Türkiye bir süre daha 'yüksek enflasyon' patikasında ilerleyecek

TÜRKONFED'in temmuz ayı Ekonomik Görünüm Raporu yayımlandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL -  Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Süleyman Onatça, konfederasyonun temmuz ayı Ekonomik Görünüm Raporu'na göre sıkıntıların Türkiye'yi bir süre daha "düşük büyüme, yüksek enflasyon ve yüksek cari açık" patikasında ilerlemeye mecbur edebileceğini belirtti.

TÜRKONFED açıklamasına göre, konfederasyonun temmuz ayı Ekonomik Görünüm Raporu yayımlandı. 

Raporla ilgili değerlendirmelerde bulunan Onatça, rapora göre sıkıntıların Türkiye'yi bir süre daha "düşük büyüme, yüksek enflasyon ve yüksek cari açık" patikasında ilerlemeye mecbur edebileceğini vurguladı.

Bu patikada uzun süre yol almanın mümkün olmayacağını aktaran Onatça, gelecek dönemde risklere daha çok dikkat edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Raporda, Ortadoğu'da gerilimin en önemli sonuçlarından birisinin, Irak'a ihracatın gerilemesi ve İsrail'in Gazze işgali olduğunun belirtildiğini aktaran Onatça, bu süreçten çok etkilenen sektörlerin nakliye, narenciye, mobilya, gıda ve inşaat sektörleri olduğunu ifade etti.

"İç talepte büyümeyi sürükleyecek canlanmadan bahsetmek mümkün değil"
                                                                    
Onatça, her ne kadar göstergeler ikinci çeyrekte ekonominin normal patikasında ilerlediğini gösteriyor olsa da yılın kalanında iç talep ve dış talebin büyümeye katkıları konusunda soru işaretleri olduğunu savundu.

Dış gelişmeler nedeniyle ihracatın katkısının yüksek olmayacağının göründüğüne dikkati çeken Onatça, "İç talepte ise büyümeyi sürükleyecek bir canlanmadan bahsetmek mümkün değil. Yatırımlarda hızlanma görülmezken, sanayi üretimi bir önceki çeyreğe paralel bir seyir izliyor" ifadelerini kullandı.

KOBİ'lerin krizlerden en fazla etkilenen kesim olduğunu vurgulayan Onatça, "Türkiye, KOBİ kredilerinin en fazla arttığı ülke olmasına rağmen, toplam ticari kredilerden aldığı pay 2007'de yüzde 40,1'den 2012'de yüzde 37,5'e geriledi. Olumsuz senaryonun gerçekleşmesi durumunda, KOBİ'lerin bu süreçte karşı karşıya oldukları finansman riskleri nedeniyle temkinli olması gerek" görüşünü paylaştı.

Raporda, Ortadoğu'daki gerilimin kısa sürede ortadan kalkması ve ABD'nin faizleri gelecek yıl sonbaharda artırması durumunda ekonomik reformlar için bu durumun fırsat doğuracağının altı çizilirken, ABD'de erken faiz artırımı durumunda ise Türkiye'de faiz-enflasyon-kur dengesinin bozulma riski bulunduğuna da dikkat çekildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir