Türkiye CERN'e ortak üye oluyor

Türkiye'nin CERN'e ortak üyelik anlaşması, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın da katılacağı törenle 12 Mayıs'ta İsviçre'de imzalanacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CENEVRE - Türkiye, Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'ne (CERN) ortak üye oluyor.

Ortak üyelik anlaşması Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın da katılacağı törenle 12 Mayıs'ta İsviçre'deki CERN merkezinde imzalanacak.

Anlaşmanın imzalanmasının ardından iki yıl içinde TBMM’de onaylanması gerekirken, anlaşma onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek.

Anlaşmayla Türkiye, CERN’e yapacağı maddi katkı oranında kurum ihalelerinden pay alabilecek, kurumda daimi personel istihdam edebilecek ve Türk bilim insanları CERN’de kadrolu çalışabilecek.

Dünyanın en büyük parçacık fiziği laboratuvarları burada

İsviçre-Fransa sınırında ve 27 kilometre çapında olan CERN kampüsünde dünyanın en büyük parçacık fiziği laboratuvarları bulunuyor. 

CERN, 2012 yılında, maddeye kütlesini verdiği düşünülen ve "Higgs Bozonu" adı verilen atom altı parçacığına ilişkin deneylerde bu bozona benzeyen bir parçacık tespit etmişti. Bu gelişme üzerine, "Higgs Bozonu" ile ilgili ilk çalışmaları yapan Belçikalı fizikçi François Englert ile İngiliz bilim adamı Peter W. Higgs'e 2013 yılında Nobel Fizik Ödülü verildi.

Dünyanın çeşitli yerlerinden binlerce kişinin çalıştığı ve yaklaşık 60 yıldır araştırmalar yürüten CERN'de Türk fizikçiler de bazı araştırmalara katılabiliyorlar.

Türkiye, gözlemci üye statüsündeydi

CERN, genişleme stratejisi kapsamında, 2010 yılında ortak üyelik statüsünü oluşturmuştu. Buna göre ortak üyeler, tam üye olmak için en az iki yıl beklemek zorunda. Türkiye, 21 tam üyesi olan kurumda şu ana kadar gözlemci üye statüsündeydi.

Türkiye'nin ortak üyelik anlaşmasını, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın da katılacağı törende, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Ferden Çarıkçı'nın imzalaması bekleniyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir