'Türkiye, hikayenin iyi tarafında'

Dünyanın en büyük denetim, muhasebe ve danışmanlık firmalarından olan Deloitte Global’in CEO’su Barry Salzberg, 2020 projeksiyonlarında Türkiye’nin ‘hikayenin iyi tarafında’ olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

UĞUR YILMAZ

BORSA/FİNANS SERVİSİ - Dünyanın en büyük denetim, muhasebe ve danışmanlık firmalarında biri olan Deloitte Global’in CEO’su Barry Salzberg, 2020 projeksiyonlarında Türkiye’nin ‘hikayenin iyi tarafında’ olduğunu söyledi. Deloitte’un Türkiye’deki yatırımlarının karşılığını verdiğini belirten Salzberg, “Gelecek yıl bu yıldan iyi olacak. Türkiye’deki yatırımımız çok anlamlı. Burada büyük fırsat görüyoruz. Türkiye bizim için 2020 stratejimizde pozitif görünen ülkelerin tarafında yer alıyor. Bu da yatırımlarımızı artıracağımız ve büyüyeceğimiz anlamına geliyor” dedi. 

Dünya geneline yayılmış 45 Deloitte iştirakinin 2020’ye yönelik projeksiyonlarına göre Türkiye’nin ABD, Çin, Brezilya, Afrika, Japonya ve Meksika gibi ülkelerle birlikte pozitif beklentilerin olduğu tarafta olduğunu kaydeden Salzberg, “Birkaç ay önce biten özel finansal dönemizde açıkladığımız rakamlara baktığımızda global ölçekli siyasi krizlere rağmen, çok iyi bir yıl geçirdik. Bu yıl yüzde 6,7 oranında büyüdük. En çok büyüyen alan danışmanlık, en yavaş büyüyen ise denetlemeydi. Gelecek yıl bizim için, bu yıldan iyi olacak. Dünya ekonomisine yönelik olarak da iyimserim” diye konuştu. 

Türkiye’ye yatırım iştahı etkilenmez 

Son dönemde Türkiye’nin sınır ülkelerinde yaşanan gelişmelerin yatırım iştahını etkilemeyeceğini söyleyen Salzberg, bu tarz kararlar için orta ve uzun vadeli gelişmelerin değerlendirildiğini bu nedenle uzun vadeli yatırım planlayanların bu durumdan etkilenmediğini söyledi. Sözlerine devam eden Salzberg, “Dünyanın önde gelen iş insanları ile sık sık görüşüp iş planlarını soruyorum, Türkiye’nin adı sık sık geçiyor. Yatırım veya yerli ortaklıkla girme konusunda değerlendirmeler yapılıyor” dedi. 

OVP'de Türkiye’nin büyüme hedefleri bu yıl için yüzde 4’ten yüzde 3,3’e, 2015’te ise yüzde 5’ten yüzde 4’e düşürdü. Deloitte’taki büyümenin bulunduğu ülkelerin büyümesine paralel ilerlediğini belirten Salzberg’e Türkiye’nin büyüme hedefl erini küçültmesinden nasıl etkileneceklerini sorduk. Salzberg yanıtında , “Yüzde 3,3 büyüme beklentisi yine de bir çok ülkenin büyüme beklentisinin üzerinde. Genellikle büyüme beklentilerini düşüren gelişmelerin etkisi üzerinden zaman geçtikten sonra görülür. Buna rağmen yüzde 3 civarında büyüme demek bizim yüzde 5 ile 8 arasında büyüyebileceğimiz anlamına geliyor. Tabi ki Türkiye’de daha yüksek büyüme rakamları görmek isteriz ama biz Türkiye’nin geleceğinden umutluyuz” değerlendirmesini yaptı. 

“Afrika’da büyük fırsat görüyoruz” 

5 farklı iş kolunda 210 bin çalışanları olduğunu hatırlatan Salzberg, “Günümüzdeki herhangi bir bölgede yaşanan olayların etkisi çok hızlı bir şekilde başka bir tarafta görülebiliyor. Biz dünyada 150’den fazla ülkede faaliyet gösteriyoruz. Avrupa’da yavaşlayan büyüme oranları nedeniyle dikkatliyiz ama aynı zamanda optimistiz. ABD bizim en iyi durumdaki pazarımız, orada büyümenin devam etmesini bekliyoruz. Asya’da kısmi bir yavaşlama görüyoruz. Çin eskisi gibi değil ama yine de bizim için iyi bir pazar. Hindistan güçlü ve iyi bir performans gösteriyor. Endonezya ve Singapur’dan iyi rakamlar geliyor. Almanya’dan iyi dönüşler alıyoruz. Son dönemde Myanmar, Mongolia, Kamboçya’ya açılmayı düşünüyoruz ayrıca Afrika’da büyük fırsat olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

Türk bankaları Avrupa’nın en iyisi 

Deloitte Türkiye Yönetici Ortağı Hüseyin Gürer de Türk bankacılık sektörünün Avrupa’nın en güçlüsü olduğunu belirtti. Gürer, bankalardaki batık kredi oranının 2008 krizinde yüzde 5.5’e yükseldiğini krizden sonra yüzde 2.8’e kadar düştüğüne işaret etti. Gürer, bazı büyük bankalarda bu rasyonun yüzde 1.8 düzeyinde olduğunu da kaydetti. Kredi ve kart kullanımını sınırlayan regülasyonlarında etkisini gösterdiğine ifade eden Gürer, “Bankalar kredi hacimlerini büyütüp para kazanmak isterler. 2015’in ortalarına kadar zor zamanlar geçirilebilir. Ancak bizim bankacılık sektörümüz Avrupa’nın en güçlüsü diyebiliriz” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir