercek altına altı. Buna göre, kullanıcıların yüzde 52'lik kesimi bankalardan sosyal medyada tasarruf önerileri ve kurumsal sosyal sorumluluk paylaşımları bekliyor. Yüzde 49'luk kesim bankaların internetteki yorumlara yanıt vermesini ve kullanıcılarla etkileşime geçmesini isterken, yüzde 47'lik kesim ise ekonomik gelişmelerin kendilerini nasıl etkileyeceği yönünde bilgilendirmeler görmek istiyor. Tüketicilerin yüzde 39'u sosyal medya üzerinden ürün ya da servis önerilerini almak istiyor. Sosyal medya üzerinden ödeme yapmak isteyenlerin oranı ise yüzde 25. ING'nin araştırması aynı zamanda Avrupa'da mobil bankacılık kullanıcılarının kullanmayanlara oranla daha iyi ve düzenli tasarruf yaptıklarını da gösteriyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir